Wat is augmented reality?

Inhoudsopgave:

Wat is augmented reality?
Wat is augmented reality?
Anonim

Het woord 'vergroten' betekent vergroten, uitbreiden of verbeteren. Augmented reality (AR) kan worden opgevat als een vorm van virtual reality (VR) waarbij de echte wereld wordt uitgebreid of verbeterd door het gebruik van virtuele elementen, waarbij deze elementen meestal worden overlapt met de weergave van de echte wereld door het gebruik van een visueel apparaat.

AR kan op verschillende manieren werken en wordt om veel verschillende redenen gebruikt, maar in de meeste gevallen worden virtuele AR-objecten over elkaar gelegd en gevolgd in een weergave van de echte wereld, waardoor de illusie ontstaat dat ze dezelfde ruimte innemen. AR-apparaten hebben een beeldscherm, invoerapparaat, sensor en processor. Deze apparaten kunnen onder andere monitoren, op het hoofd gemonteerde displays, brillen, contactlenzen, gameconsoles en zelfs smartphones zijn. Geluids- en aanraakfeedback kan zowel in een AR-systeem als via andere niet-visuele methoden en apparaten worden opgenomen.

Hoewel AR een vorm van VR is, is het duidelijk anders. Virtual reality is een hele ervaring die volledig is gesimuleerd - zowel de weergave van de "realiteit" als de objecten erin - terwijl AR slechts enkele virtuele aspecten gebruikt, die in de realiteit worden gemengd om iets anders te vormen.

Hoe augmented reality werkt

Augmented reality is live. Om het te laten werken, moet de gebruiker de echte wereld kunnen zien zoals die nu is. AR manipuleert de echte wereldruimte die de gebruiker ziet, waardoor de perceptie van de gebruiker van de werkelijkheid verandert.

Een vorm van AR, de gebruiker kijkt naar een live-opname van de echte wereld met daarop virtuele elementen. Veel sportevenementen gebruiken dit type AR; de kijker kan de wedstrijd live vanaf zijn eigen tv bekijken, maar ook de scores op het speelveld zien.

Image
Image

Een andere vorm van AR stelt de gebruiker in staat om normaal en in re altime rond te kijken in zijn omgeving, maar via een display dat informatie over elkaar legt om de verbeterde ervaring te creëren. Een voorbeeld hiervan is Google Glass, een apparaat dat lijkt op een gewone bril, maar met een klein scherm waarop de gebruiker GPS-aanwijzingen kan zien, het weer kan bekijken, foto's kan verzenden en vele andere functies.

Wanneer een virtueel object tussen de gebruiker en de echte wereld wordt geplaatst, kunnen objectherkenning en computervisie worden gebruikt om het object te manipuleren door echte fysieke objecten, en de gebruiker in staat te stellen om te interageren met de virtuele elementen.

Bij sommige mobiele apps van retailers kunnen klanten bijvoorbeeld een virtuele versie selecteren van iets dat ze overwegen te kopen, zoals een meubelstuk, en dit via hun telefoon in de echte ruimte van hun huis bekijken. Ze kunnen bijvoorbeeld hun echte woonkamer zien, maar de virtuele bank die ze hebben gekozen, is nu voor hen zichtbaar via hun scherm, zodat ze kunnen beslissen of deze in die kamer past en of ze het uiterlijk ervan in die kamer leuk vinden.

Een ander voorbeeld stelt klanten in staat om producten of speciale codes (zoals UPC-symbolen) te scannen die AR gebruiken om de klant meer informatie over een fysiek product te tonen voordat ze het kopen, beoordelingen van andere kopers te bekijken of te controleren wat er in hun ongeopende verpakking.

Marker en Markerless AR

Wanneer objectherkenning wordt gebruikt met augmented reality, herkent het systeem wat er wordt gezien en gebruikt die informatie vervolgens om het AR-apparaat te activeren. Alleen wanneer een specifieke markering zichtbaar is voor het apparaat, kan de gebruiker ermee communiceren om de AR-ervaring te voltooien.

Deze markeringen kunnen QR-codes, serienummers of elk ander object zijn dat van zijn omgeving kan worden geïsoleerd zodat de camera het kan zien. Eenmaal geregistreerd, kan het augmented reality-apparaat informatie van die markering rechtstreeks op het scherm weergeven of een link openen, een geluid afspelen, enz.

Markerless augmented reality stelt een systeem in staat om een locatie of op positie gebaseerde ankerpunten te gebruiken, zoals het kompas, GPS of versnellingsmeter. Dit soort augmented reality-systemen worden geïmplementeerd wanneer de locatie belangrijk is, zoals bij navigatie AR.

Bottom Line

Dit type AR gebruikt een apparaat om een fysieke ruimte te herkennen en er vervolgens virtuele informatie overheen te leggen. Zo kun je virtuele kleding passen, navigatiestappen voor je weergeven, controleren of een nieuw meubelstuk in je huis past, leuke tatoeages zetten en meer.

Projectie AR

Dit lijkt in eerste instantie misschien hetzelfde als gelaagde of gesuperponeerde augmented reality, maar het is op één specifieke manier anders: echt licht wordt op een oppervlak geprojecteerd om een fysiek object te simuleren. Een andere manier om aan projectie AR te denken is een hologram.

Een specifiek gebruik voor dit soort augmented reality kan zijn om een toetsenbord of toetsenbord rechtstreeks op een oppervlak te projecteren, zodat een gebruiker kan typen met behulp van het geprojecteerde virtuele toetsenbord.

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van augmented reality op gebieden zoals geneeskunde, toerisme, de werkplek, onderhoud, reclame, het leger en andere.

AR in het onderwijs en de werkplek

In sommige opzichten kan het gemakkelijker en leuker zijn om te leren met augmented reality, en er zijn talloze AR-apps die dat kunnen vergemakkelijken. Een bril of een smartphone kan alles zijn wat je nodig hebt om meer te weten te komen over fysieke objecten om je heen, zoals schilderijen of boeken.

Een voorbeeld van een gratis AR-app is SkyView, waarmee je je telefoon naar de lucht of de grond kunt richten en kunt zien waar sterren, satellieten, planeten en sterrenbeelden zich op dat exacte moment bevinden, zowel overdag, 's nachts en vanaf de andere kant van de planeet.

SkyView wordt beschouwd als een gelaagde augmented reality-app die GPS gebruikt. Het toont je de echte wereld om je heen, zoals bomen en andere mensen, maar gebruikt ook je locatie en de huidige tijd om je te leren waar deze objecten zich bevinden en geeft je meer informatie over elk van hen.

Google Translate is een ander voorbeeld van een AR-app die handig is om te leren. Hiermee kun je tekst scannen in een taal die je niet begrijpt, en het zal het in re altime voor je vertalen.

Ook het beroepsonderwijs verandert door AR. Doug Stephen, president van de CGS Enterprise Learning-divisie, zegt dat het onderdeel wordt van de opleidingsmogelijkheden op het werk.

"Vaak beschouwd als een opkomende en ontwrichtende technologie, biedt [AR] leerlingen een meeslepend formaat", zegt hij. "Een voorbeeld van het gebruik van consumentgerichte AR voor onderwijs is het gebruik van mesh-modems die huiseigenaren installeren om hun internetbereik te vergroten. Door AR te gebruiken, kan de persoon de internetsterkten in het hele huis visualiseren op een tablet of mobiel apparaat. Dit kan de service aan huis verlichten (omdat) de klantenondersteuning beter in staat is om te zien wat de klant ziet.

"Het kan ook directe educatie bieden over het instellen en installeren en de gebruiker helpen bij het bepalen van effectievere modemplaatsingen om het bereik van de internetverbindingen te optimaliseren. Dit zal de consument uiteindelijk helpen tijd, moeite en geld te besparen en mogelijke frustratie door te wachten op een technicus om service aan huis te doen."

AR in navigatie

Het weergeven van navigatieroutes tegen een voorruit of via een headset levert uitgebreide instructies voor chauffeurs, fietsers en andere reizigers, zodat ze niet op hun GPS-apparaat of smartphone hoeven te kijken om te zien welke weg ze moeten nemen. Piloten kunnen om dezelfde reden een AR-systeem gebruiken om transparante snelheids- en hoogtemarkeringen direct binnen hun gezichtslijn weer te geven.

Een ander gebruik van een AR-navigatie-app kan zijn om de beoordelingen, opmerkingen van klanten of menu-items van een restaurant bovenop het gebouw te leggen voordat je naar binnen gaat. Het kan je ook de snelste route naar het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant laten zien als je door een onbekende stad loopt.

GPS AR-apps zoals Car Finder AR kunnen worden gebruikt om uw geparkeerde auto te vinden, of een holografisch GPS-systeem zoals WayRay kan aanwijzingen op de weg voor u weergeven.

AR in Games

Er zijn veel AR-games en AR-speelgoed die de fysieke en virtuele wereld kunnen samenvoegen, en ze zijn er in veel verschillende vormen voor veel apparaten. Een bekend voorbeeld is Snapchat, waarmee gebruikers grappige maskers en ontwerpen op hun gezicht kunnen plaatsen voordat ze een bericht via hun smartphone verzenden. De app gebruikt een live versie van je gezicht om er een virtuele afbeelding op te plaatsen.

Andere voorbeelden van augmented reality-spellen zijn Pokemon GO!, INKHUNTER, Sharks in the Park (Android en iOS), SketchAR, Temple Treasure Hunt Game en Quiver.

Wat is een gemengde realiteit?

Mixed reality (MR), zoals de naam al doet vermoeden, combineert echte en virtuele omgevingen om een hybride realiteit te vormen. MR gebruikt elementen van zowel virtual reality als augmented reality om iets nieuws te creëren. Het is moeilijk om MR te categoriseren als iets anders dan augmented reality, omdat het werkt door virtuele elementen rechtstreeks over de echte wereld te leggen, zodat je beide tegelijkertijd kunt zien, net zoals AR.

Een primaire focus met mixed reality is echter dat de objecten zijn verankerd aan echte, fysieke objecten waarmee in re altime interactie kan worden aangegaan. Dit betekent dat MR virtuele karakters in de eigenlijke stoelen in een kamer kan laten zitten, of dat de virtuele regen v alt en de grond raakt met levensechte fysica.

Mixed reality laat de gebruiker naadloos bestaan in zowel een echte staat met de echte objecten om hen heen als de virtuele wereld met door software gerenderde objecten die in wisselwerking staan met objecten uit de echte wereld om een volledig meeslepende ervaring te creëren. De Microsoft HoloLens-demonstratie is een goed voorbeeld van wat wordt bedoeld met gemengde realiteit.

FAQ

    Wat is het verschil tussen AR en VR?

    Augmented reality werkt fundamenteel en bestaat in de echte wereld, en voegt daar nog lagen van interactiviteit aan toe, zoals Pokémon GO. Virtual reality is een volledige onderdompeling in een volledig virtuele wereld, zoals de survivalgame Half-Life: Alyx on the Valve Index.

    Wanneer werd augmented reality uitgevonden?

    De technologie die AR-ervaringen mogelijk maakt, is tientallen jaren geleden uitgevonden, maar AR-technologie werd voor het eerst mainstream in de jaren negentig. AR werd populairder in de jaren 2010 vanwege de verschillende AR-games en -producten die werden uitgebracht.

Aanbevolen: