Winload.exe Definitie (Windows Boot Loader)

Inhoudsopgave:

Winload.exe Definitie (Windows Boot Loader)
Winload.exe Definitie (Windows Boot Loader)
Anonim

Winload.exe (Windows Boot Loader) is een klein stukje software, een systeemlader genaamd, dat wordt gestart door BOOTMGR, de opstartmanager die wordt gebruikt in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista besturingssystemen.

De taak van winload.exe is om essentiële apparaatstuurprogramma's te laden, evenals ntoskrnl.exe, een kernonderdeel van Windows.

In oudere Windows-besturingssystemen, zoals Windows XP, wordt het laden van ntoskrnl.exe gedaan door NTLDR, dat ook dienst doet als opstartmanager.

Is Winload.exe een virus?

Image
Image

We hopen dat het duidelijk is na het lezen van wat je tot nu toe hebt: nee, winload.exe is geen virus. Helaas vind je daar veel informatie die iets anders zegt.

Sommige antiviruswebsites en andere sites met "bestandsinformatie" markeren winload.exe bijvoorbeeld als een soort malware en gaan zelfs zo ver dat ze zeggen dat het bestand niet essentieel is en kan worden verwijderd, maar dit is slechts gedeeltelijk waar.

Hoewel het waar is dat een bestand met de naam "winload.exe" een geïnfecteerd bestand kan zijn dat kwaadwillende bedoelingen kan hebben, is het belangrijk om te begrijpen waar het bestand zich op uw computer bevindt, zodat u het onderscheid kunt maken tussen de echte bestand en een mogelijk kwaadaardige kopie.

De locatie voor het winload.exe-bestand dat de Windows Boot Loader is (het bestand waar we het in dit artikel over hebben) bevindt zich in de map C:\Windows\System32\. Dit zal nooit veranderen en is exact hetzelfde, ongeacht welke versie van Windows je gebruikt.

Als een "winload.exe"-bestand ergens anders wordt gevonden en door een antivirusprogramma als kwaadaardig wordt gemarkeerd, kan het heel goed onveilig zijn. In dit geval is het prima om te verwijderen omdat het geen echt opstartbestand is.

Winload.exe Gerelateerde fouten

Als winload.exe is beschadigd of op de een of andere manier is verwijderd, werkt Windows waarschijnlijk niet zoals het zou moeten en kan er een foutmelding worden weergegeven.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende foutmeldingen voor winload.exe:

  • Windows kan niet worden gestart. Een recente hardware- of softwarewijziging kan de oorzaak zijn
  • winload.exe ontbreekt of is beschadigd
  • "Windows\System32\winload.exe" kan niet worden vertrouwd vanwege de digitale handtekening
  • Status 0xc0000428

Probeer een ontbrekend of beschadigd winload.exe-bestand niet te herstellen door een kopie van internet te downloaden! De kopie die u online vindt, kan malware zijn, die zich voordoet als het bestand dat u zoekt. En zelfs als je een kopie van online zou halen, is het originele winload.exe-bestand (in de system32-map) tegen schrijven beveiligd, dus het kan toch niet gemakkelijk worden vervangen.

Het eerste dat u moet doen nadat u een van de bovenstaande fouten hebt gekregen, is uw hele computer op malware controleren. Gebruik echter in plaats van een traditioneel antivirusprogramma dat vanuit Windows wordt uitgevoerd, gratis opstartbare antivirusprogramma's. Ervan uitgaande dat het probleem winload.exe te wijten is aan malware, kan dit een heel eenvoudige oplossing voor uw probleem zijn.

Als een virusscan niet helpt, probeer dan een nieuwe partitie-opstartsector te schrijven en het Boot Configuration Data (BCD)-archief opnieuw op te bouwen. Dit zou alle corrupte items met winload.exe moeten herstellen. Deze oplossingen kunnen worden uitgevoerd in Windows 11, 10 en 8 via geavanceerde opstartopties, en in Windows 7 en Windows Vista met systeemherstelopties.

Iets anders dat u kunt proberen om een winload.exe-fout te herstellen, is het uitvoeren van sfc /scannow, dat het ontbrekende of corrupte systeembestand zou moeten vervangen. Volg die link voor een uitleg over het gebruik van de opdracht sfc (System File Checker) van buiten Windows, wat waarschijnlijk is hoe u het in deze situatie moet gebruiken.

Een andere winload.exe-fout die geen verband houdt met de bovenstaande fouten, kan zijn:


Een onderdeel van het besturingssysteem is verlopen. Bestand: \windows\system32\winload.exe

U ziet deze fout mogelijk als Windows de vervaldatum van de licentie heeft bereikt, wat gebeurt als u een voorbeeldversie van Windows gebruikt.

Bij dit type fout zal uw computer waarschijnlijk om de paar uur automatisch opnieuw opstarten naast het weergeven van de foutmelding. Als dit gebeurt, heeft het geen zin om een virusscan uit te voeren en bestandsreparaties uit te voeren. U moet een volledige, geldige versie van Windows installeren met een werkende productsleutel zodat de activering normaal kan worden voltooid.

Meer informatie over Winload.exe

BOOTMGR start winresume.exe in plaats van winload.exe als de computer in de slaapstand stond. winresume.exe bevindt zich in dezelfde map als winload.exe.

Kopieën van winload.exe zijn te vinden in submappen van C:\Windows, zoals Boot en WinSxS, en misschien andere.

Onder op UEFI gebaseerde systemen wordt winload.exe winload.efi genoemd en is te vinden in dezelfde system32-map. De EFI-extensie is alleen uitvoerbaar voor de opstartmanager die aanwezig is in de UEFI-firmware.

Aanbevolen: