De 9 beste GIMP-plug-ins van 2022

Inhoudsopgave:

De 9 beste GIMP-plug-ins van 2022
De 9 beste GIMP-plug-ins van 2022
Anonim

GIMP is een krachtige, gratis tool voor het bewerken van foto's die zelfs PhotoShop kan evenaren op het gebied van functies en eindproduct, op voorwaarde dat je weet hoe je het correct moet gebruiken. Om je creatieve kracht in GIMP echt een boost te geven, heb je deze GIMP-plug-ins nodig.

Het GIMP-register dat wordt gebruikt om GIMP-plug-ins te verzamelen, wordt niet langer ondersteund, dus u moet ze zelf opsporen en ervoor zorgen dat ze werken met uw huidige GIMP-versie. Enkele van de meest populaire GIMP-plug-ins, zoals GIMP DDS en BIMP werken niet op de nieuwste versies van GIMP.

Voor filters: G’MIC

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Meer dan 500 filters.
  • Geeft u krachtige filteropties, die bijna elk type filter dekt dat u nodig heeft.

Wat we niet leuk vinden

  • Kan voor sommige gebruikers te technisch worden.
  • Ondanks meer dan 500 filters, heeft het niet altijd wat je nodig hebt uit de doos.

Soms is alles wat je nodig hebt een snel filter, en G'MIC biedt er meer dan 500, plus extra effecten om toe te voegen aan je GIMP-toolkit. En als een open-sourceproject voegt de gemeenschap voortdurend nieuwe filters toe aan de enorme selectie.

Of je nu alleen de kleuren van een afbeelding wilt verbeteren of een foto op een schilderij wilt laten lijken, G'MIC heeft een indrukwekkend scala aan opties die zeker elk GIMP-filter dekken dat je nodig hebt.

Voor het verwijderen van ongewenste objecten: Resynthesizer

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geeft gebruikers een functionaliteit die gelijk is aan de Content Aware-vulling van Photoshop.
  • Maakt het gemakkelijk om afbeeldingen te verwijderen en texturen toe te voegen.

Wat we niet leuk vinden

Is al lang niet meer bijgewerkt.

Hoewel Resynthesizer een van de oudste GIMP-plug-ins aller tijden is, is het ook een van de nuttigste en verrassend genoeg nog steeds ondersteund dankzij de GIMP-community.

Resynthesizer neemt in wezen een van de meest populaire functies van Photoshop-Content-Aware Fill-en voegt deze toe aan GIMP. Het kan textuur van een foto samplen en gemakkelijk meer van die textuur creëren.

Hoewel er meerdere toepassingen voor zijn, wordt het meestal gebruikt om ongewenste afbeeldingen te verwijderen, bijvoorbeeld die Starbucks-beker van je foto van een middeleeuwse ridder, zonder enige hint dat het er ooit was.

Voor het bewerken van RAW-afbeeldingen: Darktable

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geeft GIMP-gebruikers de mogelijkheid om RAW-afbeeldingen te bewerken.
  • Gebruiksvriendelijke interface.
  • Gemakkelijk om te beginnen met RAW-afbeeldingen te werken met weinig tot geen training.

Wat we niet leuk vinden

  • Heeft niet zoveel geavanceerde functies als andere GIMP RAW-plug-ins.
  • Sommige gebruikers geven misschien de voorkeur aan een andere interface.

Als je van fotografie houdt, is de kans groot dat je graag werkt met RAW-afbeeldingen of afbeeldingen die helemaal niet zijn gecomprimeerd. Het bijzondere aan RAW-afbeeldingen is dat ze grote bestandsgroottes creëren en een hele reeks nieuwe uitdagingen toevoegen.

Darktable maakt het bewerken van RAW-afbeeldingen in GIMP eenvoudig, maar biedt ook geavanceerde functies voor degenen die ze nodig hebben. Wat Darktable onderscheidt van andere GIMP RAW-editors, is de focus op de gebruikersinterface, waardoor deze intuïtief en toegankelijk is, ongeacht je initiële vaardigheidsniveau.

Om uw leven gemakkelijker te maken: dupliceren naar een andere afbeelding

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Automatiseert een taak die normaal gesproken vervelend zou zijn.
  • Eenvoudig te gebruiken.

Wat we niet leuk vinden

Technisch gezien kun je al iets doen in GIMP, het maakt het alleen maar makkelijker.

Met de Duplicate to Another Image GIMP-plug-in kun je een nieuwe afbeelding maken van elke selectie in de GIMP-editor. Dit bespaart u bergen tijd van het moeten bewerken van afbeeldingen en het openen van nieuwe bestanden om de selectie te krijgen die u nodig hebt. Het is niet baanbrekend, want dit is iets dat je technisch gezien al zou kunnen doen, maar het maakt het veel, veel gemakkelijker.

Voor het werken met lagen: laag via kopiëren/knippen

Image
Image

Wat we leuk vinden

Maakt het gemakkelijker om nieuwe lagen te maken met behulp van selectiefuncties.

Wat we niet leuk vinden

Nog een functie die je technisch gezien al kunt doen, ook al is het een beetje vervelend.

Met deze Layer via Copy/Cut-plug-in kunt u een andere populaire Photoshop-functie toevoegen: nieuwe lagen kunnen maken van selecties met behulp van de kopieer-/knipfuncties. Als je moet uitzoeken hoe je elke laag precies op de juiste manier gaat stapelen, biedt Layer via Copy/Cut je een snelle en gemakkelijke oplossing.

Voor het samenvoegen van afbeeldingen: Hugin

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geeft u de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen samen te voegen tot één naadloos panorama.
  • Voegt functionaliteit toe om beeldvervormingen te creëren.

Wat we niet leuk vinden

  • Hoge leercurve.
  • Het duurt lang om vaardig te worden.

Soms kun je het niet allemaal in één keer krijgen, en dat is waar de Hugin-plug-in van pas komt. Hugin geeft GIMP-gebruikers de mogelijkheid om meerdere afbeeldingen aan elkaar te naaien om een mozaïek of een onberispelijk panoramabeeld te maken. Als je bereid bent om in het onkruid te kruipen, kun je met Hugin panoramabeelden pixelperfect krijgen, precies binnen GIMP.

Voor het retoucheren van de huid: Wavelet Decompose

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Biedt de beste optie voor het retoucheren van de huid in GIMP.
  • Hiermee kun je kleuren en vlekken aanpassen of andere vreemde objecten in de afbeelding bewerken.

Wat we niet leuk vinden

Kan vervelend zijn om door de geschaalde lagen te werken om het gewenste effect te krijgen.

Als je werkt met afbeeldingen met mensen erop, zul je onvermijdelijk wat huidretouchering doen. Hoewel de ingebouwde toolset van GIMP enkele opties biedt, is Wavelet Decompose verreweg de krachtigste retoucheertool die je daar zult vinden.

Het werkt door een enkele laag te nemen en deze op te splitsen in meerdere lagen met fijne details, zodat je je afbeeldingen fijn kunt afstemmen en dingen zoals vlekken of ongewenste rimpels kunt verwijderen. Wavelet Decompose kan ook handig zijn voor het aanpassen van kleuren of het verwijderen van andere ongewenste eigenaardigheden uit uw afbeeldingen.

Voor DDS-gebruikers: GIMP DDS-plug-in

Image
Image

Wat we leuk vinden

Geeft gebruikers van oudere GIMP-versies de essentiële mogelijkheid om DDS-bestanden te bewerken en te maken.

Wat we niet leuk vinden

  • Werkt niet met de nieuwste versie van GIMP.
  • Redundant voor GIMP 2.10.x-gebruikers omdat het een ingebouwde DDS-functie heeft.

Hoewel de nieuwste versie van GIMP deze plug-in niet meer ondersteunt, betekent dit niet dat u deze niet nodig zult hebben. Het goede nieuws is dat de nieuwste versie van GIMP eindelijk DDS-bestanden uit de doos ondersteunt, maar als je de voorkeur geeft aan een oudere GIMP-versie, zal de DDS-plug-in nog steeds voor je werken, ondanks dat deze sinds 2013 niet is bijgewerkt.

Hoewel je DDS misschien niet vaak gebruikt, is dit een essentiële plug-in om ervoor te zorgen dat je elk bestandstype kunt openen en maken dat je uiteindelijk in GIMP kunt bewerken.

Voor al het andere dat u nodig heeft: gebundelde scripts

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Compileert nuttige scripts die gebruikers kunnen installeren en gebruiken in de nieuwste GIMP-versie.
  • Voegt vele, vele handige functies toe in één bundel.

Wat we niet leuk vinden

Kan uiteindelijk scripts bevatten die niet werken in nieuwe GIMP-versies.

Veel GIMP-plug-ins of -extensies hebben de vorm van scripts, maar het is moeilijk om te weten wat er gaat werken met welke versie van GIMP. Gelukkig is de GIMP-gemeenschap te hulp gekomen en heeft ze ontdekt welke plug-inscripts werken met de nieuwste versie van GIMP.

Er zijn hier een heleboel effecten toegevoegd, zoals plug-ins om je afbeeldingen eruit te laten zien als tekenfilms, rode-ogenverwijderaars, een heleboel scherpte-effecten en veel kleurhulpmiddelen. Je krijgt ook een watermerkplug-in waarmee je een watermerk kunt maken dat je aan elke afbeelding kunt toevoegen wanneer je het nodig hebt. Hoewel sommige van je oude GIMP-plug-ins misschien niet meer werken, zal het downloaden van deze scriptbundel de gaten opvullen en je weer op het goede spoor krijgen.

Aanbevolen: