Akai's nieuwe muziekcontroller voegt wat broodnodige interactiviteit toe

Inhoudsopgave:

Akai's nieuwe muziekcontroller voegt wat broodnodige interactiviteit toe
Akai's nieuwe muziekcontroller voegt wat broodnodige interactiviteit toe
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Akai MPC Studio is een hardwarecontroller voor Akai's MPC 2-app.
  • Veel muzikanten geven de voorkeur aan het hands-on karakter van muziekhardware.
  • De hybride aanpak is een populaire en krachtige synergie.
Image
Image

Akai's nieuwe MPC Studio zorgt voor opschudding onder muzieknerds. Het is een goedkope doos met knoppen en knoppen die aansluit op een app op je computer, zodat je Akai's MPC-app kunt rocken alsof het een reeks veel duurdere hardwareboxen is.

Muzikanten hebben de neiging om de hands-on tweakbaarheid van hardware te verkiezen boven de onhandigheid van software, en controllers zoals Ableton's Push (vanaf $ 799) brengen die lichamelijkheid naar krachtige audiosoftwaresuites. Maar Akai heeft het spel naar een hoger niveau getild door een controller van hoge kwaliteit te brengen voor een zeer betaalbare $ 269.

"Hardware is gewoon 'hands-on', duidelijk en eenvoudig. Er is een mate van interactiviteit met hardware die onmogelijk te vervangen is door muisklikken, hoe goed de technologie ook is. Aan een knop draaien, op een knop drukken, of het verplaatsen van een fader hebben allemaal een onmiddellijk effect - niet alleen op de muziek, maar ook op de gebruiker", vertelde muziekproducent Ric Lora aan Lifewire via e-mail.

Brain vs Hands

Om een idee te krijgen waarom hands-on controle belangrijk is voor muzikanten, laten we ons een live optreden voorstellen. Onze fictieve muzikant is net aan het opbouwen naar een climax in het nummer. Het publiek wordt gek - ze zijn er helemaal in. Het is tijd voor de drop. Blijft onze muzikant de spanning van het publiek opvoeren met een knop en vervolgens op een knop drukken om de drop te starten? Of gaan ze met de muis naar een schuifregelaar op het scherm, proberen ze deze soepel te verplaatsen en klikken ze vervolgens op een pictogram?

Beiden krijgen de klus geklaard, maar alleen de eerste laat de muzikant het stuk uitvoeren en echt voelen. Met dat laatste kunnen ze net zo goed hun belasting betalen.

Image
Image

"De controllers zoals de MPC Studio en Ableton Push zijn zo populair omdat ze meer 'in het moment' controle en dynamiek in je uitvoering mogelijk maken, 'vertelde songwriter Brad Johnson Lifewire via e-mail. "Hoewel er niets mis is met het rechtstreeks programmeren van muziek in je [Digital Audio Workstation], verlies je uiteindelijk het prestatieaspect waaruit zoveel geweldige uitvoeringen bestaan. Met deze controllers kun je je partijen spelen en een uitvoering geven in plaats van notities te tekenen."

De MPC-controller

De voordelen van speciale dozen zijn legio. In tegenstelling tot apps bewegen de knoppen niet. Die volumeknop zit altijd linksboven, en die pak je zonder na te denken. En hardware is vaak minder slordig als het gaat om betrouwbaarheid: hardware crasht, maar software crasht meer.

Je kunt ook een box uitzetten en een week later weer aanzetten, en je bent op exact dezelfde plek.

Maar het is ook beperkt qua ontwerp. Een computerprogramma kan bijna oneindig worden uitgebreid en opnieuw geconfigureerd. Diezelfde hardware-bedieningselementen die zo'n intuïtieve, leerbare ervaring met spiergeheugen bieden, blijven ook voor altijd aan één taak vastzitten.

Dat is waar de hybride aanpak om de hoek komt kijken. Je kunt een Digital Audio Workstation (DAW) gebruiken zoals Ableton Live of Akai's MPC2, met al hun diepgang, samen met alle plug-ins (add-on instrumenten en effecten) die u wilt. Je kunt op elk moment de muis pakken als dat logisch is, maar bij het uitvoeren en componeren kun je de hardware gebruiken.

Dit is al mogelijk zolang we muzieksoftware hebben. MIDI-toetsenborden en -controllers kunnen worden aangesloten op de meeste muziek-apps, ook die op je telefoon. Maar deze vereisen configuratie en kunnen schilferig zijn in termen van betrouwbaarheid. Het mooie van zoiets als de MPC Studio of de Push is dat ze samen met de software zijn gebouwd en dat de hardware is ontworpen om perfect samen te werken met de hardware. Een soort muzikale cyborg, zo je wilt.

Er is een mate van interactiviteit met hardware die onmogelijk te vervangen is door muisklikken, hoe goed de technologie ook is.

"Een hybride aanpak is de beste manier om muziekproductie in de 21e eeuw te benaderen", vertelde Eloy Caudet, eigenaar van de Wood and Fire-opnamestudio in Aken, Duitsland, via e-mail aan Lifewire. "Akai's MPC of Ableton Push geeft je de mogelijkheid om je DAW te bedienen met je vingers en niet met de muis, en dit gevoel komt heel dicht in de buurt van echte analoge apparatuur."

Als er niets anders is, hebben de muzikanten van vandaag de keuze enorm. Traditionele instrumenten van hoge kwaliteit zijn verkrijgbaar tegen lage prijzen, en in de elektronische wereld zijn de opties bijna eindeloos.

En deze populaire hybride benadering is een geweldige manier om de kracht van computers voor algemeen gebruik te combineren met de menselijke behoefte om aan knoppen te draaien.

Aanbevolen: