Een harde schijf partitioneren (Windows 11, 10, 8, 7, +)

Inhoudsopgave:

Een harde schijf partitioneren (Windows 11, 10, 8, 7, +)
Een harde schijf partitioneren (Windows 11, 10, 8, 7, +)
Anonim

Wat te weten

  • Het eerste dat u moet doen na het installeren van een harde schijf, is deze te partitioneren.
  • Om een schijf te partitioneren, opent u Schijfbeheer, selecteert u de schijf, maakt u een volume op de gewenste grootte en selecteert u een stationsletter.
  • U wilt de schijf vervolgens formatteren, tenzij u geavanceerde plannen heeft voor de partitie, maar dat is niet erg gebruikelijk.

Dit artikel beschrijft hoe een harde schijf te partitioneren in Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP.

Wat is partitioneren?

Een harde schijf partitioneren in Windows betekent een deel ervan afsnijden en dat deel beschikbaar maken voor het besturingssysteem.

Met andere woorden, een harde schijf is niet nuttig voor uw besturingssysteem totdat deze is gepartitioneerd. Bovendien is het niet beschikbaar voor u om bestanden op te slaan totdat u het formatteert (wat een ander, net zo eenvoudig proces is).

Meestal is dit "deel" van de harde schijf de volledige bruikbare ruimte, maar het is ook mogelijk om meerdere partities op een harde schijf te maken, zodat u back-upbestanden op de ene partitie kunt opslaan, films op een andere, enz.

Handmatig partitioneren (evenals formatteren) van een harde schijf is niet nodig als uw einddoel is om Windows schoon op de schijf te installeren. Beide processen maken deel uit van de installatieprocedure, wat betekent dat u de schijf niet zelf hoeft voor te bereiden.

Een harde schijf partitioneren in Windows

Maak je geen zorgen als dit proces een beetje ingewikkelder klinkt dan je dacht, want dat is het niet. Het partitioneren van een harde schijf in Windows is helemaal niet moeilijk en duurt meestal maar een paar minuten.

Zo doe je het:

Deze instructies zijn van toepassing op Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

  1. Open Schijfbeheer, de tool die in alle versies van Windows zit waarmee je onder andere schijven kunt partitioneren.

    Image
    Image

    In Windows 11/10/8/8.1 is het hoofdgebruikersmenu de gemakkelijkste manier om Schijfbeheer te starten. U kunt Schijfbeheer ook openen via de opdrachtprompt in elke versie van Windows, maar de methode Computerbeheer is waarschijnlijk het beste voor de meeste mensen. Controleer welke versie van Windows op uw computer is geïnstalleerd als u het niet zeker weet.

  2. Wanneer Schijfbeheer wordt geopend, zou u een venster Schijf initialiseren moeten zien met het bericht "U moet een schijf initialiseren voordat Logical Disk Manager er toegang toe heeft."

    Image
    Image

    In Windows XP ziet u in plaats daarvan een wizard Schijf initialiseren en converteren. Volg die wizard en zorg ervoor dat u niet de optie selecteert om de schijf te "converteren", tenzij u zeker weet dat dit nodig is. Ga naar stap 4 als u klaar bent.

    Maak je geen zorgen als dit venster niet verschijnt. Er zijn legitieme redenen waarom u het misschien niet ziet - we zullen snel weten of er een probleem is of niet. Ga naar stap 4 als je dit niet ziet.

  3. Op dit scherm wordt u gevraagd een partitiestijl te kiezen voor de nieuwe harde schijf. Kies GPT als de nieuwe harde schijf die u hebt geïnstalleerd 2 TB of groter is. Kies MBR als het kleiner is dan 2 TB.

    Kies OK nadat u uw keuze heeft gemaakt.

  4. Zoek de harde schijf die u wilt partitioneren op de stationskaart onderaan het venster Schijfbeheer.

    Mogelijk moet u het venster Schijfbeheer of Computerbeheer maximaliseren om alle schijven onderaan te zien. Een niet-gepartitioneerd station wordt niet weergegeven in de stationslijst bovenaan het venster.

    Als de harde schijf nieuw is, staat deze waarschijnlijk op een speciale rij met het label Schijf 1 (of 2, enz.) en staat er Niet toegewezen. Als de ruimte die u wilt partitioneren deel uitmaakt van een bestaande schijf, ziet u Niet-toegewezen naast bestaande partities op die schijf.

    Als je de schijf die je wilt partitioneren niet ziet, heb je deze mogelijk verkeerd geïnstalleerd. Zet uw computer uit en controleer nogmaals of de harde schijf correct is geïnstalleerd.

  5. Zodra je de ruimte hebt gevonden die je wilt partitioneren, tik en houd vast of klik er ergens op met de rechtermuisknop en kies Nieuw eenvoudig volume.

    Image
    Image

    In Windows XP heet de optie Nieuwe partitie.

  6. Kies Volgende > in het nieuwe Simple Volume Wizard-venster dat verscheen.

    Image
    Image

    In Windows XP verschijnt vervolgens het scherm Partitietype selecteren, waar u Primaire partitie moet kiezenDe Extended partition optie is alleen nuttig als je vijf of meer partities aanmaakt op een enkele fysieke harde schijf. Selecteer Volgende > na het maken van de selectie.

  7. Kies Volgende > in de stap Volumegrootte opgeven om de grootte van de schijf die u aan het maken bent te bevestigen.

    Image
    Image

    De standaardgrootte die u ziet in het veld Eenvoudige volumegrootte in MB: moet gelijk zijn aan de hoeveelheid die wordt weergegeven in het veld Maximale schijfruimte in MB:. Dit betekent dat u een partitie aanmaakt die gelijk is aan de totale beschikbare ruimte op de fysieke harde schijf.

    Je bent van harte welkom om meerdere partities te maken, die uiteindelijk meerdere, onafhankelijke schijven in Windows zullen worden. Om dit te doen, berekent u hoeveel en hoe groot u die schijven wilt hebben en herha alt u deze stappen om die partities te maken. Als de schijf bijvoorbeeld 61437 MB is en u wilt partities maken, geeft u een initiële grootte van 30718 op om slechts de helft van de schijf te partitioneren en herha alt u de partitie opnieuw voor de rest van de niet-toegewezen ruimte.

  8. Selecteer Volgende > in de stap Stationsletter toewijzen of Pad, ervan uitgaande dat de standaard stationsletter die u ziet in orde is.

    Image
    Image

    Windows wijst automatisch de eerste beschikbare stationsletter toe, waarbij A & B worden overgeslagen, wat op de meeste computers D of E zal zijn. U kunt de optie De volgende stationsletter toewijzen aan alles wat beschikbaar is instellen.

    Je bent ook welkom om de letter van de harde schijf later te wijzigen als je wilt.

  9. Kies Dit volume niet formatteren in de stap Partitie formatteren en selecteer vervolgens Volgende >.

    Image
    Image

    Als je weet wat je doet, kun je de schijf formatteren als onderdeel van dit proces. Omdat deze tutorial zich echter richt op het partitioneren van een harde schijf in Windows, hebben we de opmaak overgelaten aan een andere tutorial, gekoppeld in de laatste stap hieronder.

  10. Controleer uw keuzes op het scherm De wizard Nieuw eenvoudig volume voltooien, dat er ongeveer zo uit zou moeten zien:

    Image
    Image
    • Volumetype: Eenvoudig volume
    • Schijf geselecteerd: Schijf 1
    • Volumegrootte: 61437 MB
    • Schijfletter of pad: F:
    • Bestandssysteem: Geen
    • Grootte toewijzingseenheid: Standaard

    Omdat uw computer en harde schijf waarschijnlijk niet precies hetzelfde zijn als de mijne, kunt u verwachten dat uw schijf geselecteerd, volumegrootte en stationsletter of pad anders zijn dan wat u hier ziet. Bestandssysteem: Geen betekent alleen dat je hebt besloten om de schijf nu niet ook te formatteren.

  11. Kies Finish en Windows zal de schijf partitioneren, een proces dat op de meeste computers slechts een paar seconden duurt.

    Misschien merkt u dat uw cursor in deze tijd bezig is. Zodra u de nieuwe stationsletter (F: in ons voorbeeld) ziet verschijnen in de lijst bovenaan Schijfbeheer, weet u dat het partitioneringsproces voltooid is.

  12. Vervolgens zal Windows proberen de nieuwe schijf automatisch te openen. Omdat het echter nog niet is geformatteerd en niet kan worden gebruikt, ziet u in plaats daarvan dit bericht: " U moet de schijf formatteren in station F: voordat u deze kunt gebruiken. Wilt u deze formatteren?"

    Dit gebeurt alleen in Windows 11, 10, 8 en 7. Je zult dit niet zien in Windows Vista of Windows XP en dat is prima. Ga gewoon naar de laatste stap hieronder als u een van die versies van Windows gebruikt.

  13. Selecteer Annuleren. Of, als u weet hoe u een harde schijf in Windows moet formatteren, kunt u in plaats daarvan Schijf formatteren kiezen. Als je dat niet doet, raadpleeg dan eerst een tutorial voordat je het probeert.

    Image
    Image

    Geavanceerde partitionering

    Windows staat niets anders toe dan heel eenvoudig partitiebeheer nadat je er een hebt gemaakt, maar er zijn een aantal gratis softwareprogramma's voor schijfpartitiebeheer die kunnen helpen als je ze nodig hebt.

FAQ

    Hoe verwijder ik een partitie op de harde schijf?

    Selecteer in Schijfbeheer de partitie die u wilt verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op die partitie en selecteer Delete Volume. Selecteer Ja om te bevestigen dat alle gegevens verloren gaan.

    Hoe verwijder ik een hardeschijfpartitie op mijn Mac?

    Ga naar Applicaties > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma. Selecteer de partitie die u wilt verwijderen en klik op Erase. Bevestig de verwijdering door Wissen te selecteren en selecteer vervolgens Klaar.