Elke EV-oplaadstandaard en connectortype uitgelegd

Inhoudsopgave:

Elke EV-oplaadstandaard en connectortype uitgelegd
Elke EV-oplaadstandaard en connectortype uitgelegd
Anonim

In een ideale wereld zouden alle elektrische voertuigen op hetzelfde soort stopcontact aansluiten. EV-rijders hoeven niet twee keer na te denken voordat ze opladen, en incompatibiliteit behoort tot het verleden.

Natuurlijk is de wereld een heel andere plaats, waardoor de basishandeling om je EV op te laden tegen betaling een potentieel gecompliceerd proces is. Hoewel die normen onvermijdelijk zullen verschuiven - moderne EV's evolueren immers nog steeds snel - hier is een gids voor de huidige verschillende oplaadnormen en hoe u het leven met uw elektrische voertuig zo gestroomlijnd mogelijk kunt maken.

EV-laadniveaus in één oogopslag

Oplaadpunten voor elektrische voertuigen zijn er in verschillende vormen, net zoals de markt voor videocassettes voor thuisgebruik de strijdende VHS- en Betamax-formaten zag strijden om de suprematie. Dit zijn nog relatief vroege dagen voor EV's, dus wat vandaag hot is, kan morgen passé zijn. Dat gezegd hebbende, is de eenvoudigste manier om de huidige laadnormen te begrijpen, ze op te splitsen op snelheid.

Niveau 1

Image
Image

De meest elementaire (en vaak tergend trage) oplader is een Level 1 of de standaard 110/120 volt-stekker die je in elk Noord-Amerikaans huis vindt. Hoewel langzame, reguliere stopcontacten overal zijn en beschikbaar zijn voor een langzame druppellading in een mum van tijd, hoewel u slechts 3 tot 5 mijl bereik per uur toevoegt. Dit wordt meestal geleverd met een EV tijdens de aankoop.

Niveau 2

Image
Image
Een draagbare oplader Lefanev 240.

Lefanev

Laders van niveau 2 werken op 240 volt en kunnen relatief eenvoudig door een elektricien worden geïnstalleerd in vergelijking met bestaande opstellingen, net als een wasdroger die op elektriciteit werkt. Verwacht dat een oplader van niveau 2 ongeveer 25 mijl aan bereik per uur toevoegt.

Niveau 3

Image
Image

Niveau 3 is waar laadsnelheid serieus wordt. Ook bekend als DC-snelladers, vereist deze standaard (die ook Tesla Superchargers omvat) een robuuste gelijkstroom (niet wisselstroom) stroom van meer dan 480 volt en 100 ampère.

Vanwege deze enorme hoeveelheden oomph, kunnen Level 3-eenheden een batterij in slechts 20 tot 30 minuten volledig opladen. Hoewel ze in huizen in wezen ongehoord zijn, zijn DC-laders ideaal voor commerciële of winkelopstellingen waar bestuurders de batterij snel kunnen aanvullen, zodat ze lange afstanden kunnen afleggen zonder lange wachttijden.

Waar connectoren binnenkomen

Image
Image

Alle elektronen ter wereld kunnen niets voor uw elektrische voertuig doen als het niet is uitgerust met een bijpassende connector. Hier is een overzicht van de belangrijkste oplaadconnectoren die u op vrijwel elk modern elektrisch voertuig kunt vinden.

J1772 is de standaard laadconnector van niveau 2 die je op de meeste voertuigen aantreft. Hoewel ze in staat zijn om op te laden met snelheden van niveau 1, werken J1772-opladers doorgaans op niveau 2 in de meeste woon-, commerciële en winkelomgevingen.

CHAdeMO is een vroege vorm van DC-snelladen die is opgezet door een consortium van Japanse autofabrikanten. Afkorting van CHArge de MOve, of "move using charge", CHAdeMO-connectoren verschijnen naast J1772-connectoren om de oplaadopties te maximaliseren. Deze laders zijn echter in populariteit aan het afnemen en het is onwaarschijnlijk dat ze in de toekomst een aanzienlijk marktaandeel zullen hebben.

CCS Type 1 / CCS Type 2-connectoren, een afkorting voor Combined Charging System, maken zowel AC- als DC-laden mogelijk via dezelfde poort en bieden Level 2 of Level 3 opladen via de dezelfde connector omdat deze een J1772-uitgang bevat. Europese en Amerikaanse autofabrikanten hebben het CCS-formaat omarmd.

Tesla maakt gebruik van gepatenteerde connectoren die elk Tesla-voertuig koppelen aan opladen op niveau 3. Met meer dan 23.000 Tesla Superchargers in de wereld, staat er een opmerkelijk robuuste infrastructuur open voor degenen die ervoor kiezen om zich bij Elon aan te sluiten. (Ed. opmerking: Tesla opent eind 2021 de toegang tot zijn Superchargers voor alle EV's.)

Hoe adapters in het plaatje passen

Als het gesprek over het opladen van elektrische voertuigen onaangenaam ingewikkeld is geworden, hoeft u zich geen zorgen te maken: het wordt gemakkelijker om door deze wateren te navigeren als u eenmaal een basis hebt gelegd voor hoe oplaadnormen met elkaar samenwerken.

Hoewel sommige autofabrikanten ervoor hebben gekozen om zichzelf in te sluiten volgens hun oplaadnormen, kunnen adapters twee anders onverenigbare connectoren inschakelen om een voertuig op te laden. Veel van deze compatibiliteiten lijken echter zonder rijm of reden voor te komen.

De connectoren van Tesla zijn bijvoorbeeld in de eerste plaats eigendom, hoewel CHAdeMO-, J1772- en/of CCS-adapters kunnen worden gemonteerd voor alternatieve oplaadbronnen.

Bij een Tesla Supercharger werkt het momenteel echter niet andersom, daarom zie je daar alleen Tesla's. In plaats van te vertrouwen op een adapter tussen bijvoorbeeld CCS- en CHAdeMO-eenheden, bieden de meeste oplaadlocaties beide connectoren aan om het gebruik ervan te optimaliseren.

Aanbevolen: