Wat is de versterkerbeveiligingsmodus?

Inhoudsopgave:

Wat is de versterkerbeveiligingsmodus?
Wat is de versterkerbeveiligingsmodus?
Anonim

Beschermingsmodus voor versterkers is een uitschakeltoestand die autoversterkers in bepaalde situaties kunnen binnengaan. Het doel van de uitschakelstatus is om schade aan de versterker of andere systeemcomponenten te voorkomen. Dus hoewel het omgaan met een versterker in de beveiligingsmodus vervelend kan zijn, kan het je later misschien een grotere hoofdpijn besparen.

Image
Image

Oorzaken van versterkerbeschermingsmodus

Enkele veelvoorkomende oorzaken waardoor een versterker in de beveiligingsmodus gaat, zijn:

  • Onjuiste installatie van de versterker.
  • De versterker is om de een of andere reden oververhit geraakt.
  • Een of meer draden zijn losgeraakt.
  • De versterker is intern defect.

Problemen oplossen met versterkerbeveiligingsmodus

Het volledig oplossen van een probleem als dit gaat je misschien te boven als je een beginner bent, dus het kan de moeite waard zijn om hulp te krijgen van een deskundige of ervaren vriend. Als dat geen optie is, of als je een voorsprong wilt hebben, zijn hier enkele eenvoudige vragen die je jezelf kunt stellen om op het juiste spoor te komen.

  • Heeft de versterker een storing gehad toen deze de eerste keer werd ingeschakeld? De storing is waarschijnlijk te wijten aan een installatieprobleem. Als je iemand hebt betaald om de versterker te installeren, neem dan contact met hen op voordat je zelf diagnostisch werk gaat doen. Start uw diagnose door de stroom- en aardingskabels te controleren en ervoor te zorgen dat de versterker fysiek is geïsoleerd van enig blank metalen contact met het voertuig.
  • Heeft de versterker een storing gehad na een lange luistersessie? Uw versterker is misschien gewoon oververhit geraakt.
  • Heeft de versterker een storing gehad tijdens het rijden op een oneffen weg? De draden zijn mogelijk niet goed vastgemaakt aan het systeem, waardoor ze loskomen wanneer het voertuig op een oneffen weg rijdt.

Eenvoudige oplossing

Als een van de bovenstaande situaties van toepassing is, heb je een geweldige plek om het probleemoplossingsproces te starten. In het geval van een probleem dat zich onmiddellijk na het installeren en bedraden van een versterker manifesteert, begin dan met het controleren van de stroom- en aardingsdraden naast de patchkabels.

Oververhitting

Sommige versterkers gaan in de beveiligingsmodus als ze te heet worden, wat een permanente storing kan voorkomen. De meest voorkomende oorzaak van oververhitting is een gebrek aan luchtstroom.

Als de versterker zich onder de stoelen of in een andere besloten ruimte bevindt, kan hij oververhit raken. Een manier om dit te testen, is door een 12v-ventilator in te stellen zodat deze lucht over de versterker blaast. Als de versterker niet langer in de beveiligingsmodus gaat, kan het probleem worden opgelost door hem naar een minder beperkte ruimte te verplaatsen of de manier waarop hij is gemonteerd te veranderen.

Rijden met een ventilator die op je versterker blaast, is geen oplossing voor de lange termijn. Maar als het gebruik van een ventilator ervoor zorgt dat de versterker niet uitschakelt en naar de beveiligingsmodus gaat, is dat een aanwijzing dat het probleem wordt opgelost door de versterker opnieuw te monteren of te verplaatsen. Het vergroten van de luchtspleet tussen de boven-, onder- en zijkanten van de versterker kan helpen de luchtstroom te vergroten, of je moet hem misschien naar een andere locatie verplaatsen.

Grondproblemen

In sommige gevallen zorgt een losse of kortgesloten draad ervoor dat een versterker in de beveiligingsmodus gaat om een ernstiger probleem te voorkomen. Om dit te diagnosticeren en op te lossen, moet elke afzonderlijke stroom- en aardingsdraad worden gecontroleerd.

Grondproblemen kunnen vaak worden verholpen door de aardverbinding schoon te maken en vast te draaien of indien nodig te verplaatsen. Stroomproblemen kunnen te maken hebben met een losse of verbrande draad, maar een doorgebrande versterkerzekering is ook mogelijk. Ampères bevatten meestal ingebouwde zekeringen naast inline zekeringen, dus controleer beide.

Interne versterkerprobleem

Als je merkt dat de contacten waar de zekering van je versterker in zit, heet zijn geworden of gesmolten, maakt de zekering waarschijnlijk geen goed elektrisch contact en kan deze oververhit raken en opnieuw doorbranden. In dit geval is er mogelijk een intern probleem met de versterker.

Andere problemen

Een oververhitte versterker kan ook het gevolg zijn van een mismatch tussen de luidsprekerimpedantie en het bereik waarvoor de versterker is ontworpen, of van luidsprekers of kabels die zijn kortgesloten.

Controleer voordat je verder gaat een paar eenvoudige storingspunten, zoals zekeringen. Hoewel versterkers meestal niet in de beveiligingsmodus gaan vanwege een doorgebrande zekering aan boord, is het gemakkelijk te controleren en kan het u later hoofdpijn besparen.

Break It Down

Problemen oplossen met een versterker in de beveiligingsmodus - verder dan het stellen van de bovenstaande vragen - begint met het opsplitsen tot de basis. Meestal koppel je de versterker los van de head-unit en de luidsprekers om te zien of het probleem nog steeds bestaat.

Als de versterker op dat moment in de beveiligingsmodus blijft, is er mogelijk een stroom- of aardingsprobleem, of een probleem met de installatie waarbij de behuizing van de versterker contact maakt met blank metaal. Aangezien metalen onderdelen van het frame, de carrosserie en de unibody van een voertuig als aarde werken, kan het toestaan dat een versterker blank metaal raakt, allerlei problemen veroorzaken.

Hook It Up

Als je versterker in de beveiligingsmodus blijft terwijl alles is losgekoppeld en je zeker weet dat er geen stroom- of aardingsproblemen zijn, is de versterker mogelijk defect. Het probleem ligt echter ergens anders als de versterker op dat moment niet meer in de beveiligingsmodus staat, en u kunt het probleem zoeken door de luidsprekerdraden en patchkabels één voor één aan te sluiten.

Als je een component back-up aansluit en de versterker in de beveiligingsmodus gaat, heeft het probleem te maken met dat onderdeel of de bijbehorende bedrading of kabels. Een luidspreker met een kortgesloten of beschadigde spoel kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken.

In het geval dat alles stroom heeft, niets is kortgesloten en de versterker niet oververhit raakt, kan de versterker een soort interne fout hebben. Dat betekent meestal professionele reparaties of vervanging van de versterker.

FAQ

    Hoe pas ik de instellingen van de autoversterker aan?

    Om het beste geluid uit uw autoversterker te halen, past u de instelling van de versterkingscomponent aan zodat deze onder het maximale niveau ligt dat voldoet aan vervorming. Andere suggesties zijn onder meer het wijzigen van de frequentie naar de opgegeven frequentienummers van uw apparaat, het afstemmen van de versterker van uw auto op het gehoor of het gebruik van afstemmingsapparatuur om de geluidskwaliteit van elk onderdeel te testen.

    Hoe kies je een versterker voor de luidsprekers van je auto?

    Om de juiste versterker voor uw auto of vrachtwagen te kiezen, zoekt u de RMS-waarde (root mean square) van uw autoluidsprekers en selecteert u een versterker die 75 tot 150 procent van dat aantal uitstra alt. Als je een subwoofer aan het systeem toevoegt, kun je een eenkanaalsversterker krijgen; anders heb je één kanaal nodig voor elke luidspreker.

Aanbevolen: