Je digitale hiernamaals plannen is nu nog eenvoudiger

Inhoudsopgave:

Je digitale hiernamaals plannen is nu nog eenvoudiger
Je digitale hiernamaals plannen is nu nog eenvoudiger
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Met het nieuwe Digital Legacy-programma van Apple kun je kiezen wie toegang heeft tot je gegevens nadat je bent overleden.
  • Het programma maakt deel uit van een groeiende beweging om ervoor te zorgen dat digitale activa kunnen worden doorgegeven aan overlevenden.
  • Sommige apps kunnen gebruikers helpen plannen te maken voor hun online accounts na hun overlijden.
Image
Image

Er is een groeiende beweging bezig om ervoor te zorgen dat digitale activa na de dood kunnen worden doorgegeven aan overlevenden.

Met het nieuwe Digital Legacy-programma van Apple dat in iOS 15.2 wordt uitgebracht, kun je maximaal vijf mensen kiezen als Legacy-contactpersonen. Na je dood hebben de nabestaanden die je noemt toegang tot je gegevens en persoonlijke informatie die is opgeslagen in iCloud.

"Apple erkent hier dat veel van onze meest gewaardeerde activa nu digitaal zijn", Aaron Perzanowski, een professor in de rechten aan de Case Western Reserve University en de auteur van een boek over digitaal overleven genaamd "The End of Ownership", vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Gebruikers tools bieden om die digitale activa over te dragen, komt tegemoet aan de groeiende vraag van consumenten naar erkenning van hun eigendom en controle over hun digitale leven."

Digitaal hiernamaals

Het nieuwe programma van Apple is bedoeld om het doorgeven van uw digitale activa veel eenvoudiger te maken. Voorheen moest u een gerechtelijk bevel verstrekken waarin een erfrecht werd bevestigd en vervolgens een ingewikkeld proces doorlopen om toegang te krijgen. Maar met iOS 15.2 heb je alleen een bewijs van overlijden en een toegangssleutel nodig.

Perzanowski zei dat er praktische en juridische redenen zijn voor digitale overlevingssystemen zoals die door Apple zijn geïmplementeerd. Bedrijven die met een wachtwoord beveiligde accounts hebben, zijn verplicht om de privacy van gebruikersgegevens te handhaven.

"Dus het automatisch overdragen van informatie aan familieleden kan problematisch zijn," voegde hij eraan toe. "Deze systemen geven de gebruiker meer controle over wie hun foto's kan zien en hun berichten kan lezen na hun dood."

Survivorship maakt deel uit van een grotere discussie over gegevensrechten, het recht om vergeten te worden en wie online informatie bezit, vertelde Rachel Vrabec, de CEO van Kanary, een privacybedrijf voor persoonlijke gegevens, aan Lifewire.

"De meeste bewegingen op het gebied van privacy en persoonlijke gegevensrechten ondersteunen mede-eigendom, overlevingsregels en rechten om te worden vergeten na het overlijden, " voegde ze eraan toe.

Deze systemen geven de gebruiker meer controle over wie hun foto's kan zien en hun berichten kan lezen na hun dood.

Geef het door

Apple is niet het enige technologiebedrijf dat ervoor zorgt dat digitale erfenissen na overlijden worden doorgegeven. Zo kondigde Facebook (nu Meta genaamd) in 2015 een 'legacy contact' aan voor het doorgeven van accounts.

"Dit was na veel verontwaardiging en pushback door mensen die niet in staat waren om de rekeningen van hun geliefde te controleren nadat ze overleden waren", zei Vrabec. "Een scenario waarin een moeder wordt buitengesloten van het account van haar dochter, maakt deel uit van een Black Mirror-aflevering, getiteld "Smithereens."

Als familieleden Meta op de hoogte stellen van het overlijden van een familielid, kan de aangewezen contactpersoon voor de nalatenschap het account van de overledene overnemen. De connectie kan dan een vastgezet bericht schrijven voor het profiel van de gebruiker, beslissen wie kan zien en wie eerbetonen kan plaatsen, wijzigen wie berichten kan zien waarin de gebruiker is getagd, de profielfoto en omslagfoto bijwerken en de verwijdering van het account aanvragen.

Meta heeft ook tools toegevoegd om mensen te helpen die rouwen om het verlies van een dierbare en om gebruikers te beschermen tegen schokkende blootstelling aan meldingen en updates. Het bedrijf heeft een 'Tributes'-optie toegevoegd voor de profielen van overleden gebruikers, die een oude contactpersoon kan implementeren.

Image
Image

"De nieuwe sectie eerbetuigingen biedt een apart tabblad op herdachte profielen waar vrienden en familie berichten kunnen delen - allemaal met behoud van de originele tijdlijn van hun geliefde ", schreef het bedrijf in een persbericht. "Hierdoor kunnen mensen de soorten berichten zien die het meest nuttig voor hen zijn als ze rouwen en hun dierbaren herinneren."

Sommige apps kunnen gebruikers helpen plannen te maken voor hun online accounts na hun overlijden. Met de MyWishes-app kunt u bijvoorbeeld al uw rekeningen documenteren en een uitputtende lijst afdrukken in een 'Social Media Will'-document.

Experts zeggen dat er, ondanks de recente vooruitgang, nog een lange weg te gaan is voordat digitale erfenissen overeenkomen met de mogelijkheden van een echt testament. Perzanowski wees erop dat hoewel het Apple-programma overlevenden rechten geeft om hun telefoon en persoonlijke informatie te ontgrendelen, het geen andere digitale activa omvat, zoals gekochte muziek, films, boeken en games.

"Echt digitaal eigendom zou gebruikers in staat stellen hun digitale bibliotheken over te dragen aan hun dierbaren op dezelfde manier als de inhoud van hun boekenplanken, "voegde hij eraan toe.

Aanbevolen: