Spotify Enhance is netjes, maar muziek-apps kunnen in het verleden blijven hangen

Inhoudsopgave:

Spotify Enhance is netjes, maar muziek-apps kunnen in het verleden blijven hangen
Spotify Enhance is netjes, maar muziek-apps kunnen in het verleden blijven hangen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Spotify Enhance voegt nieuwe nummers toe aan je eigen zelfgemaakte afspeellijsten.
  • Aanbevelingenalgoritmen bieden alleen maar meer van hetzelfde.
  • Menselijke dj's kunnen je helpen nieuwe muziek te ontdekken.

Image
Image

Spotify kan nu je zelfgemaakte afspeellijsten "verbeteren", net zoals computers in tv-programma's op magische wijze kunnen verbeteren en inzoomen op wazige foto's.

Muziekstreamingservices zijn netjes: je kunt altijd en overal naar alles luisteren. Afspeellijsten en AI-curatie zijn beide geweldige manieren om muziek te vinden, maar ze zijn beperkt, omdat ze niet bedoeld zijn om je iets nieuws te geven.

"Er is één belangrijk element dat muziekstreamingservices lijken te verwaarlozen, en dat zou een methode zijn om muziek te kiezen waar je anders niet naar zou luisteren", vertelde schrijver, filmmaker en muziekfan Daniel Hess aan Lifewire via e-mail.

"Het probleem met op AI gebaseerde curatie is dat het altijd aansluit bij waar je naar luistert. Het stelt je muzikale voorkeuren niet op de proef en probeert je niet te helpen iets nieuws te ontdekken. Zelfs de Discover Weekly-sectie op Spotify neemt informatie uit je afspeellijsten."

Computer: Verbeteren

Spotify's Enhance ziet er geweldig uit. Neem een van je bestaande afspeellijsten, tik op de optie Verbeteren en het voegt extra nummers toe en verweven ze tussen je eigen selecties. Je kunt ze op elk moment verwijderen en je originele afspeellijst wordt niet gewijzigd, alleen verbeterd.

Image
Image

Het is echt een geweldig idee en zou goed moeten werken. Immers, wat is een betere manier om een beperkte AI-aangedreven selectie te zaaien dan een persoonlijk samengestelde afspeellijst, met elk nummer dat door jou is geselecteerd?

Maar toch krijg je uiteindelijk meer van hetzelfde. In het geval van het verbeteren en uitbreiden van een bestaande afspeellijst, is meer van hetzelfde wat u wilt. Maar hoe ontdek je iets nieuws?

Radio

Vroeger vonden we nieuwe muziek op de radio. Vergeet de Amerikaanse commerciële radio die jaar na jaar dezelfde decennia-oude hits uitbrengt. Waar we het over hebben zijn indiestations, piratenstations en andere shows die worden gerund door enthousiastelingen.

Britse lezers van een bepaalde leeftijd zullen zich John Peel herinneren, de excentriekeling met een moordende muzieksmaak die bijna vier decennia lang een BBC One-radioshow presenteerde. Het is moeilijk om de invloed te overschatten die Peel had op een generatie luisteraars, die genres kruiste en soms zelfs bijna onhoorbare ruis speelde.

Image
Image

"Het zou enorm helpen om menselijke elementen aan de service toe te voegen. Iemand hebben die nieuwe en opkomende artiesten kan uitkiezen, of je gewoon iets ongewoons kan geven ", zegt Hess."Dat is wat radio altijd geweldig maakte, het feit dat niet alles wat ze speelden naar jouw smaak was. Soms leidde het tot een verandering van zender, maar veel van de [tijd] is dat hoe je je volgende favoriete artiest ontdekt."

Hoe komen we daar vandaag aan? We kunnen de dagelijkse blogselecties van Bandcamp volgen, die net zo eclectisch zijn als die van Peel. We kunnen forums en influencers volgen, of afstemmen op Dandelion Radio, maar dat is het domein van de hardcore muziekfan. Zouden diensten zoals Apple Music en Spotify dit niet moeten inbouwen?

Een optie zou zijn om zoiets als Apple's Apple One-radioshow te maken, alleen met minder mainstream smaken. Door mensen samengesteld en opzettelijk nieuwe artiesten uitgelicht, niet alleen dezelfde oude acts promoten. Dit integreren in de streamingdiensten is perfect, omdat je die artiesten gewoon met een tik aan je bibliotheek kunt toevoegen.

Betere AI

We hebben afspeellijsten in plaats van een raster van albums, maar streamen kan zoveel meer zijn. Hoe kunnen apps in de toekomst beter nummers kiezen? Sommige ideeën zijn behoorlijk wild.

"Om een voorbeeld hiervan te geven, stel je een draagbare gadget voor die je hartslag, endorfinegeh alte, andere hormonen en mogelijk meer dingen zoals hersengolven meet om je humeur en huidige fysieke toestand te bepalen, om vervolgens muziek aan te bevelen die zal je op dit moment het beste laten voelen, gebaseerd op het genre, het ritme, de frequentie en de songtekst van het nummer met behulp van kunstmatige intelligentie, "vertelde Aleks Brzoska, oprichter van het muziekstreamingplatform Tunezeal, via e-mail aan Lifewire.

Het zou enorm helpen om menselijke elementen aan de service toe te voegen.

Andere mogelijkheden zijn te vinden in bestaande apps. Met de muziek-app Albums kun je dieper in je collectie duiken door op de artiesten, producenten en technici te tikken die aan de nummers hebben gewerkt, een soort luisterbare Wikipedia.

Maar misschien is het toch niet zo erg. "Ik ben het eigenlijk niet eens met het uitgangspunt dat streamingplatforms gewoon gigantische muziekcollecties zijn. Sterker nog, ik denk dat de streamingplatforms behoorlijk goed werk leveren met muziekaanbevelingen", vertelde platenlabeloprichter Matt Benn aan Lifewire via e-mail.

"Streamingplatforms zijn niet perfect, maar er wordt elke dag meer nieuwe muziek ontdekt dan ooit tevoren. De aanbevelingen lijken steeds persoonlijker en op maat gemaakt te worden."

Aanbevolen: