Wat zijn projectorkoplampen?

Inhoudsopgave:

Wat zijn projectorkoplampen?
Wat zijn projectorkoplampen?
Anonim

Projectorkoplampen zijn hoogwaardige koplampen die oorspronkelijk alleen beschikbaar waren in luxe voertuigen. Ze zijn in staat om extreem heldere hoge-intensiteitsontladingslampen (HID) en light-emitting diode (LED)-lampen te gebruiken die onveilig zouden zijn om te gebruiken met traditionele reflectorkoplampen.

Door de manier waarop projectorkoplampen zijn ontworpen, kunnen ze meer wegoppervlak verlichten, op grotere afstanden, dan traditionele reflectorkoplampen. Ze projecteren een meer gerichte lichtstraal dan reflectorkoplampen, wat betekent dat er meer licht direct naar voren wordt geworpen, waar het nodig is, en minder naar de zijkanten wordt gemorst waar dat niet het geval is.

Hoe werken projectorkoplampen?

Projectorkoplampen bestaan uit een koplamp met een vervangbare lamp, net als reflectorkoplampen. Ze bevatten ook een reflectorcomponent, maar daar houden de overeenkomsten op.

Het algehele ontwerp van projectorkoplampen is gebaseerd op het idee om licht te focussen met een speciaal gevormde reflector en vervolgens een sluiter te gebruiken om het op de weg te projecteren met een bundelpatroon dat gelijkmatig verdeeld en strak georganiseerd is.

Elke projectorkoplamp bevat deze basiscomponenten:

  • Bulb: Elke koplamp heeft een lamp nodig en projectorkoplampen kunnen halogeen-, HID- en LED-lampen als lichtbron gebruiken. De lampen in projectorkoplampen kunnen veel helderder zijn dan de lampen in reflectorkoplampen.
  • Reflector: Net als klassieke reflectorkoplampen, bevatten projectorkoplampen eigenlijk een onderdeel dat een reflector wordt genoemd. Het verschil is dat ze een elliptische reflector gebruiken in plaats van een parabolische reflector. Het verschil in vorm zorgt ervoor dat het licht dat door de lamp in een projectorkoplamp wordt uitgestraald, wordt gefocust op een smal punt nabij de voorkant van de reflector, waar het een sluiter ontmoet.
  • Shutter: De sluiter is een van de belangrijkste componenten in een projectorkoplamp, en het is iets dat klassieke reflectorkoplampbehuizingen gewoon niet hebben. Dit onderdeel wordt van onderaf in de lichtstraal gestoken, waardoor een scherpe afsnijding ontstaat en het licht effectief op de weg wordt gericht in plaats van andere bestuurders te verblinden. In sommige voertuigen kan het rolluik omhoog en omlaag worden bewogen om te schakelen tussen grootlicht en dimlicht.
  • Lens: dit is het laatste onderdeel van projectorkoplampen, en het is ontworpen om de lichtstraal die al gevormd en gericht is door de elliptische reflector en de Luik. Sommige koplamplenzen van projectoren hebben ook een functie die de grens tussen licht en donker verzacht wanneer de koplampen op de weg schijnen.
Image
Image

Soorten projectorkoplampen: Halogeen, HID, LED, Halo

Alle projectorkoplampen zijn gebaseerd op hetzelfde basisontwerp, maar ze kunnen verschillende soorten lampen gebruiken. Dit zijn de belangrijkste soorten projectorkoplampen die u onderweg tegenkomt, inclusief een korte uitleg over wat ze onderscheiden van de rest:

  • Halogeenprojectorkoplampen: De eerste projectorkoplampen gebruikten halogeenlampen, net als reflectorkoplampen. Deze koplampen projecteren doorgaans een meer gelijkmatige lichtstraal dan reflectoren, met een scherpere scheiding tussen licht en donker, ook al gebruiken ze de oudere halogeenlamptechnologie.
  • HID-projectorkoplampen: Het tweede type projectorkoplampen dat arriveerde, gebruikte HID-lampen en ze zijn nog steeds beschikbaar. Deze worden ook wel Xenon HID-koplampen genoemd. Ze zijn veel helderder dan traditionele halogeenlampen en gaan ook langer mee. In de meeste gevallen is het een slecht idee om HID-lampen in projectorbehuizingen te plaatsen die zijn ontworpen voor halogeen, omdat ze zoveel helderder zijn.
  • LED-projectorkoplampen: Dit is een recentere innovatie. Ze zijn zeer energiezuinig en gaan veel langer mee dan halogeen- of HID-koplampen. Als ze op geen enkele manier beschadigd zijn, kunnen LED-projectorkoplampen zelfs langer meegaan dan de operationele levensduur van het voertuig waarin ze zijn geïnstalleerd.
  • Halo- of Angel Eye-projectorkoplampen: Dit verwijst naar de kenmerkende ring of halo van licht die je in sommige projectorkoplampen ziet. Hoewel fabrikanten dit soms halo- of angel-eye-projectorkoplampen noemen, maakt de ring zelf geen gebruik van projectortechnologie. Deze ringen zijn gemaakt met ongeveer een half dozijn verschillende technologieën zoals koude kathode fluorescentieverlichting (CCFL) buizen, LED's en zelfs gloeilampen.

Projectorkoplampen vs. reflectorkoplampen

Aangezien de meeste koplampen een reflector- of projectorontwerp gebruiken, is het niet meer dan normaal om je af te vragen welke beter is. Elk jaar worden steeds meer voertuigen uitgerust met projectorkoplampen en u kunt een ouder voertuig ook achteraf uitrusten met projectorbehuizingen, maar zou u dat moeten doen?

Projectorkoplampen hebben veel voordelen, en slechts een paar nadelen.

Wat we leuk vinden

  • Helder dan reflectorkoplampen.
  • Minder kans op nachtblindheid bij andere bestuurders.
  • Egaler lichtpatroon en minder donkere vlekken dan reflectorkoplampen.

Wat we niet leuk vinden

  • Ze kosten meer dan reflectorkoplampen.
  • De koplampen zijn meestal dieper en nemen meer ruimte in beslag.
  • Het onjuist inbouwen van een ouder voertuig kan gevaarlijk zijn.

Als je naar nieuwe voertuigen kijkt, is het bijna altijd een goed idee om projectorkoplampen te gebruiken in plaats van reflectoren. Er is meer een argument als je kijkt naar HID-projectorkoplampen versus LED-projectorkoplampen, maar het enige dat reflectorkoplampen echt goed doen, is dat ze goedkoper zijn.

Reflectorkoplampen achteraf inbouwen met projectorkoplampen

Aftermarket-projectorkoplampen hebben dezelfde voordelen als de originele projectorkoplampen die al in nieuwe auto's zijn geïnstalleerd. Ze hebben ook enkele unieke problemen, die allemaal te maken hebben met de verschillen tussen reflectorkoplampbehuizingen en projectorkoplampbehuizingen.

Plaats geen projectorkoplampen, zoals HID-lampen, in reflectorbehuizingen. Hierdoor kunnen andere bestuurders worden verblind, omdat HID-lampen extreem helder zijn en reflectorbehuizingen niet de richting bepalen waarin het licht uw voertuig verlaat.

De moeilijkheid die gepaard gaat met het achteraf uitrusten van reflectorkoplampen met projectorkoplampen hangt af van het type kit dat u wilt gebruiken en de soorten kits die beschikbaar zijn voor uw auto.

Als er een vervangende projectorkoplampassemblage beschikbaar is voor uw voertuig, maakt dat het werk een stuk eenvoudiger. Als je ooit een beschadigde koplampunit hebt vervangen toen je koplampen niet meer werkten, is het niet zo veel moeilijker om een projectorkoplampassemblage te installeren. Er komt nog wel wat bedrading bij kijken, maar sommige sets bevatten pluggen en adapters zodat je niets hoeft te knippen of solderen.

In gevallen waar een projectorkoplampmontage niet beschikbaar is voor uw voertuig, is de andere optie om een universele retrofitset te gebruiken. Deze kits worden meestal geleverd met reflectoren, luiken en lenzen, die in uw bestaande koplampunits moeten worden geïnstalleerd.

Het achteraf aanbrengen van een bestaande koplampmontage kan een moeilijke klus zijn, omdat u de montages moet verwijderen, ze voorzichtig uit elkaar moet halen en vervolgens de interne reflector moet vervangen door een nieuwe reflector, sluiter en lensmontage. De assemblage moet dan opnieuw worden verzegeld.

In tegenstelling tot kits die zijn ontworpen voor een specifiek merk en model voertuig, vereisen universele koplampkits voor projectoren meestal dat u draden doorknipt en soldeert om de nieuwe elektrische componenten te installeren die nodig zijn om uw nieuwe HID- of LED-lampen van stroom te voorzien.

Modelspecifieke en universele projectorkoplampensets zijn beide volkomen veilig zolang ze correct worden geïnstalleerd. Omdat ze aangepaste reflectoren, luiken en lenzen bevatten, werken ze net als de projectorkoplampen die je zou krijgen als je een gloednieuw voertuig zou kopen.

Aanbevolen: