Wat is Liquid Crystal Display (LCD)?

Inhoudsopgave:

Wat is Liquid Crystal Display (LCD)?
Wat is Liquid Crystal Display (LCD)?
Anonim

Het afgekorte LCD-scherm met vloeibare kristallen is een plat, dun weergaveapparaat dat het oudere CRT-scherm heeft vervangen. LCD biedt betere beeldkwaliteit en ondersteuning voor grote resoluties.

Over het algemeen verwijst LCD naar een type monitor dat gebruikmaakt van de LCD-technologie, maar ook naar flatscreens zoals die in laptops, rekenmachines, digitale camera's, digitale horloges en andere soortgelijke apparaten.

Image
Image

Er is ook een FTP-commando dat de letters 'LCD' gebruikt. Als dat is wat je zoekt, kun je er meer over lezen op de website van Microsoft, maar het heeft niets te maken met computers of tv-schermen.

Hoe werken LCD-schermen?

Zoals een LCD-scherm zou aangeven, gebruiken LCD-schermen vloeibare kristallen om pixels aan en uit te zetten om een specifieke kleur weer te geven. Vloeibare kristallen zijn als een mengsel tussen een vaste stof en een vloeistof, waarbij een elektrische stroom kan worden toegepast om hun toestand te veranderen om een specifieke reactie te laten plaatsvinden.

Deze vloeibare kristallen kunnen worden gezien als een raamluik. Als het rolluik open is, kan het licht gemakkelijk de kamer binnenkomen. Bij LCD-schermen laten de kristallen dat licht niet meer door als ze op een speciale manier zijn uitgelijnd.

Het is de achterkant van een LCD-scherm die verantwoordelijk is voor het schijnen van licht door het scherm. Voor het licht bevindt zich een scherm dat bestaat uit pixels die rood, blauw of groen gekleurd zijn. De vloeibare kristallen zijn verantwoordelijk voor het elektronisch in- of uitschakelen van een filter om een bepaalde kleur te onthullen of die pixel zwart te houden.

Dit betekent dat LCD-schermen werken door het licht dat van de achterkant van het scherm komt te blokkeren in plaats van zelf het licht te creëren zoals CRT-schermen werken. Hierdoor kunnen lcd-monitoren en tv's veel minder stroom verbruiken dan CRT-monitoren.

LCD versus LED: wat is het verschil?

LED staat voor light-emitting diode. Hoewel het een andere naam heeft dan het LCD-scherm, is het niet iets heel anders, maar eigenlijk gewoon een ander type LCD-scherm.

Het grote verschil tussen LCD- en LED-schermen is hoe ze voor achtergrondverlichting zorgen. Achtergrondverlichting verwijst naar hoe het scherm het licht in- of uitschakelt, iets dat cruciaal is voor een geweldig beeld, vooral tussen zwarte en gekleurde delen van het scherm.

Een normaal LCD-scherm gebruikt een koude kathode fluorescentielamp (CCFL) voor achtergrondverlichting, terwijl LED-schermen efficiëntere en kleinere lichtgevende diodes (LED's) gebruiken. Het verschil tussen de twee is dat LCD's met CCFL-achtergrondverlichting niet altijd alle zwarte kleuren kunnen blokkeren. de zwartheid voor een veel dieper contrast.

Als je het moeilijk vindt om dit te begrijpen, overweeg dan een donkere filmscène als voorbeeld. In de scène is een echt donkere, zwarte kamer met een gesloten deur die wat licht door de onderste spleet laat. Een LCD-scherm met LED-achtergrondverlichting kan het beter doen dan CCFL-achtergrondverlichtingsschermen, omdat de eerstgenoemde kleur kan inschakelen voor alleen het gedeelte rond de deur, waardoor de rest van het scherm echt zwart blijft.

Niet elk LED-scherm kan het scherm lokaal dimmen zoals je net hebt gelezen. Het zijn meestal full-array tv's (in tegenstelling tot edge-lit-tv's) die lokaal dimmen ondersteunen.

Aanvullende informatie op LCD

Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het reinigen van lcd-schermen, of het nu tv's, smartphones, computerschermen, enz. zijn.

In tegenstelling tot CRT-monitoren en tv's hebben lcd-schermen geen verversingssnelheid. Mogelijk moet u de instelling voor de vernieuwingsfrequentie van de monitor op uw CRT-scherm wijzigen als vermoeide ogen een probleem vormen, maar dit is niet nodig op de nieuwere LCD-schermen.

De meeste lcd-computermonitoren hebben een aansluiting voor HDMI- en DVI-kabels. Sommige ondersteunen nog steeds VGA-kabels, maar dat is veel minder gebruikelijk. Als de videokaart van uw computer alleen de oudere VGA-aansluiting ondersteunt, controleer dan of de LCD-monitor een aansluiting hiervoor heeft. Mogelijk moet u een VGA-naar-HDMI- of VGA-naar-DVI-adapter aanschaffen, zodat beide uiteinden op elk apparaat kunnen worden gebruikt.

Als er niets wordt weergegeven op uw computerscherm, kunt u de stappen in onze handleiding voor het testen van een computerscherm dat niet werkt, doorlopen om erachter te komen waarom.

FAQ

    Wat is inbranden op LCD-schermen?

    CRT-hardware, de voorganger van LCD's, was beroemd vanwege het inbranden van het scherm, een vaag beeld op het elektronische display dat niet kon worden verwijderd.

    Wat is LCD-conditionering?

    LCD-conditionering lost kleine problemen op die optreden op LCD-monitoren, inclusief aanhoudende beelden of spookbeelden. Het proces omvat het overspoelen van het scherm of de monitor met verschillende kleuren (of met helemaal wit). Dell heeft een functie voor beeldconditionering in zijn lcd-monitoren.

    Wat is het waarschijnlijke probleem als u kleine witte, zwarte of gekleurde vlekken op uw LCD-scherm ziet?

    Als je een zwarte vlek ziet die nooit verandert, is dit waarschijnlijk een dode pixel en kan een professionele reparatie of schermvervanging nodig zijn. Vastgelopen pixels zijn meestal rood, groen, blauw of geel (hoewel ze in zeldzame gevallen zwart kunnen zijn). Een dode-pixeltest maakt onderscheid tussen vastzittende en dode pixels.

Aanbevolen: