Wat is het streamen van video en media?

Inhoudsopgave:

Wat is het streamen van video en media?
Wat is het streamen van video en media?
Anonim

Streamingmedia zijn video- en audiogegevens die via een computernetwerk worden verzonden voor onmiddellijke weergave in plaats van voor het downloaden van bestanden en later offline afspelen. Voorbeelden van streaming video en audio zijn onder meer YouTube, internetradio- en televisie-uitzendingen en zakelijke webcasts.

Wat betekent streaming?

Streaming media verwijst naar alle multimedia, zoals films, tv, muziek of podcasts, die je opent en afspeelt via een netwerk, zoals internet. Streamen is niet hetzelfde als downloaden.

Als je een bestand downloadt, blijft het op je computer staan zolang je het wilt bewaren; daar speel je het vanaf. Wanneer u een bestand streamt, blijft het op de server waar u het ook hebt gevonden en wordt het via het netwerk naar uw computer afgespeeld. Het wordt geen bestand dat u op uw computer bewaart.

Verschillen het streamen van films van het streamen van video?

Er worden regelmatig termen gebruikt als het gaat om streaming. Het streamen van video en het streamen van films worden in de streamingwereld vaak twee afzonderlijke categorieën genoemd. Toch zijn deze op technisch niveau hetzelfde.

Image
Image

Alle streaming films zijn streaming video. Niet alle streaming video is een streaming film. Technisch gezien is het streamen van een video van YouTube niet anders dan het kijken naar een film op Netflix, behalve waarschijnlijk de lengte. In beide gevallen opent u een videobestand op een server ergens op internet en speelt u het af via uw internetverbinding. Een YouTube-video is echter geen film. Het is een korte video. Ondertussen kun je op Netflix, Amazon Prime, Hulu, Disney+ of een van de andere grote streamingdiensten een lange speelfilm bekijken die in de bioscoop draaide.

Streaming media gebruiken

Netwerkverbindingen met hoge bandbreedte zijn over het algemeen nodig om met streaming media te werken. Specifieke bandbreedtevereisten zijn afhankelijk van het type inhoud. Het bekijken van een streamingvideo met hoge resolutie vereist bijvoorbeeld meer bandbreedte dan het bekijken van een video met een lage resolutie of het luisteren naar muziekstreams.

Om toegang te krijgen tot mediastreams, opent u een audio- of videospeler op een computer en maakt u verbinding met een serversysteem. Op internet kunnen deze mediaservers webservers zijn of speciale apparaten die speciaal zijn ingesteld voor high-performance streaming.

De bandbreedte (doorvoer) van een mediastream is de bitsnelheid. Als de bitsnelheid op het netwerk wordt gehandhaafd en een bepaalde stream da alt tot onder de snelheid die nodig is om onmiddellijke weergave te ondersteunen, kunnen videoframes wegvallen of verlies van geluid het gevolg zijn. Streamingmediasystemen gebruiken normaal gesproken re altime datacompressietechnologie om de hoeveelheid bandbreedte die voor elke verbinding wordt gebruikt te verlagen. Sommige mediastreamingsystemen kunnen ook worden ingesteld om Quality of Service (QoS) te ondersteunen om de noodzakelijke prestaties te behouden.

Vereisten voor het opzetten van computernetwerken voor streaming

Het streamen van media was vroeger een groot probleem. Toen streaming voor het eerst populair werd, hadden veel mensen geen internetverbinding die dit kon ondersteunen. Maar nu doet bijna iedereen dat.

De absolute minimumvereiste voor streaming via internet wordt meestal gesteld op 25 Mb/s of vijfentwintig megabits per seconde. De gemiddelde internetaanbieder via de kabel biedt meestal 100 Mb/s of 200 Mb/s tegen hun basisprijs. Sommige providers bieden snelheden van 1 Gb/s, wat neerkomt op ongeveer 1000 Mb/s.

Image
Image

Als het om je thuisnetwerk gaat, heb je een minimum aan Wireless N-capaciteit nodig op zowel de router als het apparaat waarnaar je streamt. De meeste routers ondersteunen Wireless AC of Wireless AX. Deze zijn in staat tot snelheden die hoger zijn dan die van Wireless N. Met andere woorden, maak je niet al te veel zorgen over je router.

Als het gaat om streaming-apparaten, is Wireless N het absolute minimum waarmee alles is uitgerust. Of je nu een Amazon Fire-apparaat, een Apple TV of een Roku hebt, je zult geen apparaat vinden dat niet kan streamen.

Je moet nog op één ding letten. Er zijn twee draadloze signalen, 2,4 GHz en 5,0 GHz. 2,4 GHz is de oudste van de twee en wordt vaker gebruikt. Daarom is er meestal meer interferentie op dat signaal. Dus 5,0 GHz wordt over het algemeen beschouwd als de betere optie voor het streamen van media. Het is niet op alle apparaten beschikbaar, maar controleer of je er gebruik van kunt maken.

Image
Image

Computernetwerken instellen voor het streamen van media

Bepaalde netwerkprotocollen zijn speciaal ontwikkeld voor het streamen van media, waaronder Real Time Streaming Protocol (RTSP). HTTP wordt ook vaak gebruikt als de te streamen inhoud bestaat uit bestanden die zijn opgeslagen op een webserver. Mediaspelertoepassingen bevatten ingebouwde ondersteuning voor de benodigde protocollen, zodat gebruikers doorgaans geen instellingen op hun computer hoeven te wijzigen om audio- en videostreams te ontvangen.

Voorbeelden van mediaspelers zijn:

  • Webbrowsers (bijvoorbeeld Google Chrome en Firefox)
  • VLC
  • Kodi
  • Spotify
  • Windows Media Player

Als je aan streaming denkt, denk je misschien aan de populaire streamingdiensten. Deze hebben apps voor streaming-apparaten en smart-tv's of zijn beschikbaar op internet via een browser. In tegenstelling tot streaming-spelers, vereisen deze geen speciale configuratie of het invoeren van het adres van een video. Deze zijn eenvoudig te gebruiken, blader naar wat u wilt en selecteer het.

Image
Image

Hier zijn enkele van de meest populaire streamingdiensten:

  • Netflix
  • Hulu
  • Disney+
  • Amazon Prime Video
  • HBONow
  • YouTube TV
  • SlingTV

FAQ

    Wat is de beste videostreamingservice?

    Er zijn talloze opties, dus het kiezen van de beste streamingdienst hangt af van je wensen en behoeften. Enkele van de topservices zijn echter Netflix, Hulu en Disney+.

    Wat is de beste browser voor het streamen van video?

    Bij het kiezen van de beste browser voor het bekijken van films, overweeg dan wat je wilt kijken. Als je in HD wilt streamen, ondersteunen Microsoft Edge en Internet Explorer op Windows (en Safari op Mac) 1080p-resolutie. Google Chrome, Firefox en Opera streamen allemaal op 720p.

    Wat is on-demand videostreaming?

    Met On-Demand video kun je de inhoud bekijken wanneer je maar wilt. Bovendien kunt u de film of uitzending op elk moment pauzeren, afspelen, vooruitspoelen, terugspoelen en opnieuw afspelen.

    Wat is 4K-videostreaming?

    4K-resolutie is ook bekend als Ultra HD. Om in 4K te streamen, moet je eerst 4K-content vinden. Je hebt ook een 4K-tv en een snelle en stabiele internetverbinding nodig.

Aanbevolen: