Taakbeheer (Wat het is & Hoe het te gebruiken)

Inhoudsopgave:

Taakbeheer (Wat het is & Hoe het te gebruiken)
Taakbeheer (Wat het is & Hoe het te gebruiken)
Anonim

Taakbeheer laat u zien welke programma's op uw Windows-computer worden uitgevoerd en biedt beperkte controle over de actieve taken.

Waar wordt Taakbeheer voor gebruikt?

Voor een geavanceerde tool die ongelooflijk veel dingen kan doen, wordt Windows Taakbeheer meestal gebruikt om iets heel basaals te doen: zien wat er nu draait.

Open programma's worden natuurlijk vermeld, evenals programma's die "op de achtergrond" draaien die Windows en uw geïnstalleerde programma's hebben gestart.

Taakbeheer kan worden gebruikt om alle actieve programma's geforceerd te beëindigen, en om te zien hoeveel afzonderlijke programma's de hardwarebronnen van uw computer gebruiken en welke programma's en services worden gestart wanneer uw computer opstart.

Zie ons artikel Taakbeheer: een volledige uitleg voor elk detail over Taakbeheer. Je zult versteld staan hoeveel je kunt leren over de software die op je computer draait met dit hulpprogramma.

Hoe Taakbeheer te openen

Image
Image

Er is geen tekort aan manieren om Taakbeheer te openen, wat waarschijnlijk een goede zaak is, aangezien je computer een probleem kan hebben wanneer je hem moet openen.

Laten we eerst met de gemakkelijkste manier beginnen: Ctrl+ Shift+ Esc. Druk tegelijkertijd op die drie toetsen en Taakbeheer wordt gestart.

CTRL+ ALT+ DEL, waarmee het Windows-beveiligingsscherm wordt geopend, is een andere manier. In Windows XP opent deze snelkoppeling Taakbeheer rechtstreeks.

Een andere gemakkelijke manier om Taakbeheer te openen, is door met de rechtermuisknop te klikken of vast te houden op een lege ruimte op de taakbalk, die lange balk onder aan uw bureaublad. Kies Taakbeheer (Windows 10, 8, & XP) of Start Taakbeheer (Windows 7 & Vista) in het pop-upmenu.

Je kunt Taakbeheer ook rechtstreeks starten met het run-commando. Open een opdrachtpromptvenster, of zelfs gewoon Uitvoeren (Win+ R), en voer dan taskmgr uit.

Taakbeheer is ook beschikbaar in het hoofdgebruikersmenu in Windows 11, 10 en 8.

Hoe Taakbeheer te gebruiken

Taakbeheer is een goed ontworpen tool in de zin dat het overzichtelijk is en gemakkelijk te verplaatsen, maar moeilijk uit te leggen is omdat er zoveel verborgen opties zijn.

In Windows 11, Windows 10 en Windows 8 is Taakbeheer standaard ingesteld op een "eenvoudige" weergave van de actieve programma's op de voorgrond. Tik of klik op Meer details onderaan om alles te zien.

Taakbeheer uitgelegd
Tab Uitleg
Processen Het tabblad Processen bevat een lijst van alle actieve programma's en apps op uw computer (vermeld onder Apps), evenals alle achtergrondprocessen en Windows-processen die worden uitgevoerd. Vanaf dit tabblad kunt u actieve programma's sluiten, ze naar de voorgrond brengen, zien hoe elk programma de bronnen van uw computer gebruikt, en meer. Processen is beschikbaar in Taakbeheer zoals hier beschreven in Windows 8 en nieuwer, maar de meeste van dezelfde functionaliteit is beschikbaar op het tabblad Toepassingen in Windows 7, Vista en XP. Het tabblad Processen in die oudere versies van Windows lijkt het meest op Details, die hieronder worden beschreven.
Prestaties Het tabblad Prestaties is een samenvatting van wat er in het algemeen gebeurt met uw belangrijkste hardwarecomponenten, zoals uw CPU, RAM, harde schijf, netwerk en meer. Vanaf dit tabblad kunt u natuurlijk zien hoe het gebruik van deze bronnen verandert, maar dit is ook een geweldige plek om waardevolle informatie over deze delen van uw computer te vinden. Dit tabblad maakt het bijvoorbeeld gemakkelijk om uw CPU-model en maximale snelheid, RAM-slots in gebruik, schijfoverdrachtsnelheid, uw IP-adres en nog veel meer te zien. Prestaties zijn beschikbaar in Taakbeheer in alle versies van Windows, maar zijn veel verbeterd in Windows 11/10/8 vergeleken met eerdere versies. Een netwerktabblad bestaat in Taakbeheer in Windows 7, Vista en XP, en bevat enkele van de rapporten die beschikbaar zijn in de netwerkgerelateerde secties in Prestaties in Windows 11, 10 & 8.
App-geschiedenis Het tabblad App-geschiedenis toont het CPU-gebruik en netwerkgebruik dat elke Windows-app heeft gebruikt tussen de datum die op het scherm wordt weergegeven tot nu toe. Dit tabblad is geweldig voor het opsporen van elke app die mogelijk een CPU- of netwerkbronzwijn is. App-geschiedenis is alleen beschikbaar in Taakbeheer in Windows 11, 10 en 8.
Opstarten Het tabblad Opstarten toont elk programma dat automatisch opstart met Windows, samen met een aantal belangrijke details over elk, waarschijnlijk het meest waardevol, een opstartimpact van Hoog, Gemiddeld of Laag. Dit tabblad is geweldig voor het identificeren en vervolgens uitschakelen van programma's die u niet automatisch hoeft te laten lopen. Het uitschakelen van programma's die automatisch starten met Windows is een zeer gemakkelijke manier om uw computer sneller te maken. Opstarten is alleen beschikbaar in Taakbeheer in Windows 11, Windows 10 en Windows 8.
Gebruikers Het tabblad Gebruikers toont elke gebruiker die momenteel is aangemeld bij de computer en welke processen binnen elke gebruiker worden uitgevoerd. Dit tabblad is niet bijzonder handig als u de enige gebruiker bent die op uw computer is aangemeld, maar het is ongelooflijk waardevol voor het opsporen van processen die mogelijk onder een ander account worden uitgevoerd. Gebruikers is beschikbaar in Taakbeheer in alle versies van Windows, maar toont alleen processen per gebruiker in Windows 8 en nieuwer.
Details Het tabblad Details toont elk afzonderlijk proces dat op dit moment wordt uitgevoerd - geen programmagroepering, algemene namen of andere gebruiksvriendelijke weergaven hier. Dit tabblad is erg handig tijdens geavanceerde probleemoplossing, wanneer u gemakkelijk iets wilt vinden zoals de exacte locatie van een uitvoerbaar bestand, de PID of een ander stuk informatie dat u nergens anders in Taakbeheer hebt gevonden. Details zijn beschikbaar in Taakbeheer in Windows 11, 10 en 8 en lijken het meest op het tabblad Processen in eerdere versies van Windows.
Diensten Het tabblad Services toont ten minste enkele van de Windows-services die op uw computer zijn geïnstalleerd. De meeste services zijn actief of gestopt. Dit tabblad dient als een snelle en handige manier om belangrijke Windows-services te starten en te stoppen. Geavanceerde configuratie van services wordt gedaan vanuit de Services-module in Microsoft Management Console. Services is beschikbaar in Taakbeheer in Windows 11, 10, 8, 7 en Vista.

Beschikbaarheid Taakbeheer

Taakbeheer wordt meegeleverd met Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP, evenals met serverversies van het Windows-besturingssysteem.

Microsoft verbeterde Taakbeheer, soms aanzienlijk, tussen elke versie van Windows. In het bijzonder is Taakbeheer in Windows 11/10/8 heel anders dan dat in Windows 7 & Vista, en dat heel anders dan dat in Windows XP.

Een soortgelijk programma genaamd Tasks bestaat in Windows 98 en Windows 95 maar biedt niet in de buurt van de functieset die Taakbeheer biedt. Dat programma kan worden geopend door taskman uit te voeren in die versies van Windows.

Aanbevolen: