Gegroet het verstrijken van de BlackBerry

Inhoudsopgave:

Gegroet het verstrijken van de BlackBerry
Gegroet het verstrijken van de BlackBerry
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Klassieke BlackBerry-toestellen werken deze week niet meer.
  • Ik mis de focus en geweldige ergonomie van de originele BlackBerry-modellen.
  • Eén schrijver beweert zelfs een hele roman op een BlackBerry te hebben gecomponeerd.
Image
Image

De BlackBerry is niet meer, en ik ben misschien een van de weinige mensen die rouwt om zijn overlijden.

Deze week stopte het bedrijf met het ondersteunen van zijn klassieke apparaten met BlackBerry 10, 7.1 OS en eerder. Alle oudere BlackBerry-apparaten die niet op Android-software draaien, kunnen niet langer gegevens gebruiken, sms-berichten verzenden, internetten of bellen.

Met zijn kenmerkende duimtoetsenbord en kleine scherm luidde de BlackBerry het tijdperk van smartphones in. De huidige iPhones en Android-apparaten zijn veel krachtiger, maar ze zijn lang niet zo efficiënt als de BlackBerry om het werk gedaan te krijgen.

Bedrijfstelefoonkaart

De aanblik van een directeur gebogen over een BlackBerry symboliseerde de sleur van het werk in de jaren negentig en 2000.

Er was een methode voor deze waanzin. Het toetsenbord van de BlackBerry is geniaal en tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds niet zo snel of nauwkeurig typen op een smartphone van de huidige generatie. Het hebben van fysieke sleutels maakt het verschil. Ik heb ooit een uitgave van een tijdschrift op de top van een skipiste bewerkt met een BlackBerry.

In sommige opzichten leek het toetsenbord op de BlackBerry meer op een laptop dan op de hedendaagse entertainmentgerichte telefoons. Als je iemand op een BlackBerry zag, wist je dat ze aan het werk waren en niet op YouTube aan het surfen waren.

Je kunt natuurlijk een Bluetooth-toetsenbord aansluiten op een moderne smartphone, waardoor je toegang krijgt tot wat in wezen een hele laptop is. Maar deze setup is onhandig vergeleken met het uitgeklede minimalisme van de BlackBerry.

Minder afleiding

Het geheim van het succes van BlackBerry was meer dan alleen het toetsenbord. Vroege modellen boden een zwart-wit scherm en een uitgekleed besturingssysteem dat gericht was op het lezen en schrijven van e-mails.

De ommuurde tuin van de BlackBerry-wereld betekende dat je gevangen zat in een zone waar je je alleen maar op schrijven kon concentreren. In sommige opzichten was de BlackBerry de telefoon van de auteur. Een Zuid-Afrikaanse schrijver beweert een hele roman op zijn BlackBerry te hebben geschreven.

De BlackBerry bood ook legendarische duurzaamheid en batterijduur. Journalist en auteur Patrick Blennerhassett gebruikte een BlackBerry toen hij door India reisde om onderzoek te doen naar een non-fictieboek over het land.

Image
Image

"Als journalist ben ik in de wereld aan het rondrennen, en zelfs in India, herinner ik me dat ik mijn telefoon een paar keer op straat heb laten vallen, en het is even likken en het gaat maar door," Blennerhassett schreef op de website van het bedrijf. "Ik weet dat het vrij eenvoudig klinkt, maar het hebben van een telefoon die tegen een stootje kan, is een enorme bonus voor iemand zoals ik."

De iPhone 12 Pro Max die ik als mijn dagelijkse stuurprogramma gebruik, is daarentegen de antithese van een gefocust apparaat. Je kunt e-mails sturen als je wilt, maar je moet ook door verleidelijke pictogrammen voor games, films en muziek waden.

Als ik eenmaal een e-mail op mijn iPhone heb opgesteld, wordt ik zelden onderbroken door een melding, of het nu een sms is of een aanbieding voor een ma altijdbezorging met korting van Seamless. Als u uw smartphone meer op een BlackBerry wilt laten lijken, zijn er zelfs online handleidingen voor het verwijderen van onnodige apps.

Er is zelfs een ontluikende minimalistische telefoonbeweging die in sommige opzichten lijkt op het oorspronkelijke doel van BlackBerry. U kunt bijvoorbeeld telefoons kopen met een e-ink-display, zoals de Light Phone, die niet veel meer doet dan telefoontjes en belangrijke sms-berichten.

Hoewel ik nostalgisch ben over BlackBerry, heb ik er al meer dan tien jaar geen gebruikt. De wereld is verder gegaan sinds de hoogtijdagen van BlackBerry en er wordt nu van je verwacht dat je de hele dag verbonden bent via Slack en vele sociale-mediakanalen. Maar als ik gedwongen zou worden een roman op mijn telefoon te schrijven, zou ik toch voor een BlackBerry kiezen.

Aanbevolen: