De ruimtelijke audio van de MacBook Pro is uw aandacht waard

Inhoudsopgave:

De ruimtelijke audio van de MacBook Pro is uw aandacht waard
De ruimtelijke audio van de MacBook Pro is uw aandacht waard
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De nieuwe MacBook Pro van Apple bevat zijn indrukwekkende Spatial Audio-technologie.
  • Surroundgeluid voor muziek is niet zomaar een gimmick.
  • Spatial Audio is nog logischer in de kleine luidsprekers van vandaag.

Image
Image

Apple heeft 3D Spatial Audio toegevoegd aan de nieuwste MacBook Pro, en het is veel beter dan je zou verwachten.

Spatial Audio werd geboren in de AirPods Pro. Het is Apple's kijk op surround sound, maar het kan worden gebruikt met allerlei soorten audio - niet alleen films, maar muziek en zelfs ontspannende soundscape-apps. Met behulp van audiotrucs houdt je koptelefoon je hersenen voor de gek door geluiden boven, onder en achter je te horen, evenals het gebruikelijke geluid van links naar rechts dat we van een stereo-installatie krijgen. Dat is volkomen logisch in koptelefoons, maar MacBooks hebben maar kleine luidsprekers, dicht bij elkaar, bij het toetsenbord.

"Ik vind Spatial Audio een storende ervaring voor alles dat oorspronkelijk in stereo was opgenomen, maar er zijn een paar klassieke opnames geweest waar ik naar heb geluisterd op Apple Music waar de technologie logisch is", muzikant Jon Moore vertelde Lifewire via een forumbericht. "Ik ben het er ook mee eens… dat het logischer is met multimedia-ervaringen zoals games en VR."

Speciale audio

Als we naar de echte wereld luisteren, hebben we geen probleem om te weten waar een geluid vandaan komt, hoe ver het is en in welke richting het beweegt. We doen dit allemaal met twee oren en ons brein. Dit laatste is belangrijk omdat het de input van de oren verwerkt en dat omzet in een 3D auditief beeld van het moment.

Een element dat we allemaal kennen, is het stereogedeelte. Onze hersenen gebruiken de minieme verschillen tussen het geluid dat bij elk oor aankomt om te bepalen waar het vandaan komt. Maar we vertrouwen ook op zaken als galm om afstanden te onderscheiden.

… er zijn een paar klassieke opnames geweest waar ik naar heb geluisterd op Apple Music waar de technologie logisch is.

In een jazzclub kan de drummer bijvoorbeeld achter de hoornist achter op het podium staan. Het geluid van de drummer komt na de hoorn omdat ze verder weg is, maar de drumgeluiden die door de achterwand worden weerkaatst (hun galm) zullen eerder na het directe geluid hoorbaar zijn. Het geluid van de hoorn bereikt je sneller, maar omdat het verder van en naar de achterwand moet, komt de nagalm relatief later.

Dit alles kan kunstmatig worden toegevoegd aan opgenomen geluid om een 3D-geluidsruimte te creëren.

"Deze soorten psycho-akoestische processors gebruiken cross-overs, EQ, faseverschuiving, tot kleine vertragingen, nagalm en/of al het bovenstaande", vertelde audio-expert en muzikant Ocelot aan Lifewire via een forumbericht.

Luisteren

Dit brengt ons terug bij de MacBook Pro. Apple is al jaren bezig met het verfijnen van zijn psycho-akoestische technologie, samen met zijn fysieke luidsprekerontwerpen. Dat is de reden waarom de luidsprekers in iPhones zo goed klinken in vergelijking met andere telefoons, hoe Siri je kan horen, zelfs als je HomePod-luidspreker hard genoeg is aangezet om de buren te irriteren, en hoe AirPods je kunnen laten denken dat het geluid van een film uit de iPad komt zelf.

Toen ik Spatial Audio voor het eerst probeerde op de nieuwe M1 MacBook Pro (ik testte het 14-inch model), dacht ik dat het misschien handig zou zijn voor films, maar om eerlijk te zijn, verwachtte ik niet veel. De luidsprekers zelf klinken geweldig - voor laptopluidsprekers. Maar vergeleken met een goede koptelefoon of goede studiomonitorluidsprekers, schieten ze veel te kort.

"Zoals met alles wat met Apple te maken heeft, is psychoakoestische audio niets nieuws, maar het zal interessant zijn om te zien of ze ervoor kunnen zorgen dat de consumententechnologie net zo goed bij het grote publiek blijft dan thuis 3D-cinema of quadrafonische Hi-Fi," zegt Moore.

Image
Image

Ik heb ook geprobeerd naar het nieuwe album van Billie Eilish te luisteren, dat is opgenomen in Dolby Atmos-surround, net zoals je zou doen voor een film. In eerste instantie leek het gewoon een geweldige, duidelijke opname en arrangement. Toen klonk er een stem naar links, achter de persoon die naast me in de kamer stond.

Dat klinkt misschien gimmick, maar het resultaat is dat de audio meeslepender en groter lijkt. Het lijkt niet van die luidsprekers bij het toetsenbord te komen. Ik verwachtte een soort wervelend quadrafonisch extravaganza, maar wat ik kreeg was studiotrucs die met subtiliteit werden gebruikt om de ervaring te verbeteren.

Spatial Audio voor muziek kan inderdaad een gimmick zijn, maar het kan ook worden gebruikt om de tekortkomingen te verhelpen van de kleine luidsprekers die we tegenwoordig voor onze muziek gebruiken. Zoals ze zeggen, klop er niet op voordat je het hebt geprobeerd. Oh, en leg je hand niet op een van de luidsprekers, want dan v alt de hele illusie uiteen.

Aanbevolen: