Wat betekent het om een computer te 'opstarten'?

Inhoudsopgave:

Wat betekent het om een computer te 'opstarten'?
Wat betekent het om een computer te 'opstarten'?
Anonim

De term opstarten beschrijft het proces dat door de computer wordt uitgevoerd wanneer het wordt ingeschakeld, waardoor het besturingssysteem wordt geladen en het systeem wordt voorbereid voor gebruik.

Opstarten, opstarten en opstarten zijn allemaal synonieme termen en beschrijven in het algemeen de lange lijst van dingen die gebeuren van het indrukken van de aan/uit-knop tot een volledig geladen en gebruiksklare sessie van een systeem, zoals Windows.

Image
Image

Wat gebeurt er tijdens het opstartproces?

Wanneer de aan/uit-knop de computer inschakelt, geeft de voedingseenheid stroom aan het moederbord en zijn componenten, zodat ze hun rol in het hele systeem kunnen spelen.

De volgende stap wordt bestuurd door BIOS of UEFI en begint na de POST. Dit is wanneer POST-foutmeldingen worden gegeven als er een probleem is met een van de hardware.

Na de weergave van verschillende informatie op de monitor, zoals de BIOS-fabrikant en RAM-details, geeft BIOS uiteindelijk het opstartproces over aan de master-opstartcode, die het aan de volume-opstartcode overhandigt, en dan uiteindelijk aan de bootmanager om de rest af te handelen.

Zo vindt het BIOS de juiste harde schijf met het besturingssysteem. Het doet dit door de eerste sector van de harde schijven die het identificeert te controleren. Wanneer het de juiste schijf met een bootloader vindt, laadt het die in het geheugen zodat het bootloader-programma het besturingssysteem in het geheugen kan laden, en dat is hoe je het besturingssysteem gebruikt dat op de schijf is geïnstalleerd.

Deze opstartvolgorde is niet altijd hetzelfde, aangezien u de opstartvolgorde kunt wijzigen om uw computer eerst vanaf iets anders te laten opstarten in plaats van vanaf een harde schijf, zoals een schijf of flashstation.

In nieuwere versies van Windows is BOOTMGR de opstartmanager die wordt gebruikt.

De uitleg over het opstartproces die je zojuist hebt gelezen, is een heel simplistische versie van wat er gebeurt, maar het geeft je een idee van wat erbij komt kijken.

Image
Image

Hard (koud) opstarten versus zacht (warm) opstarten

Een koude start is wanneer de computer opstart vanuit een volledig dode staat waar de componenten voorheen helemaal geen stroom hadden. Een harde start wordt ook gekenmerkt doordat de computer een power-on-self-test of POST uitvoert.

Er zijn echter tegenstrijdige perspectieven over wat een koude laars echt inhoudt. Als u bijvoorbeeld een computer met Windows opnieuw opstart, kunt u denken dat deze een koude herstart uitvoert omdat het systeem lijkt uit te schakelen, maar het kan zijn dat het de stroom naar het moederbord niet daadwerkelijk afsluit, in welk geval het een zachte herstart zou toepassen.

Hard opnieuw opstarten is ook de term die wordt gebruikt om te beschrijven wanneer het systeem niet op een ordelijke manier wordt afgesloten. Als u bijvoorbeeld de aan/uit-knop ingedrukt houdt om het systeem uit te schakelen om opnieuw op te starten, wordt dit een harde herstart genoemd.

Meer informatie over opstarten

Problemen die optreden tijdens het opstartproces komen niet vaak voor, maar ze gebeuren. Raadpleeg onze handleiding Hoe u een computer kunt repareren die niet kan worden ingeschakeld voor hulp bij het uitzoeken wat er aan de hand is.

Om iets als een besturingssysteem dat op een flashstation is opgeslagen, opstartbaar te maken, zodat u het op de harde schijf kunt installeren, moet het flashstation specifieke bestanden bevatten. Opstartbestanden zijn echter niet hetzelfde als opstartbare bestanden. U kunt hier meer lezen over opstartbestanden.

Hier zijn enkele andere bootgerelateerde artikelen die u misschien zoekt:

  • Beveiligd opstarten uitschakelen
  • Opstarten vanaf een USB-apparaat
  • Opstarten vanaf een cd, dvd of bd-schijf
  • Dubbel opstarten van Windows en Ubuntu Linux

Aanbevolen: