Krijgt u echt Dolby Atmos-geluid?

Inhoudsopgave:

Krijgt u echt Dolby Atmos-geluid?
Krijgt u echt Dolby Atmos-geluid?
Anonim

In deze gids wordt uitgelegd hoe u kunt controleren of Dolby Atmos correct werkt in uw thuisbioscoopopstelling, hoe u de objectgebaseerde audiotechnologie op uw tv kunt laten werken en welke tv's, consoles en streamingapparaten ondersteuning Atmos-audio.

Hoe te testen op Dolby Atmos-geluid

Testen voor Dolby Atmos kan een beetje moeilijk zijn, omdat ondersteunde media automatisch upmixen naar 7.1 of 5.1 surround wanneer een Dolby Atmos-configuratie niet wordt gedetecteerd. Upmixen kan de indruk wekken dat Atmos werkt als dat niet het geval is, omdat het nog steeds een zekere mate van surround-geluid zal weergeven via de verschillende luidsprekers.

Image
Image

Dit zijn de beste manieren om te testen of je Dolby Atmos krijgt.

  • Speel een Dolby Atmos-film of -video af Zet een video of film op waarvan je weet dat die Dolby Atmos ondersteunt, en kies een scène met veel rondvliegende objecten. Atmos werkt als je afzonderlijke items kunt detecteren die onafhankelijk van de hoofdkanalen bewegen. Dolby heeft verschillende YouTube-video's die je voor dergelijke tests kunt gebruiken.
  • Controleer uw tv-scherm De meeste tv's geven weer welke audio-uitgang het gebruikt wanneer er iets wordt afgespeeld. Druk op de Audio, Info of Menu-knop op de afstandsbediening van je tv om deze tekst weer te geven. Zoek naar een verwijzing naar Atmos of Dolby Atmos
  • Controleer uw AV-receiver. Als je een AV-receiver gebruikt, kijk dan naar het scherm om te zien welke audio hij detecteert.
  • Heeft je speaker een app? Sommige soundbars en speakersystemen kunnen verbinding maken met een app om niveaus en instellingen te beheren. Deze apps kunnen vaak het audiotype weergeven dat ze verwerken, zoals Dolby Atmos.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een vorm van surround sound-technologie die objectgebaseerde audio gebruikt om de illusie te creëren van individuele items die door een 3D-ruimte bewegen. Een actiescène met Dolby Atmos-audio kan bijvoorbeeld zoals gebruikelijk audio van de voor-, achter- en zijluidsprekers projecteren, terwijl het zich ook richt op het geluid dat hoort bij een raket die van de ene naar de andere locatie gaat.

De Dolby Atmos-geluidstechnologie kan audiogegevens automatisch upmixen om te werken met bestaande 5.1- en 7.1-thuisbioscoopopstellingen, een enkele soundbar-opstelling en hoofdtelefoons.

Hoe krijg ik Dolby Atmos op mijn tv?

Om Dolby Atmos thuis te laten werken, heb je een combinatie van het volgende nodig:

  • Een mediabron die Dolby Atmos ondersteunt. Het kan een streaming-app zijn, een videogame of een fysieke 4K Blu-ray-schijf die Dolby Atmos ondersteunt.
  • Een apparaat dat Dolby Atmos kan verwerken. Als je Dolby Atmos-content via een app bekijkt, moet het apparaat waarop de app wordt uitgevoerd Dolby Atmos ondersteunen. Hetzelfde geldt voor een Blu-ray-speler en een videogameconsole.
  • Een Dolby Atmos-compatibel geluidssysteem. Het kan een Dolby Atmos-soundbar zijn of een volledige Dolby Atmos-luidsprekeropstelling die de Atmos-geluidsgegevens kan verwerken.
  • Een compatibele AV-receiver. Afhankelijk van je opstelling heb je misschien geen AV-receiver nodig, maar als dat wel het geval is, moet deze Dolby Atmos ondersteunen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat je niet al het bovenstaande nodig hebt om Dolby Atmos te ervaren. Als je smart-tv Dolby Atmos ondersteunt en je er rechtstreeks Dolby Atmos-media vanaf streamt via een app die Dolby Atmos ondersteunt, en je gebruikt geen extra luidsprekers, dan is dat prima.

Als u echter meerdere apparaten gaat gebruiken, moet u ervoor zorgen dat elk stukje hardware en software dat u gebruikt, compatibel is met Atmos. Zelfs als uw luidsprekeropstelling, AV-ontvanger en 4K Blu-ray-schijf Dolby Atmos ondersteunen, krijgt u nog steeds geen Atmos-audio als de 4K Blu-ray-speler beperkt is tot een standaard 5.1 audio-uitgang.

Welke tv's hebben Dolby Atmos?

Een groeiend aantal fabrikanten produceert tv's die Dolby Atmos-audio ondersteunen. Enkele meer bekende merken die Dolby Atmos-functionaliteit toevoegen, zijn LG, Samsung, Sony, Toshiba en Visio.

Niet alle tv-modellen ondersteunen Dolby Atmos, dus het is belangrijk om dit te controleren voordat u een nieuwe aankoop doet.

Aangezien Dolby Atmos een populaire functie is, wordt ondersteuning voor de technologie vaak prominent genoemd in de productbeschrijving van een tv, online en in winkels. Een lijst met Dolby Atmos TV-modellen is beschikbaar op de officiële Dolby-website, hoewel dit geen volledige lijst is.

Welke Xbox-consoles ondersteunen Dolby Atmos?

De derde en vierde generatie Xbox-videogameconsoles ondersteunen Dolby Atmos-geluid, waaronder het volgende:

  • Xbox One
  • Xbox One S
  • Xbox One X
  • Xbox Series S
  • Xbox Series X

Bottom Line

PlayStation 5-consoles ondersteunen geen Dolby Atmos, maar ze gebruiken Sony's eigen Tempest 3D AudioTech 3D-audiotechnologie. Tempest 3D AudioTech werkt op vrijwel dezelfde manier als Dolby Atmos door individuele audio-elementen door een driedimensionale ruimte te laten bewegen.

Ondersteunt de Nintendo Switch Dolby Atmos?

De Nintendo Switch ondersteunt alleen een standaard 5.1-audio-uitgang, die beperkt is tot wanneer hij is gedockt en aangesloten op je tv.

Als je een Dolby Atmos-configuratie hebt en een Nintendo Switch-game met deze verbeteringen wilt spelen, moet je controleren of de game beschikbaar is op Xbox of pc en in plaats daarvan die versie spelen.

Maakt Dolby Atmos echt een verschil?

Dolby Atmos kan een kijk- of luisterervaring aanzienlijk verbeteren, maar het niveau van verbetering hangt af van de theateropstelling en de media.

Degenen met een opstelling met meerdere luidsprekers die een blockbuster-actiefilm spelen, zullen waarschijnlijk een enorm verbeterde ervaring opmerken die zelfs kan wedijveren met naar de bioscoop gaan met meer duidelijkheid tussen geluidselementen en een echt driedimensionale audioruimte. Als je echter iets bekijkt op een Dolby Atmos-tv zonder extra luidsprekers, zal de verbetering minder sterk zijn.

Maakt Dolby Atmos muziek beter klinken?

Dolby Atmos verbetert muziek behoorlijk omdat het individuele audio-elementen van uitvoeringen verduidelijkt via zijn objectgebaseerde technologie en de illusie wekt dat muziek wordt uitgevoerd in een 3D-ruimte.

Image
Image

De kwaliteit van je luisterervaring hangt echter af van je audio-opstelling.

Terwijl het afspelen van traditionele muziek relatief vlak kan klinken, zelfs met meerdere audiokanalen, voelt de muziek van Dolby Atmos meer aan als in een kamer met een live optreden.

Apple Music heeft begin 2021 ondersteuning voor Dolby Atmos toegevoegd en andere muziekservices zullen in de toekomst waarschijnlijk volgen. Ook een groeiend aantal podcasts experimenteert met 3D-geluid en Atmos.

Heb je Dolby Atmos echt nodig?

Zoals hoe visuele 4K-inhoud automatisch wordt geschaald om overeen te komen met oudere tv's en monitoren, worden alle Dolby Atmos-audioproducten gedownscaled om te werken op 7.1-, 5.1-, stereo- en zelfs monogeluidsinstellingen wanneer Dolby Atmos-ondersteuning niet wordt gedetecteerd. Een film op Disney Plus kan bijvoorbeeld Dolby Atmos-geluid hebben, maar je kunt hem nog steeds in stereo of 5.1 surround bekijken als dat alles is wat je opstelling aankan. Je hoort nog steeds alle audio van de film, alleen zonder de Atmos 3D-onderdompeling.

Dolby Atmos-audio wordt automatisch geconverteerd naar een ander compatibel audio-uitvoerformaat wanneer geen Dolby Atmos-hardware of -installatie wordt gedetecteerd.

Niemand heeft technisch Dolby Atmos-geluid nodig, maar het is onmiskenbaar een fantastisch extra hulpmiddel voor mensen die thuis een meer meeslepende kijk-, luister- of game-ervaring hebben.

Hoe zijn Dolby Vision en Dolby Atmos anders?

Dolby Atmos is een geavanceerde audiotechnologie, terwijl Dolby Vision een HDR-indeling is voor beeldverwerking. Net zoals Atmos zich richt op individuele geluiden, richt Vision zich op individuele frames of scènes om een meer genuanceerde presentatie te bieden.

Image
Image

Ondersteuning voor Dolby Vision betekent niet noodzakelijk dat Atmos ook wordt ondersteund en vice versa. De twee technologieën worden echter vaak aan elkaar gekoppeld. Als dat zo is, worden ze nog steeds als afzonderlijke functies vermeld in het promotiemateriaal van een product of in de handleiding ervan.

FAQ

    Hoe schakel ik Dolby Atmos in op een Samsung TV?

    Druk op Home op je afstandsbediening en ga naar Settings > Sound >Expertinstellingen Selecteer Digitale uitvoer audio-indeling > Dolby Digital+ of Auto om Dolby Atmos-inhoud van streaming-apps af te spelen. Als je een Dolby Atmos-soundbar hebt aangesloten via een HDMI eARC-poort, selecteer en schakel dan HDMI eARC-modus en Dolby Atmos-compatibiliteit in en schakel

    Hoe zet ik Dolby Atmos aan op mijn Fire TV?

    Zorg er eerst voor dat je een Fire Stick of Fire TV-apparaat gebruikt met Dolby Atmos-ondersteuning en een compatibel geluidssysteem. Ga naar Instellingen > Audio > Surround Sound > Beste beschikbareSpeel Dolby Atmos-inhoud af en kies vervolgens Options > Audio > Audio-uitgang > Dolby Atmos

Aanbevolen: