Gebruik SFC Scannow om Windows-systeembestanden te herstellen

Inhoudsopgave:

Gebruik SFC Scannow om Windows-systeembestanden te herstellen
Gebruik SFC Scannow om Windows-systeembestanden te herstellen
Anonim

De sfc /scannow opdracht is een van de verschillende specifieke schakelopties die beschikbaar zijn in de sfc-opdracht, het opdrachtprompthulpprogramma dat System File Checker aanroept.

Hoewel er veel verschillende dingen zijn die u met het commando kunt doen, is sfc /scannow de meest gebruikelijke manier waarop het sfc-commando wordt gebruikt.

Sfc /scannow zal alle belangrijke Windows-bestanden op uw computer inspecteren, inclusief Windows DLL-bestanden. Als Systeembestandscontrole een probleem vindt met een van deze beveiligde bestanden, zal het deze vervangen.

Hoe SFC /Scannow te gebruiken

  1. Open de opdrachtprompt als beheerder, vaak aangeduid als een "verhoogde" opdrachtprompt.

    Om de opdracht sfc /scannow correct te laten werken, moet deze worden uitgevoerd vanuit een verhoogd opdrachtpromptvenster in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

  2. Typ de volgende opdracht en druk vervolgens op Enter.

    
    

    sfc /scannow

    Image
    Image

    Als u Systeembestandscontrole wilt gebruiken vanaf de opdrachtprompt via geavanceerde opstartopties of systeemherstelopties, raadpleegt u het gedeelte SFC /SCANNOW van buiten Windows uitvoeren hieronder voor enkele noodzakelijke wijzigingen in de manier waarop u de opdracht uitvoert.

    Systeembestandscontrole controleert nu de integriteit van elk beveiligd besturingssysteembestand op uw computer. Het kan even duren voordat het klaar is.

    Wanneer het verificatieproces is voltooid, ziet u zoiets als dit in het opdrachtpromptvenster, ervan uitgaande dat er problemen zijn gevonden en verholpen:

    
    

    Windows Resource Protection heeft corrupte bestanden gevonden en met succes gerepareerd. Details zijn opgenomen in het CBS. Log windir\Logs\CBS\CBS.log. Bijvoorbeeld C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. Houd er rekening mee dat logboekregistratie momenteel niet wordt ondersteund in scenario's voor offline onderhoud.

    …of iets dergelijks, als er geen problemen zijn gevonden:

    
    

    Windows Resource Protection heeft geen integriteitsschendingen gevonden.

    In sommige situaties, meestal in Windows XP en Windows 2000, hebt u op enig moment tijdens dit proces ook toegang nodig tot uw originele Windows-installatie-cd of -dvd.

  3. Start uw computer opnieuw op als sfc /scannow bestanden heeft gerepareerd. Systeembestandscontrole kan u wel of niet vragen om opnieuw op te starten, maar zelfs als dit niet het geval is, moet u toch opnieuw opstarten.
  4. Herhaal het proces dat uw oorspronkelijke probleem veroorzaakte om te zien of sfc /scannow het heeft opgelost.

Hoe het CBS.log-bestand te interpreteren

Elke keer dat u Systeembestandscontrole uitvoert, wordt een LOG-bestand gemaakt dat elk bestand specificeert dat is gecontroleerd en elke reparatie die is voltooid.

Ervan uitgaande dat Windows is geïnstalleerd op de C:-schijf, dan kan het logbestand hier worden gevonden en worden geopend met Kladblok of een andere teksteditor:


C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log

Image
Image

Dit bestand kan handig zijn voor geavanceerde probleemoplossing of als hulpmiddel voor een technische ondersteuningspersoon die u misschien kan helpen.

SFC /SCANNOW uitvoeren van buiten Windows

Wanneer u sfc /scannow van buiten Windows uitvoert, zoals vanaf de opdrachtprompt die beschikbaar is wanneer u opstart vanaf uw Windows-installatieschijf of flashstation, of vanaf uw systeemherstelschijf of herstelschijf, moet u de sfc commando precies waar Windows bestaat.

Hier is een voorbeeld:


sfc /scannow /offbootdir=d:\ /offwindir=d:\windows

De /offbootdir=optie specificeert de stationsletter, terwijl de /offwindir=optie het Windows-pad specificeert, opnieuw inclusief de stationsletter.

Afhankelijk van hoe uw computer is geconfigureerd, wijst de opdrachtprompt, wanneer deze van buiten Windows wordt gebruikt, niet altijd stationsletters toe op dezelfde manier als u ze vanuit Windows ziet. Met andere woorden, Windows bevindt zich mogelijk op C:\Windows wanneer u het gebruikt, maar D:\Windows vanaf de opdrachtprompt in ASO of SRO.

In de meeste installaties van Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7 wordt C: meestal D: en in Windows Vista is C: meestal nog steeds C:. Om zeker te zijn, zoekt u naar de schijf met de map Gebruikers erop - dat is de schijf waarop Windows is geïnstalleerd, tenzij u meerdere installaties van Windows op meerdere schijven hebt. Blader naar mappen in de opdrachtprompt met de opdracht dir.

Aanbevolen: