Wat is Dolby Atmos meeslepend surroundgeluid?

Inhoudsopgave:

Wat is Dolby Atmos meeslepend surroundgeluid?
Wat is Dolby Atmos meeslepend surroundgeluid?
Anonim

Dolby Atmos is een surround sound-formaat geïntroduceerd door Dolby Labs in 2012. Het is de totale onderdompeling in geluid die je hoort in een commerciële bioscoopomgeving. Het biedt tot 64 kanalen surround sound door voor-, zij-, achter-, achter- en overheadluidsprekers te combineren met een geavanceerd audioverwerkingsalgoritme dat ruimtelijke informatie toevoegt.

Dolby werkte samen met verschillende fabrikanten van AV-receivers en luidsprekers om de Dolby Atmos-ervaring naar thuisbioscopen te brengen na het aanvankelijke succes in bioscopen. Dolby Labs voorzag deze fabrikanten van een fysiek verkleinde versie die voor de meeste mensen geschikt en betaalbaar is.

Image
Image

Dolby Atmos Basics

Veel thuisbioscoopontvangers hebben surround-verwerkingsformaten, zoals Dolby Prologic IIz en Yamaha Presence. Hierdoor kun je een breder front-soundstage toevoegen en Audyssey DSX vult het zijgeluidsveld in. Als geluid echter van kanaal naar kanaal en boven het hoofd beweegt, kunt u geluidsdips, hiaten en sprongen ervaren. Nu is het geluid hier, en dan is het geluid daar.

Image
Image

Als er bijvoorbeeld een helikopter door de kamer vliegt of Godzilla verwoesting aanricht, kan het geluid eerder wiebelig dan zacht lijken, zoals de filmmaker het bedoelde. Het kan zijn dat u geen continu omhullend geluidsveld ervaart wanneer er wel een zou moeten zijn. Dolby Atmos vult die hiaten in surroundgeluid op.

Ruimtelijke codering

De kern van Dolby Atmos-technologie is Spatial Coding (niet te verwarren met MPEG Spatial Audio Coding), waarbij geluidsobjecten een plaats in de ruimte krijgen in plaats van een specifiek kanaal of luidspreker.

De Dolby Atmos-verwerkingschip decodeert de metadata die zijn gecodeerd met de inhoud-bitstream (zoals een Blu-ray-schijf of streamingfilm) tijdens het afspelen in een thuisbioscoopontvanger of AV-processor. De ontvanger of processor maakt ruimtelijke toewijzingen aan het geluidsobject op basis van het kanaal of de opstelling van de afspeelapparatuur.

Setup

Een voor Dolby Atmos geschikte thuisbioscoopontvanger of een combinatie van AV-processor en versterker heeft een menusysteem dat de volgende vragen stelt om u te helpen bij het instellen van de beste luisteropties voor uw thuisbioscoop:

  • Hoeveel luidsprekers heb je?
  • Hoe groot zijn de luidsprekers?
  • Waar bevinden de luidsprekers zich in de kamer?

EQ, kamercorrectiesystemen en hoogtekanalen

Dolby Atmos is compatibel met bestaande automatische luidsprekeropstelling, EQ en kamercorrectiesystemen, zoals Audyssey, MCACC en YPAO.

Hoogtekanalen zijn een integraal onderdeel van de Dolby Atmos-ervaring. Om toegang te krijgen tot hoogtekanalen, installeert u luidsprekers aan het plafond of gebruikt u twee nieuwe soorten handige luidsprekeropstelling en plaatsingsopties:

  • Voeg aftermarket-luidsprekermodules toe die bovenop uw huidige links/rechts-voor- en surround-luidsprekers rusten.
  • Voeg een luidspreker toe met zowel front- als verticaal gerichte drivers in dezelfde kast.

De verticale driver in deze twee opties stuurt het geluid dat aan het plafond gemonteerde luidsprekers normaal gesproken produceren naar het plafond, als weerspiegeling van de luisteraar. Indien op de juiste manier geplaatst met betrekking tot een laag plat plafond, is er weinig verschil tussen dit type luidsprekerontwerp en het gebruik van afzonderlijke luidsprekers aan het plafond.

Hoewel de alles-in-één horizontale/verticale luidspreker het aantal afzonderlijke luidsprekerkasten vermindert, vermindert het de wirwar van luidsprekerkabels niet. U moet nog steeds de horizontale en verticale kanaalstuurprogramma's aansluiten om de luidsprekeruitgangskanalen van de ontvanger te scheiden.

De uiteindelijke oplossing zou kunnen zijn draadloze luidsprekers met eigen voeding, zoals die van Damson.

Beschikbaarheid van hardware en inhoud

Dolby Atmos is compatibel met de huidige Blu-ray- en Ultra HD Blu-ray Disc-formaatspecificaties, en er is voldoende inhoud beschikbaar. Dolby Atmos-gecodeerde Blu-ray Disc is ook achterwaarts compatibel met de meeste Blu-ray Disc-spelers.

Om toegang te krijgen tot de Dolby Atmos-soundtrack, heeft de Blu-ray Disc-speler HDMI versie 1.3 of nieuwere uitgangen nodig en moet je de secundaire audio-uitgangsinstelling van de speler uitschakelen. U moet een voor Dolby Atmos geschikte thuisbioscoopontvanger of A/V-processor gebruiken als onderdeel van de keten.

Secundaire audio is meestal waar dingen zoals het commentaar van de regisseur worden geopend.

Dolby TrueHD en Dolby Digital Plus

Dolby Atmos-metadata past binnen de Dolby TrueHD- en Dolby Digital Plus-formaten. Als u geen toegang hebt tot de Dolby Atmos-soundtrack, zolang uw Blu-ray Disc-speler en home cinema-ontvanger compatibel zijn met Dolby TrueHD of Dolby Digital Plus, hebt u toegang tot een soundtrack in die formaten, als de schijf of inhoud deze bevat.

Aangezien Dolby Atmos kan worden ingebed in een Dolby Digital Plus-structuur, kunt u Dolby Atmos gebruiken in streaming- en mobiele audiotoepassingen.

Verwerking voor niet-Dolby Atmos-inhoud

Om een Dolby Atmos-achtige ervaring te bieden op momenteel beschikbare 2.0-, 5.1- en 7.1-inhoud, is een Dolby Surround-upmixer die leent op het concept dat wordt gebruikt door de Dolby Pro-Logic-audioverwerkingsfamilie, opgenomen in de meeste Dolby Atmos -uitgeruste thuisbioscoopontvangers. Zoek naar deze functie.

Dolby Atmos-luidsprekerplaatsingsopties

Er zijn vier dingen die je nodig hebt om toegang te krijgen tot de authentieke Dolby Atmos-ervaring:

  • Een met Dolby Atmos uitgeruste thuisbioscoopontvanger, soundbar of slimme luidspreker.
  • Een Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray Disc-speler (compatibel met het meest recente model Blu-ray Disc-spelers) of een compatibele streaming-speler.
  • Dolby Atmos-gecodeerde Blu-ray Disc of streaming inhoud.
  • Meer sprekers.
Image
Image

Oh nee! Niet meer luidsprekers

Aangezien configuraties van thuisbioscoopluidsprekers complex kunnen zijn, kunt u overwegen een grote spoel luidsprekerkabel te kopen als u van plan bent de wereld van Dolby Atmos te betreden. Toen je dacht dat je 5.1, 7.1 en 9.1 aankon, moet je nu misschien wennen aan een aantal nieuwe luidsprekerconfiguraties, zoals weergegeven in de bovenstaande foto, zoals 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 of 7.1. 4.

Dit is wat de aanduidingen 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 en 7.1.4 betekenen:

  • De 5 en 7 vertegenwoordigen hoe de luidsprekers over het algemeen in een horizontaal vlak in de kamer zijn geconfigureerd.
  • De.1 staat voor de subwoofer. Soms kan de.1.2 zijn als je twee subwoofers hebt.
  • De laatste cijferaanduiding staat voor plafondluidsprekers. De bovenstaande voorbeelden verwijzen naar opstellingen met twee of vier overheadluidsprekers.

Eenvoudig toe te voegen luidsprekeroplossing Mogelijkheden

Dolby Atmos vereist meestal het toevoegen van extra luidsprekers. Dolby en zijn productiepartners hebben een aantal oplossingen bedacht die misschien niet betekenen dat u luidsprekers fysiek in uw plafond moet hangen of plaatsen.

Een beschikbare oplossing is kleine Dolby Atmos-compatibele verticaal gerichte luidsprekermodules. In uw huidige lay-out kunnen deze modules bovenop de front links/rechts en links/rechts surround speakers staan. De extra luidsprekerkabels komen er niet vanaf. Toch maakt het het aantrekkelijker dan luidsprekerkabels door je muren te laten lopen of de muren in te moeten gaan.

Een andere optie zijn luidsprekers met horizontaal en verticaal gerichte drivers in dezelfde kast. Deze opstelling is praktisch als u een systeem helemaal opnieuw opbouwt of uw huidige luidsprekeropstelling uitschakelt. Het vermindert ook het fysieke aantal benodigde luidsprekerkasten. Het vermindert echter niet noodzakelijkerwijs het aantal luidsprekerkabels dat u nodig hebt.

De luidsprekermodule of het alles-in-één horizontale/verticale luidsprekersysteem werkt omdat de verticaal gerichte luidsprekerdrivers zeer directioneel zijn. Met dit systeem kunnen de luidsprekers geluid projecteren dat van het plafond weerkaatst voordat het zich in de kamer verspreidt.

Het creëert een meeslepend geluidsveld dat van bovenaf lijkt te komen. De meeste kamers die in zo'n thuisbioscoopsysteem passen, hebben een luidspreker-tot-plafondafstand die zou werken.

Kamers met sterk schuine kathedraalplafonds kunnen een probleem zijn. Verticale geluidsprojectie en plafondreflectie zijn niet optimaal om het beste geluidsveld boven het hoofd te creëren. Voor dit scenario zijn strategisch geplaatste plafondluidsprekers wellicht de enige optie.

Thuisbioscoopontvangers die zijn uitgerust met Dolby Atmos zijn geprijsd van $ 400 tot $ 1.299 of $ 1. 300 en hoger.

Dolby Atmos in soundbars, slimme luidsprekers en tv's

Naast thuisbioscoopopstellingen die extra luidsprekers vereisen, wordt Dolby Atmos geïntegreerd in geselecteerde soundbars, slimme luidsprekers (zoals de Amazon Echo Studio) en tv's (meestal geselecteerde modellen van LG).

Image
Image

Nadat Dolby Atmos-bronmateriaal is gedecodeerd of een niet-Dolby Atmos-inhoudsbron is geupmixt, wordt een combinatie van up-firing-luidsprekers ingebouwd in een soundbar-kast in slimme luidsprekers en tv's gebruikt om een meeslepend Dolby Atmos-effect te leveren.

Hoewel niet zo nauwkeurig als een Dolby Atmos-systeem met toegevoegde fysieke luidsprekers die in de kamer en op de bovenmuur of het plafond zijn geplaatst, zorgt het voor een meer meeslepende surround sound-ervaring voor kleinere ruimtes en budgetten.

The Bottom Line

Het grote voordeel van Dolby Atmos is dat het een game-changer is voor thuisbioscoopaudio.

Beginend met het opnemen en mixen van geluid tot de uiteindelijke luisterervaring, bevrijdt Dolby Atmos dat geluid van de huidige beperkingen van luidsprekers en kanalen en omringt het de luisteraar van alle punten en vlakken waar geluid kan worden geplaatst.

Van een vogel of helikopter die overvliegt, tot regen die van bovenaf v alt, tot donder en bliksem vanuit elke richting, tot het reproduceren van de natuurlijke akoestiek van buiten- of binnenomgevingen, Dolby Atmos produceert een zeer nauwkeurige natuurlijke luisterervaring.

Aanbevolen: