Een springkast gebruiken om een auto te starten

Inhoudsopgave:

Een springkast gebruiken om een auto te starten
Een springkast gebruiken om een auto te starten
Anonim

Dit artikel legt uit hoe je een springkast gebruikt om een auto veilig te starten. Het bevat informatie over mogelijke gevaren en gevallen waarin het gebruik van een springkast geen goed idee is.

Veilig gebruik van een draagbare auto Jump Starter

Het gebruik van een springkast is in de meeste gevallen veilig, hoewel het mogelijk is om zowel je auto als jezelf te beschadigen. Als je alles op de juiste manier aansluit en alle nodige voorzorgsmaatregelen neemt, is er weinig aan de hand.

Twee belangrijkste gevaren die gewoonlijk worden geassocieerd met het starten van een auto, zijn het beschadigen van delicate componenten in het elektrische systeem en het opblazen van de batterij. Deze situaties kunnen het gevolg zijn van het kruisen van de positieve en negatieve kabels of het kortsluiten ervan door de positieve en negatieve kabels samen aan te raken.

Wanneer u een springkast gebruikt, is de basismethode om deze op de lege batterij aan te sluiten hetzelfde als wanneer u startkabels gebruikt:

  1. Sluit de positieve jumpboxkabel aan op de positieve pool op de accu.
  2. Sluit de kabel van de negatieve jumpbox aan op het motorblok of een andere goede grondlocatie.

  3. Zet de springkast op een stabiele plaats in de motorruimte of indien mogelijk op de grond, waar hij niet kan losraken, vallen of de motorpoelies of de ventilator hindert.
  4. Poging om de auto te starten.
  5. Maak de kabel van de negatieve jumpbox voorzichtig los en bevestig deze aan de jumpbox.
  6. Maak de positieve jumpboxkabel voorzichtig los en bevestig deze aan de jumpbox.

Top 3 draagbare jumpstarters

Is het gevaarlijk om een auto te starten met een springkast?

De belangrijkste bronnen van gevaar wanneer je een auto start, zijn van toepassing, of je nu een andere auto of een springkast gebruikt als krachtbron. De eerste is dat er explosief gas uit de lege batterij kan lekken. De tweede is dat u het elektrische systeem van het voertuig kunt beschadigen als u de springkast naar achteren haakt, en de derde is dat de startkabels of springkast op een veilige plaats moeten worden gelegd of geplaatst.

Hoewel het waar is dat er een bepaald risico is verbonden aan het starten van een auto, kunt u dit tot bijna niets minimaliseren als u de juiste procedures volgt.

Image
Image

Als snel starten een slecht idee is

Er zijn een paar gevallen waarin een vliegende start een slecht idee is. Veel hybride voertuigen hebben bijvoorbeeld een 12-volt hulpaccu die met een starthulp kan worden gestart als deze leeg raakt, maar het is een slecht idee om deze batterij met lage capaciteit te gebruiken om iemand anders een vliegende start te geven.

Het probleem is dat zo'n kleine batterij volledig leeg kan raken na een snelle start, waardoor je zou kunnen stranden. Dus hoewel de meeste hybriden een vliegende start kunnen maken, moet je twee keer nadenken voordat je er een aan iemand anders aanbiedt.

Er is nog een potentieel startprobleem dat verband houdt met voertuigen met moeilijk toegankelijke batterijen. Sommige van deze voertuigen hebben een externe positieve pool voor het opladen en starten van de batterij, en voor andere moet u wat werk doen om toegang te krijgen tot de batterij.

In gevallen waar een externe terminal niet beschikbaar is, is het meestal een slecht idee en mogelijk onveilig om het voertuig te springen door de positieve pool op de zekeringkast te gebruiken of een andere verbinding die niet de batterij is.

Bottom Line

Wat de jumpstarters voor draagbare auto's betreft, zijn ze volkomen veilig met het enige voorbehoud dat je nog steeds alle juiste procedures moet volgen. Je moet nog steeds een auto-jumpstarter in de juiste volgorde en op de juiste plaatsen aansluiten. Je kunt er alleen een gebruiken om een traditionele auto-accu of de hulpaccu van 12 V in een hybride te starten, maar niet de hoogspanningsaccu's in een hybride.

Het belang van het correct aansluiten van kabels

Het is mogelijk dat je batterij ontploft als je een autostarthulp gebruikt, daarom is het belangrijk om de kabels correct aan te sluiten. Als uw accu toegankelijk is, sluit u eerst de positieve startkabel aan op de positieve accupool. Als de batterij niet toegankelijk is, zoek dan naar een positieve pool op afstand.

Image
Image

Zodra de positieve kabel goed is aangesloten, zoekt u een schoon, ongeverfd deel van de carrosserie, het frame of de motor van de auto dat zich niet in de buurt van bewegende delen zoals de ventilator of accessoireriemen of in de buurt van de accu bevindt.

De belangrijkste reden waarom u een jumpstarter voor een auto niet rechtstreeks op de negatieve accupool wilt aansluiten, is dat dit vonken kan veroorzaken. Als de batterij niet werkt als gevolg van overladen of door een interne fout, kan deze vol ontvlambare dampen zitten, die naar buiten kunnen sijpelen, zelfs als de batterij is verzegeld.

Vonken kunnen deze dampen doen ontbranden, waardoor de batterij kan ontploffen. Als dit gebeurt, kunt u worden overgoten met zuur en ernstig gewond raken. Hoewel dit niet gebruikelijk is, kan het ernstige verwondingen veroorzaken.

Korte kabelproblemen

In sommige gevallen hebben jumpboxen kabels die zo kort zijn dat je ze allebei rechtstreeks op de batterij moet aansluiten. Als uw springkast er zo uitziet, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle accessoires, zoals de lichten en de radio, zijn uitgeschakeld en dat de sleutel niet in het contact zit.

Bij het aansluiten van zowel positieve als negatieve kabels op de batterij, sluit u eerst de positieve aan en vervolgens voorzichtig de negatieve. Draag indien mogelijk beschermende kleding en oogbescherming en probeer uzelf te beschermen tegen een mogelijke explosie.

Een auto-jumpstarter gebruiken met een hybride

Als je met een hybride rijdt, is het doorgaans veilig om een auto-jumpstarter of een normale starthulp op de hulpaccu te gebruiken. Deze hulpaccu's zijn nominaal 12V, net als gewone autoaccu's, maar ze zijn meestal kleiner.

Het grootste gevaar van hybrides en starthulp is dat als je de hulpaccu in je hybride gebruikt om de auto van iemand anders te laten springen, je deze uiteindelijk zo leeg kan raken dat je voertuig niet meer wil starten. Het is veilig om een jumpstarter of draagbare accu te gebruiken op dat type batterij.

Het andere type batterij in de meeste hybrides gebruikt een andere, veel hogere spanning dan de 12V die wordt gebruikt door conventionele auto's en vrachtwagens. U kunt de hoofdaccu's in uw hybride niet starten met een auto-jumpstarter of startkabels en een andere auto.

Als je een elektrische auto bestuurt, probeer dan nooit om een starthulp te geven of te krijgen. Elektrische auto's zijn bedoeld om op een specifieke manier te worden opgeladen.

Problemen met moeilijk toegankelijke batterijen

Als je in een gewoon benzine- of dieselvoertuig rijdt met een accu die moeilijk toegankelijk is, kan het wel of niet veilig zijn om een autostarthulpmiddel te gebruiken. Het is veilig om er een te gebruiken als uw voertuig een externe positieve pool heeft die is ontworpen voor opladen en starthulp, maar u mag nooit de positieve klem van uw draagbare jumpstarter aan de zekeringkast haken of iets anders dat niet voor dat doel is bedoeld.

In sommige gevallen is de enige veilige manier om een draagbare jumpstarter te gebruiken, toegang te krijgen tot de batterij en rechtstreeks aan te sluiten op de positieve pool.

Afhankelijk van waar de accu zich bevindt, kan het onmogelijk zijn om verbindingen te maken met zowel de positieve accupool als een schoon, ongeverfd deel van de carrosserie of het frame. Dit kan het gebruik van een jumpbox bemoeilijken als de meegeleverde kabels kort zijn. In deze situatie moet u echte startkabels of een starthulp met langere kabels gebruiken.

Aanbevolen: