Onderhoudstips voor DSLR-camera's

Inhoudsopgave:

Onderhoudstips voor DSLR-camera's
Onderhoudstips voor DSLR-camera's
Anonim

DSLR-camera's (digitale spiegelreflex) bevatten verwisselbare lenzen en andere accessoires, dus het reinigen van dit type camera vereist andere technieken dan richt-en-schietcamera's. Volg deze tips om uw DSLR-camera schoon te maken en te onderhouden voor optimale prestaties.

Niet elke DSLR-camera heeft dezelfde montage als hier beschreven, dus raadpleeg uw gebruikershandleiding voor de specifieke configuratie van uw camera.

Maak de camerabehuizing schoon

Het reinigen van de body van een DSLR-camera vereist hetzelfde proces als het reinigen van een point-and-shoot camerabody. Gebruik een zachte, droge doek, zoals een microvezeldoek, om de camerabehuizing voorzichtig te verwijderen van vuil, stof of vingerafdrukken. Voor hardnekkig vuil de doek lichtjes vochtig maken met gedestilleerd water.

Image
Image

Maak de lens schoon

Gebruik bij het reinigen van de lens een kleine blaasbalg en een zachte borstel om stof of zand te verwijderen.

Sla deze stap niet over. Als u niet eerst het gruis verwijdert, kunt u krassen op de lens krijgen wanneer u de doek gebruikt.

Image
Image

Veeg de lens vervolgens voorzichtig af met een droge, zachte doek in een cirkelvormige beweging vanuit het midden naar buiten.

De verwisselbare DSLR-lens heeft twee glazen oppervlakken die worden blootgesteld aan de elementen. Zorg ervoor dat u zowel de voor- als de achterkant van de lens schoonmaakt.

Om de integriteit van het glas aan beide zijden van de lens te behouden, plaatst u lensdoppen op de uiteinden van de lens zodra u deze van de camera verwijdert. Houd de lensdop op het voorste element van de lens wanneer de lens op de camera is bevestigd, tenzij u aan het fotograferen bent.

Bottom Line

Om de lensbevestiging van de DSLR-camera en de elektrische contacten zo goed mogelijk te laten werken, houdt u dit gebied droog en vrij van vuil met een microvezeldoek.

Maak de spiegel en het scherm schoon

Een DSLR-camera heeft een spiegelmechanisme in de camera dat wordt blootgesteld aan de elementen telkens wanneer u de lens verwisselt. U zou het moeten zien wanneer u de lens verwijdert en in de behuizing kijkt. Net onder de spiegel bevindt zich het matglas. Reinig beide met een lensborstel en zorg ervoor dat u geen vuil in de camera borstelt.

Deze onderdelen zijn kwetsbaar, dus maak ze voorzichtig schoon. Als je bang bent om ze te beschadigen, huur dan een camerawinkel in om ze schoon te maken.

Image
Image

Reinig de beeldsensor

Stof op de beeldsensor van de camera is zichtbaar als licht wazige plekken in je foto's, dus het is belangrijk om dit schoon te houden.

Sommige camera's hebben een ingebouwd reinigingssysteem voor de beeldsensor, meestal met een snelle trilling van de sensor. Voor degenen die dat niet doen, gebruik een wattenstaafje of een sensorborstel om het schoon te maken of koop een reinigingsset voor de beeldsensor.

Om de spiegel en beeldsensor in de best mogelijke staat te houden, plaatst u de lensbevestigingskap over de lensbevestiging wanneer u een lens langer verwijdert dan nodig is om deze te verwisselen.

Image
Image

Reinig het LCD-scherm

Hoewel het LCD-scherm op een DSLR-camera groter is dan dat van een camera voor beginners, is het reinigingsproces van het LCD-scherm hetzelfde, ongeacht de grootte.

Je microvezeldoekje komt weer goed van pas voor deze taak. Maak het eventueel een beetje vochtig, maar gebruik geen schoonmaak- of oplosmiddelen. Deze kunnen vervelling veroorzaken. Gebruik zo min mogelijk druk.

Wat niet te doen

De volgende methoden lijken misschien nuttig, maar gebruik ze helemaal niet:

  • Gebruik nooit ingeblikte lucht om enig onderdeel van de DSLR-camera te reinigen. De druk is te krachtig en kan stof of zand in de camerabody drijven, waardoor de interne componenten beschadigd raken.
  • Als u vloeistof moet gebruiken om de camera schoon te maken, maakt u de doek licht vochtig en reinigt u vervolgens de camera. Plaats de vloeistof nooit rechtstreeks op de camera.
  • Gebruik nooit alcohol, verfverdunner of andere oplosmiddelen op enig onderdeel van de camera. Deze zijn te hard en kunnen schade veroorzaken.
  • Gebruik nooit keukenpapier, tissues of op papier gebaseerde producten om je camera schoon te maken. Deze werpen vezels en puin af en kunnen gevoelige oppervlakken krassen.

Nerveus over het schoonmaken van je dure fotoapparatuur? Ga naar een camerareparatiecentrum voor een professionele reiniging.

Aanbevolen: