Wat is Roku en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

Wat is Roku en hoe werkt het?
Wat is Roku en hoe werkt het?
Anonim

Een Roku is een apparaat (gemaakt door het bedrijf Roku) dat media (shows, films en zelfs muziek) van internet naar je tv streamt. Het biedt een praktische en betaalbare manier om internetstreaming toe te voegen of internetstreamingopties uit te breiden voor de kijkervaring van tv en thuisbioscoop.

Roku vereist minimale installatie en maakt verbinding met internet op dezelfde manier als uw pc. Roku-apparaten voor mediastreaming bevatten een besturingssysteem (OS) waarmee gebruikers internetstreaminginhoud kunnen openen en beheren.

Om je te helpen door de wereld van Roku te navigeren, hebben we al onze artikelen over het apparaat verzameld in een handige gids. Je zult zien dat het is opgedeeld in vijf secties: Aan de slag met Roku, Je Roku gebruiken, Roku Tips & Tricks, Problemen met je Roku oplossen en Onze aanbevelingen: beoordelingen en apparaten. Binnen elke sectie zijn verschillende artikelen gevuld met tips en hints voor jou. Open de koppelingen in het navigatievenster om de gids te gebruiken.

Er zijn drie soorten Roku-apparaten beschikbaar:

  • Roku Box: deze optie is een standalone box (zoals de Roku Premiere) die verbinding maakt met internet via uw breedbandrouter via een Ethernet- of Wi-Fi-verbinding. Een Roku Box kan rechtstreeks op uw tv worden aangesloten of via een thuisbioscoopontvanger via HDMI (zoals een dvd- of Blu-ray-speler).
  • Roku Streaming Stick: deze optie is een compact apparaat dat iets groter is dan een USB-flashstation, maar in plaats van op een USB-poort aan te sluiten, sluit je het aan op een beschikbare HDMI-ingang van je tv of thuisbioscoopontvanger. De streamingstick heeft ingebouwde wifi voor aansluiting op een breedbandrouter.
  • Roku TV: een Roku-tv is een alles-in-één oplossing waarvoor geen externe box of stick nodig is om toegang te krijgen tot internetstreaminginhoud, aangezien het Roku-besturingssysteem al in de tv is ingebouwd. De tv verbindt uw breedbandrouter via Wi-Fi of Ethernet-verbinding. Tv-merken die Roku-tv's in hun productlijnen aanbieden, zijn onder meer Hisense, Hitachi, Insignia, Sharp en TCL. Roku-tv's zijn er in verschillende schermformaten en 720p, 1080p en 4K Ultra HD-versies zijn beschikbaar.

Wat is Roku en hoe werkt het?

Roku-kanalen en apps

Alle Roku-producten bieden toegang tot maximaal 4.500 kanalen (afhankelijk van de locatie) van internetstreamingcontent. Kanalen variëren van populaire diensten, zoals Netflix, Vudu, Amazon Instant Video, Hulu, Pandora, iHeart Radio, tot nichekanalen zoals Twit.tv, Local News Nationwide, Crunchy Roll, Euronews en nog veel meer. Zelfs grote netwerken, zoals NBC, hebben nu apps. Met de Roku-app van NBC kun je trouwens de Olympische Spelen en andere grote sportevenementen live streamen.

Hoewel er echter veel gratis internetstreamingkanalen zijn, zijn er ook veel die een extra abonnement of pay-per-view-kosten vereisen om toegang te krijgen tot inhoud. Voor alle duidelijkheid, je koopt het Roku-apparaat en je zult misschien nog steeds moeten betalen voor dingen om naar te kijken.

Naast internetstreamingkanalen biedt Roku ook extra apps waarmee gebruikers toegang hebben tot video-, muziek- en stilstaande beelden die zijn opgeslagen op pc's of mediaservers die mogelijk ook zijn verbonden met uw thuisnetwerk.

Bekijk de Roku What's On-pagina voor een compleet kanaal- en app-overzicht.

Behalve streaming, op de meeste Roku-tv's en geselecteerde Roku-boxen, kan de mogelijkheid worden geboden om video-, muziek- en stilstaande beelden af te spelen die zijn opgeslagen op USB-flashstations.

Een Roku-apparaat instellen

Het proces voor het instellen van een Roku-apparaat is vrij eenvoudig:

  1. Sluit de Roku Box of Streaming Stick aan op je tv of zet je Roku-tv aan.

  2. Selecteer uw taal.
  3. Bekabeld of draadloos instellen netwerktoegang. Als u Wi-Fi gebruikt, zoekt het apparaat alle beschikbare netwerken - kies de uwe en voer uw Wi-Fi-wachtwoord in.
  4. Voer een codenummer in om het Roku-product te activeren. Gebruik uw pc, laptop, tablet of smartphone om naar Roku.com/Link te gaan. Voer de code in volgens de instructies.
  5. Maak een gebruiker, wachtwoord en adres informatie aan, en ook een creditcard- of PayPal-rekeningnummer. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van Roku-apparaten, maar er wordt om betalingsinformatie gevraagd om het snel en gemakkelijk te maken om content te huren, aankopen te doen of indien nodig extra abonnementskosten te betalen.
  6. Als je een Roku-tv hebt, worden aanvullende items, zoals verificatie van een antenne- of kabel-tv-verbinding en het scannen van kanalen, opgenomen in de installatieprocedure.

Aan het einde van het installatieproces verschijnt het Roku-startmenu en krijgt u toegang tot de apparaatbediening en de selectie van kanalen/apps.

Image
Image

Gemaksfuncties

Zodra je een Roku-apparaat in gebruik hebt genomen, volgen hier enkele geweldige handige functies waarvan je kunt profiteren.

  • Voice Search: Roku's schermmenu is gemakkelijk te navigeren met behulp van de knoppen op de afstandsbediening, maar als je een Roku-apparaat hebt met een spraakgestuurde afstandsbediening of u gebruikt de Roku Mobile-app, u kunt spraakgestuurd zoeken gebruiken om inhoud te vinden op acteur, regisseur, film- of programmatitel, of streamingkanalen in natuurlijke taal starten.
  • TV Overal Single Sign-On: Voor degenen die een Roku-apparaat gebruiken in combinatie met kabel- of satellietservice, vermindert deze functie de constante noodzaak om in te loggen op TV Overal-kanalen. Met TV Everywhere Single-On (TVE) kunnen gebruikers tot 30 aanmeldingen voor kanalen opslaan.
  • The Roku Channel: Hoewel Roku dient als toegangspoort tot duizenden internetstreamingservices en -kanalen, biedt het ook gratis films en tv-shows samen met live nieuws en sport op zichzelf Roku-kanaal zonder in te loggen. Gratis inhoud bevat beperkte commercials. Het Roku-kanaal biedt ook toegang tot betaalde inhoud van HBO, Starz en andere geselecteerde services.
  • 4K Spotlight Channel: Voor gebruikers van een Roku 4K-compatibele streaming-stick, box of tv is er een speciale menu-optie op het scherm die het gemakkelijk maakt om 4K te vinden inhoud via categorieën, zoals genre. Het 4K-spotlightkanaal verschijnt alleen wanneer een 4K-streamingstick of -box detecteert dat deze is aangesloten op een compatibele 4K Ultra HD-tv. Het 4K-spotkanaal is ingebouwd in Roku-tv's met 4K-functionaliteit.

Extra functies voor Roku TV-bezitters met antennes

Voor degenen die kiezen voor een Roku-tv, je kunt deze gebruiken om naast het streamen van inhoud ook toegang te krijgen tot tv-programma's met een aangesloten antenne. Roku biedt ook enkele extra gemakken, specifiek voor Roku-tv's.

  • Smart Guide: Deze functie combineert zowel over-the-air tv-zenderlijsten met streamingkanaal-app-lijsten voor een meer naadloze navigatie-ervaring. U kunt ook uw favorieten weergeven, en voor het streamen van inhoud kunt u vanaf het begin afspelen of het afspelen hervatten vanaf een specifiek punt. U kunt ook tot 14 dagen van tevoren tv-uitzendingen weergeven.
  • Roku Zoeken naar over-the-air-inhoud: Zoeken werkt niet alleen met streaming-inhoud (tot 500 kanaal-apps), maar u kunt ook zoeken via -luchtgeh alte in combinatie. Als je een programma op beide vindt, kun je er gewoon een kiezen om naar te kijken.
  • Stembesturing voor Roku-tv's: Naast Roku-functies, zoals zoeken en starten van apps, kan Roku TV-spraakbesturing ook worden gebruikt om van tv-ingang te wisselen en af te stemmen op een lokale zender. Ook voor degenen die geen afstandsbediening voor spraakbesturing hebben, kunt u een compatibele mobiele telefoon gebruiken om deze spraakbesturingstaken uit te voeren.
  • Snelle tv-start: Met spraakbediening kan de gebruiker de tv aanzetten, naar een specifiek over-the-air tv-kanaal gaan of een app voor streamingkanalen starten. Met andere woorden, als de tv uit staat, kun je een commando geven zoals "start Netflix" of "Tune to CBS" en de tv gaat aan en gaat rechtstreeks naar dat kanaal of die app.
  • Privé luisteren naar Roku-tv's: Op bepaalde Roku-tv's kunnen gebruikers luisteren naar via de antenne ontvangen of streamingprogramma's via een oortelefoon die is aangesloten op een Roku-afstandsbediening met hoofdtelefoonaansluiting of oortelefoons aangesloten op een compatibele smartphone.
  • Optionele Roku TV draadloze luidsprekers: Om beter geluid op je Roku te krijgen, kun je je tv aansluiten op een soundbar of thuisbioscoop-audiosysteem. Roku heeft ook een eigen draadloos luidsprekersysteem voor Roku-tv's.

Welke Roku-optie is het beste voor jou?

Roku biedt verschillende opties voor het toevoegen van uitgebreide internetstreaming aan uw tv-kijken en muziekluisterervaring, maar welke optie is geschikt voor u?

Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • Als je een tv hebt met een HDMI-aansluiting, maar deze heeft geen slimme functies, overweeg dan om een Roku-streamingstick of Roku-box toe te voegen.
  • Als je een oudere tv hebt die geen HDMI-ingang heeft - Roku maakt een beperkt aantal modellen, zoals de Roku Express+ die op een tv kan worden aangesloten via analoge video-/audioverbindingen.
  • Als je een smart-tv hebt, maar deze biedt niet de gewenste streamingkanalen, kun je een standaard Roku Streaming Stick of Roku Express toevoegen om je selectie uit te breiden.
  • Als je een 4K Ultra HD-tv hebt en het is geen smart-tv, of het is een smart-tv die niet genoeg streamingkanalen biedt, overweeg dan de Streaming Stick+ of Roku Ultra die 4K-streaming ondersteunt die beschikbaar is via geselecteerde apps.
  • Als je op zoek bent naar een nieuwe 1080p of 4K Ultra HD Smart TV, is een Roku TV misschien een optie om te overwegen.

De Roku mobiele app

Roku biedt ook een mobiele app voor iOS- en Android-apparaten die nog meer flexibiliteit mogelijk maakt. De mobiele app biedt spraakgestuurd zoeken, evenals het dupliceren van verschillende menucategorieën die deel uitmaken van het hoofdmenusysteem van Roku TV op het scherm, zodat u Roku-apparaten rechtstreeks vanaf uw telefoon kunt bedienen.

Voor Roku-tv's regelt de mobiele app ook zowel internetstreaming als tv-functies, zoals invoerselectie, OTA-kanaalscannen en zowel beeld- als audio-instellingen.

Je kunt ook een smartphone of tablet gebruiken om video's en foto's van de telefoon naar een Roku-box, streaming-stick te sturen en ze op je tv te bekijken, of rechtstreeks van de telefoon naar een Roku-tv.

Een andere toegevoegde bonus is dat je de oortelefoons van je smartphone kunt gebruiken om privé te luisteren naar de inhoud die je op je Roku-apparaat gebruikt.

Hoe u uw Roku-streamingstick of -doos meeneemt

Je kunt je Roku Box of Streaming Stick meenemen als je op reis gaat. Wanneer u in een hotel, het huis van iemand anders of zelfs een slaapzaal verblijft, hoeft u alleen het Roku-apparaat aan te sluiten op de HDMI-poort van de tv. Je hebt ook toegang tot wifi nodig.

Volg gewoon de aanvullende instructies nadat u zich hebt aangemeld bij uw account, en u bent klaar om te gaan. Vergeet voor Roku-boxen niet een HDMI- of Ethernet-kabel mee te nemen voor het geval je er een nodig hebt!

FAQ

    Wat is gratis op Roku?

    Hoewel Roku voornamelijk wordt gebruikt om inhoud van abonnementsdiensten zoals Netflix en Hulu te streamen, zijn er veel gratis kanalen beschikbaar. Het Roku-kanaal is ingebouwd in uw Roku-apparaat en u kunt Pluto, Tubi en andere gratis kanalen toevoegen. Je hoeft alleen maar een paar reclames te kijken.

    Wat is een Roku-pincode?

    Roku-pincodes zijn functies van ouderlijk toezicht op Roku. U kunt een pincode instellen om aankopen op Roku te voorkomen als er geen pincode wordt ingevoerd. Dit is een handige functie voor ouders met kinderen die ook hun Roku gebruiken.

    Wat is Roku Pay?

    Roku Pay is Roku's naam voor hun eigen directe betalingsservice. Als u een betaalmethode toevoegt aan uw Roku-account, is dat aanmelden voor Roku Pay. U kunt dan deze betaalmethode gebruiken om rechtstreeks op uw Roku-apparaat aankopen te doen.

Aanbevolen: