Een klassieke autoradio vervangen

Inhoudsopgave:

Een klassieke autoradio vervangen
Een klassieke autoradio vervangen
Anonim

Klassieke auto's zullen nooit zo veilig of efficiënt zijn als hun moderne tegenhangers. Er zijn bepaalde veiligheidsvoorzieningen, zoals veiligheidsgordels, die u zonder al te veel moeite zelf kunt installeren, maar voor het grootste deel betekent het rijden in een klassieker minder van de gemakken en innovaties die we als vanzelfsprekend beschouwen.

Je zult waarschijnlijk nooit antiblokkeerremmen op je Chevy Bel Air enten, en het achteraf inbouwen van airconditioning of stuurbekrachtiging kan een beer zijn. Toch is het grootste knelpunt voor veel mensen de moeilijkheid om een klassieke autoradio te vervangen.

Image
Image

Waarom vervanging een uitdaging is

Zelfs als je een klassieke autoradio hebt die nog steeds hetzelfde werkt als op de dag dat hij van de fabriekslijn rolde, zijn je entertainmentopties beperkt. De eerste AM/FM-autoradio verscheen pas in de jaren vijftig en auto's en vrachtwagens met alleen AM-radio's waren beschikbaar tot in de jaren tachtig. Autoradio's bestonden pas in de jaren '60, toen de eerste auto-audiosystemen met gescheiden linker- en rechterkanalen verschenen.

Moderne aftermarket-autoradio's voldoen grotendeels aan de DIN-norm, maar auto's die vóór de jaren tachtig waren gebouwd, gebruikten radio's die qua grootte en vorm een allegaartje waren. Dus hoewel het upgraden van de head-unit in een auto die in de afgelopen 20 of 30 jaar is gebouwd meestal een eenvoudige zaak is, kan het vervangen van een klassieke autoradio een lastiger probleem zijn.

Het probleem met klassieke autoradio's

Als je vastzit met een speler met acht nummers, een cassettedeck of een klassieke autoradio die gewoon een autoradio is, kunnen moderne draagbare mediaformaten er aantrekkelijk uitzien, zelfs als je vastbesloten bent om vast te houden aan jouw klassieker.

Of je nu naar cd's, mp3's of internetradio wilt luisteren in je klassieke auto of je horizon net genoeg wilt verbreden om de sprong van alleen AM naar een AM/FM-radio te maken, er zijn een paar manieren om te gaan over het. De meeste van hen vereisen niet dat je het OEM-uiterlijk van je klassieke dashboard weggooit.

Het grootste probleem dat je tegenkomt, is dat de meeste klassieke autoradio's en de streepjes waarmee ze zijn ontworpen om mee te werken niet goed passen bij de moderne DIN-norm. Veel klassieke autoradio's zijn geïntegreerd in het dashboard, en zelfs de modulaire modellen gebruikten meestal een radio in schachtstijl die je tegenwoordig niet veel ziet.

Ontworpen voor een radio in schachtstijl, heeft het dashboard meestal twee gaten voor de schachten en een klein rechthoekig gat in het midden. Veel succes met het monteren in een DIN-hoofdeenheid zonder in het dashboard te snijden.

Een klassieke autoradio vervangen door een standaard DIN-eenheid

In sommige gevallen is het mogelijk om een klassieke autoradio te vervangen door een standaard DIN aftermarket head-unit door de nieuwe stereo onder het dashboard te monteren, wat voor- en nadelen heeft. De belangrijkste reden om een moderne DIN-kopeenheid onder het dashboard van een klassieke auto te monteren, is dat u hiermee kunt profiteren van alle opties die tegenwoordig beschikbaar zijn op nieuwe autoradio's zonder in het dashboard te hoeven snijden.

De wisselwerking is dat het monteren van een head-unit onder het dashboard van een klassieke auto er meestal niet zo geweldig uit zal zien, en het kan in de weg zitten. Als je het ver genoeg onder het dashboard monteert zodat het geen doorn in het oog is en je passagiers er niet met hun knieën tegen stoten, dan kan het lastig zijn om het tijdens het rijden te bedienen.

Wat betreft het bedraden van een moderne DIN-head-unit in een klassieke auto, hangt je ervaring grotendeels af van het voertuig waarmee je te maken hebt. Je zou dezelfde stroom-, aarde- en antenne-aansluitingen moeten kunnen gebruiken, en je zou ook in staat moeten zijn om dezelfde luidsprekerbedrading te gebruiken.

Het belangrijkste probleem is dat je nieuwe luidsprekerkabels moet leggen als je auto vanuit de fabriek wordt geleverd met een mono-autoradio. Als er minder dan vier luidsprekers zijn geleverd, kan het moeilijk zijn om uit te zoeken waar u uw nieuwe luidsprekers moet plaatsen.

Directe vervanging van klassieke autoradio's

Als je niet enthousiast bent over het enten van een moderne DIN-kopeenheid onder het dashboard of het snijden in het dashboard om ruimte te maken, zijn er twee opties die je kunt verkennen. De eerste optie, die werkt met elke combinatie van merk, model en bouwjaar, is om te kiezen voor een verborgen autoradio.

Er zijn geen compatibiliteitsproblemen om je zorgen over te maken, aangezien verborgen autoradio's zijn ontworpen om te worden "verborgen" in een dashboardkastje, onder het dashboard of onder een stoel. In een typisch scenario laat je de oude autoradio op zijn plaats voor esthetische doeleinden, maar de verborgen eenheid is aangesloten op de voeding, antenne en luidsprekers.

Hideaway-autoradio's worden vaak bestuurd door een draagbare afstandsbediening, wat minder handig is dan aan de knoppen op het dashboard te draaien zoals je gewend bent. Sommige kunnen ook met een smartphone of tablet worden bediend. In beide gevallen kan een dashboardmontage voor het gemak gemakkelijke toegang bieden tot uw gewenste bedieningsmethode.

Een andere optie is het gebruik van een semi-universele vervanging van de klassieke autoradio en een frontplaatset die geschikt is voor uw voertuig. Deze eenheden volgen meestal de esthetiek van het ontwerp van de schacht, en de schachten zijn meestal verstelbaar op een horizontale as om op een verscheidenheid aan klassieke auto's te passen.

Vanwege de groottebeperkingen die gepaard gaan met een directe vervanging van klassieke autoradio's, zijn de kenmerken van deze eenheden doorgaans beperkt. U zult meestal geen directe vervanging vinden voor uw klassieke autoradio die cd's uit de doos kan afspelen. Ze bevatten echter vaak functies zoals RCA- of 3,5 mm-audio-ingangen, USB-poorten en SD-kaartsleuven, die verschillende opties openen voor het luisteren naar muziek en andere audio-inhoud in uw klassieke auto.

Een fabriekslook behouden met vervanging van een klassieke autoradio

Als je klassieke auto werd geleverd met een radio in schachtstijl met twee gaten voor de schachten en een rechthoekig gat in het midden, zou je misschien een moderne vervanging kunnen vinden. Als u op zoek bent naar een vangst, vindt u het prijskaartje waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan dat van een enkele DIN-kopeenheid met een koopje. De wisselwerking is dat u een OEM-look kunt krijgen door het gebruik van knop- en frontplaatkits die verkrijgbaar zijn in verschillende ontwerpen.

Je identificeert een set knoppen en een voorplaat die nauw overeenkomt met de rest van je dashboard en koppelt ze aan een head-unit die veel meer te bieden heeft dan een statische AM-radio.

De andere optie is om een vervangende radio te vinden die is ontworpen voor het merk, model en jaar van het voertuig. Voor populaire modellen is dit een haalbare optie. Voor minder gebruikelijke klassiekers kun je beter kiezen voor een apparaat dat aanpasbare frontjes en knoppen accepteert.

Andere voordelen van een directe vervanging van een klassieke autoradio

De belangrijkste motivatie achter het vervangen van een klassieke autoradio is misschien om verder te gaan dan de AM-radio, maar moderne vervangingen kunnen meer bieden. Naast meerdere audiobronnen, zoals het luisteren naar muziek vanaf een USB-stick of het aansluiten van een mp3-speler via een aux-ingang, kunt u mogelijk ook profiteren van functies als handsfree bellen via Bluetooth, draadloos audiobestanden streamen of internetten. radio of directe iPod-bediening.

Aanbevolen: