Hoe moeilijk is het om een autoradio te vervangen?

Inhoudsopgave:

Hoe moeilijk is het om een autoradio te vervangen?
Hoe moeilijk is het om een autoradio te vervangen?
Anonim

Er is niets inherent moeilijk aan het plaatsen van een nieuwe head-unit in je eigen auto of vrachtwagen, maar de vraag hoe moeilijk het precies is, hangt af van een heleboel verschillende factoren.

Sommige auto's zijn gewoon gemakkelijker om aan te werken dan andere, en de relatieve moeilijkheidsgraad hangt ook af van zaken als je eigen persoonlijke ervaring en hoe gemakkelijk je nieuwe dingen oppikt.

Het komt erop neer dat, hoewel iedereen technisch gezien zijn eigen head-unit kan installeren, een heel andere vraag is of het een goed idee is of niet.

Als je erover nadenkt om je eigen autoradio te installeren, zullen we alle mogelijke valkuilen behandelen, enkele nuttige oplossingen bieden en je zelfs wijzen op een praktische walk-through zodat je kunt zien wat de proces ziet eruit als van begin tot eind.

Image
Image

De grootste valkuilen van DIY Head Unit-installatie

Er zijn drie belangrijke problemen waar u tegenaan kunt lopen bij het vervangen van uw eigen head-unit:

  • Moeilijke trim- en dashboardcomponenten: Zeer weinig autoradio's komen uit het dashboard zonder op zijn minst een beetje gehannes. Sommige zijn moeilijker dan andere, en je zou kunnen eindigen met het breken van delicate trimcomponenten als je niet erg voorzichtig bent.
  • Plaats- en montageproblemen met de nieuwe head-unit: Als je een head-unit koopt met de verkeerde maat, past deze niet. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste maat head-unit koopt en ook de juiste montagekit opha alt als die beschikbaar is.
  • Verwarring bedrading: Er zijn een aantal vrij standaard bedradingskleurencombinaties, maar je kunt nog steeds situaties tegenkomen waarin het niet duidelijk is wat waar moet worden aangesloten. Dit is vooral het geval als uw radio in het verleden al is vervangen.

Omgaan met Trim- en Dash-componenten

Laten we eerst eens kijken naar de problemen die u kunt tegenkomen met trim- en dashboardcomponenten. Dit is het allereerste struikelblok dat je waarschijnlijk zult raken, hoewel het bij sommige auto's meer een probleem is dan bij andere.

Als je het geluk hebt een auto te bezitten waar maar weinig onderdelen van de bekleding, de middenconsole of het dashboard het verwijderen van de hoofdunit belemmeren, dan kun je rustig ademhalen. Als je niet zoveel geluk hebt, dan is dit iets waar je goed naar moet kijken voordat je besluit je head-unit te vervangen.

Anders dan alleen naar je dashboard te kijken, kun je een idee krijgen van waar je mee te maken hebt door op internet te zoeken naar een "geëxplodeerd" diagram van je dashboard of middenconsole.

Deze diagrammen kunnen verwarrend lijken als je ze niet gewend bent te lezen, maar als je er een kunt vinden die overeenkomt met het merk, model en jaar van je auto, kun je precies zien welke sierdelen moet worden verwijderd om toegang te krijgen tot de hoofdeenheid.

Als je ervoor kiest om door te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat je langzaam en methodisch moet werken en nooit iets forceert.

Sommige sierdelen en dashboardelementen zijn op hun plaats vastgeschroefd, terwijl andere gewoon vastklikken, dus als iets niet gemakkelijk naar buiten springt, zorg er dan voor dat je grondig hebt gecontroleerd op schroeven en bouten voordat je iets breekt.

Bekijk onze handleiding voor het installeren van een autoradio voor foto's die laten zien hoe sierdelen in de weg kunnen zitten en moeten worden verwijderd.

Fixing Fit en Montageproblemen

Mogelijke problemen waar u tegenaan kunt lopen op het gebied van pasvorm en montage zijn onder meer vervangende head-units die de verkeerde maat hebben, originele head-units die niet normaal zijn gevormd en sierdelen die daarna niet correct zijn uitgelijnd je hebt de klus geklaard.

Voordat u een nieuwe head-unit koopt, en vooral voordat u deze probeert te installeren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe head-unit past.

De gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat u een vervangende head-unit koopt die in uw auto past, is door er een te zoeken die overeenkomt met dezelfde maatspecificatie als het origineel.

Als uw originele head-unit bijvoorbeeld dubbel DIN is, kunt u deze zonder problemen vervangen door een aftermarket dubbel DIN head-unit.

Als je een dubbele DIN-head-unit wilt vervangen door een enkele DIN aftermarket-unit, moet je een geschikte autostereo-montageset aanschaffen.

Natuurlijk is niets ooit zo eenvoudig. Als uw auto een niet-conforme hoofdunit heeft, moet u een dashboardset vinden die speciaal voor uw voertuig is ontworpen. Dit maakt het werk een beetje ingewikkelder, maar het is in wezen nog steeds een kwestie van het verwijderen van de oude head-unit, het installeren van de dash-kit en vervolgens het installeren van de nieuwe head-unit in de kit.

Een nieuwe head-unit bedraden

De bedrading in een nieuwe head-unit is vaak het meest ontmoedigende onderdeel van het proces, wat vooral het geval is als je geen eerdere ervaring hebt met elektronica of bedrading. Als dat het geval is, zult u het werk veel gemakkelijker vinden als u een kabelboom gebruikt die speciaal is ontworpen voor uw voertuig en hoofdunit.

Deze kabelboomadapters maken het installatieproces plug-and-play doordat je het ene uiteinde gewoon in je fabriekskabelboom steekt, het andere uiteinde in je nieuwe hoofdeenheid en je bent klaar om te gaan.

Als er geen kabelboomadapter beschikbaar is, of je bent redelijk vertrouwd met bedrading, dan is het aansluiten van je eigen draden eigenlijk vrij eenvoudig. U zult willen beginnen met het zoeken naar een bedradingsschema voor uw voertuig dat laat zien waar elke draad voor is.

Als dat niet beschikbaar is, kun je met een paar basishulpmiddelen bepalen waar je OEM-autostereokabels voor zijn. Uw nieuwe head-unit moet worden geleverd met een bedradingsschema, of er moet zelfs een legenda op worden afgedrukt, maar als dat niet het geval is, gebruiken de meeste aftermarket-head-units een kleurenschema met één draad.

Hulpmiddelen voor het installeren van een nieuwe head-unit

Het installeren van een head-unit vereist een paar basisgereedschappen, zoals:

  • Schroevendraaiers
  • Sleutels of doppen
  • Pry tool

Als je je eigen bedrading gaat doen, inclusief zelfidentificatie van de OEM-draden, in plaats van een harnas te gebruiken, heb je ook het volgende nodig:

  • Multimeter
  • 1.5V batterij

Je hebt ook een van de volgende methoden nodig om draden met elkaar te verbinden, inclusief de bijbehorende accessoires en materialen:

  • Soldeerbenodigdheden
    • Soldeerbout
    • Soldeer
    • Warmtekrimp
  • Benodigdheden voor draadkrimpen
    • Stompverbindingen
    • Draadtang

Zodra je al je tools bij elkaar hebt, ben je klaar om het installatieproces te starten.

Zorg ervoor dat je onze tutorial bekijkt, eerder in dit artikel gelinkt, of zoek naar een doorloopvideo die laat zien hoe je exacte voertuig uit elkaar v alt en weer in elkaar gaat. Je kunt dat soort video's meestal op YouTube vinden, hoewel je meer geluk hebt als je voertuig een populair model is.

Aanbevolen: