ProMotion op de MacBook Pro: is het echt een probleem?

Inhoudsopgave:

ProMotion op de MacBook Pro: is het echt een probleem?
ProMotion op de MacBook Pro: is het echt een probleem?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • ProMotion laat de MacBook Pro de verversingssnelheid van het scherm variëren van 24Hz tot 120Hz.
  • Lagere verversingsfrequenties verbruiken aanzienlijk minder batterijvermogen.
  • 24Hz is de perfecte snelheid om de framerates van films te evenaren.
Image
Image

Het scherm van de MacBook Pro kan zichzelf nu twee keer zo snel verversen, dreunend op 120 Hz. Maar is dat niet alleen voor gamers?

ProMotion is een enorme deal voor de Mac. Het maakt alles soepeler, bespaart batterijvermogen en laat zelfs oude films er beter uitzien. Maar is het zonder touchscreen of Apple Pencil net zo nodig op de Mac als op de iPad en iPhone?

"Vandaag de dag verversen de meeste schermen 60 keer per seconde (60 Hz), ongeacht wat er op het scherm staat: een videogame, een film of een tekstdocument. De ProMotion-technologie in de nieuwe MacBooks Pro past de verversingssnelheid die overeenkomt met wat er op het scherm staat, "vertelde Serg Krivoblotsky, technologisch R&D-leider bij softwareontwikkelaar MacPaw, aan Lifewire via een direct bericht.

"Wanneer u een tekstdocument leest, hoeft uw laptop het scherm niet 60 keer per seconde te vernieuwen. In dit geval verlaagt de nieuwe MacBook Pro de verversingssnelheid. snelheid verlengt de levensduur van de batterij en het gebeurt allemaal onzichtbaar voor de gebruiker."

ProMotion Pros

De meeste gewone computerschermen verversen zichzelf met 60 keer per seconde. 120Hz-schermen bestaan ook al een tijdje en Windows-pc's kunnen schakelen tussen deze twee uitersten (60 en 120Hz). Wat anders is aan de ProMotion-technologie van Apple, is dat de verversingssnelheid kan worden gevarieerd.

Het feit dat het scherm de verversingsfrequentie dynamisch kan verlagen op basis van hoeveel beweging er op het scherm is, leidt tot enorme besparingen op de batterij.

Hiermee kun je het op volle snelheid draaien om soepeler te scrollen en een over het algemeen meer responsieve interface. De iPad Pro voelt geweldig aan op 120Hz omdat de schermanimaties je vingerbewegingen beter kunnen volgen. Het is zelfs nog belangrijker met de Apple Pencil omdat het responsiever aanvoelt.

Maar u wilt het scherm niet altijd met de volle snelheid vernieuwen. Als er niets beweegt, is het een verspilling van energie. Het ProMotion-scherm van Mac kan dus variëren van 120 Hz tot 24 Hz. Als er niets op het scherm beweegt, zoals wanneer u een webpagina aan het lezen bent, dan tikt het scherm met de laagste snelheid mee.

En, wat belangrijk is voor videoprofessionals, je kunt er ook voor kiezen om een gewenste vernieuwingsfrequentie vast te leggen.

Batterijlevensduur

Elke schermvernieuwing verbruikt energie. Dus op een batterijgevoed apparaat kan ProMotion een aanzienlijk verschil maken in de levensduur van de batterij. Dit zagen we het duidelijkst bij de iPhones 13. De 13 Pro heeft een iets kleinere batterij dan de iPhone 13, maar scoort drie uur langer batterijduur bij het bekijken van video's - dankzij ProMotion: 22 uur vs 19 uur.

Dat is nogal een verschil.

Image
Image

"De onderkant van de verversingssnelheid is net zo belangrijk als de hogere uiteinden. Het feit dat het scherm de verversingssnelheid dynamisch kan verlagen op basis van hoeveel beweging er op het scherm is, leidt tot enorme besparingen op de batterij, " technologieschrijver Patrick Sinclair vertelde Lifewire via e-mail.

De anti-zeep-opera-modus

Waarom bereikt Mac's ProMotion een bodem met zo'n vreemde snelheid als 24Hz? Waarom niet 10 of 20? Films, daarom - hoogstwaarschijnlijk. In termen van batterijduur is langzamer beter. Het ProMotion-scherm van de iPhone 13 kan 10 Hz aan, terwijl de Apple Watch bijna in onderbroken animatie gaat bij slechts 1 Hz, en dat is hoe het horloge erin slaagt het display de hele dag aan te laten staan.

Maar als je die lage tarieven niet kunt of hoeft te bereiken, dan is het streven naar 24Hz een geweldig doel. Filmfilms draaien met 24 frames per seconde, wat betekent dat de schermverversing daar perfect op aansluit. Er is geen interpolatie nodig (tussen frames opmaken voor vloeiendere animaties) of de extra verwerkingskracht die nodig kan zijn. En 24 is een factor 120, wat ook kan bijdragen aan de efficiëntie - het is precies een vijfde van de maximale snelheid van 120 Hz.

De toekomst van ProMotion

Er zijn ook andere toepassingen voor ProMotion, vooral in combinatie met het gelokaliseerde dimmen dat mogelijk is met mini-LED-achtergrondverlichting (zoals op de nieuwe MacBook Pro's) of OLED-schermen. Het is mogelijk om slechts een klein gedeelte van het scherm te verlichten, bijvoorbeeld om een melding te tonen tijdens het slapen. Of het scherm kan op 120 Hz draaien voor maximale reactiesnelheid terwijl een venster met video wordt uitgevoerd met slechts 24 fps.

Wanneer u een tekstdocument leest, hoeft uw laptop het scherm niet 60 keer per seconde te vernieuwen.

En ProMotion is ook beter voor de toegankelijkheid.

"Mini-LED-schermen zijn geweldig voor VoiceOver-gebruikers", schrijft de blinde informaticastudent Mikolaj Holysz op Twitter. "Ze verbruiken aanzienlijk minder stroom wanneer het schermgordijn is ingeschakeld. Hetzelfde geldt voor ProMotion, als het correct wordt geïmplementeerd, wordt de verversingssnelheid drastisch verlaagd, wat ook de levensduur van de batterij ten goede komt."

Aanbevolen: