Cameraterminologie voor DSLR-cameralenzen

Inhoudsopgave:

Cameraterminologie voor DSLR-cameralenzen
Cameraterminologie voor DSLR-cameralenzen
Anonim

De lens is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een digitale camera. Zonder kwaliteitslens hebben je foto's geen kans om scherp en helder te zijn. Het ontcijferen van de verschillen tussen lenzen is vrijwel onmogelijk, tenzij je de terminologie kent die wordt gebruikt om ze te beschrijven.

Lenzen hebben specifieke doeleinden, dus weet wat je probeert te doen voordat je gaat winkelen. Ben je op zoek naar een bepaald effect? Fotografeer je van ver weg of van heel dichtbij? Wat zijn uw onderwerpen waarschijnlijk?

Handige lensterminologie

De markt biedt een enorme verscheidenheid aan lenzen en de bijbehorende terminologie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende termen die je tegenkomt als je onderzoek doet naar een aankoop.

Zoom

Image
Image

Sommige fotografen beschouwen zoom als de vergroting van een afbeelding, waardoor de fotograaf een close-upfoto kan maken zonder dichter bij het onderwerp te hoeven komen. De werkelijke definitie van zoom is echter het vermogen van een lens om met meerdere brandpuntsafstanden te fotograferen. De zoomlens kan een groothoekopname, een telefoto of beide maken. Niet alle lenzen bieden zoommogelijkheden.

Optische zoom

Optische zoom kan de brandpuntsafstand van de lens veranderen met behulp van hardware, in tegenstelling tot digitale zoom, die software-algoritmen gebruikt. Het wordt beschouwd als "echte" zoom: het verandert de vergroting in een mechanisch proces dat plaatsvindt voordat gegevens de beeldsensor bereiken, met behulp van het optische glas van de lens.

Het produceert veel scherpere beelden dan digitale zoom en is een kenmerk van camera's met een vaste lens.

Digitale zoom

Digitale zoom gebruikt software in de camera om de brandpuntsafstand te wijzigen door het beeld te vergroten. Omdat digitale zoom gepaard gaat met het vergroten van de pixels, kan digitale zoom de beeldscherpte negatief beïnvloeden. Let bij het kopen van een camera niet op of op digitale zoom; de meeste fotografen kunnen de meeste aspecten van digitale zoom dupliceren met postproductiesoftware. Let in plaats daarvan op het optische zoomnummer.

Verwisselbare lenzen

Hoogwaardige DSLR- en spiegelloze camera's kunnen verwisselbare lenzen gebruiken om verschillende mogelijkheden te bieden. Bij veel verwisselbare DSLR-lenzen en spiegelloze cameralenzen is beeldstabilisatie ingebouwd, waardoor cameratrilling wordt beperkt en de beeldkwaliteit wordt verbeterd.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand is de afstand van het midden van de lens tot het brandpunt (de beeldsensor in een digitale camera). De meeste lenzen van digitale camera's drukken dit aantal uit als een bereik, zoals 25 mm tot 125 mm. De brandpuntsafstandmeting meet de tele- en groothoekmogelijkheden van een lens nauwkeuriger dan de optische zoommeting, wat simpelweg een getal is dat het verschil aangeeft tussen de groothoek- en telemeting. Het voorbeeld van 25 mm tot 125 mm zou een 5x optische zoommeting hebben.

Overige voorwaarden: je onderwerp zien

De volgende termen zijn niet strikt gerelateerd aan cameralenzen, maar ze zijn toch handig om te weten als je camera's gaat kopen.

LCD

Het liquid crystal display (LCD) aan de achterkant van een digitale camera helpt je om een foto in te kaderen, net als een zoeker. Houd er rekening mee dat het LCD-scherm zelden 100% van het beeld dat de camera zal opnemen, omkadert. LCD-dekking is soms 95% of hoger, en de specificaties van de camera vermelden dit percentage meestal. Het komt meestal goed overeen met het beeld door de lens, maar niet precies.

Optische zoeker

De optische zoeker biedt een niet-verbeterde, niet-digitale preview van het beeld dat de fotograaf gaat maken. Op low-end point-and-shoot camera's is de optische zoeker niet gebonden aan de lensoptiek; in plaats daarvan bevindt het zich meestal boven de lens, dus het komt niet precies overeen met het beeld dat de lens maakt. Daarentegen verbinden hoogwaardige DSLR-camera's de optische zoeker met de lensoptiek, waardoor een perfect voorbeeld van het aanstaande beeld wordt geboden.

Elektronische zoeker (EVF)

De EVF in een digitale camera is een klein LCD-scherm dat je de kans geeft om de foto in te kaderen. De EVF is een digitale weergave van het beeld. Wat betreft het nabootsen van het beeld door de lens van de uiteindelijke foto, komt de EVF nauw overeen met de nauwkeurigheid van het LCD-scherm.

Aanbevolen: