Configuratiescherm Applet-definitie

Inhoudsopgave:

Configuratiescherm Applet-definitie
Configuratiescherm Applet-definitie
Anonim

De afzonderlijke componenten van het Windows Configuratiescherm worden Configuratiescherm-applets genoemd. Ze worden meestal gewoon applets genoemd.

Elke applet van het Configuratiescherm kan worden gezien als een miniatuurprogramma dat kan worden gebruikt om instellingen voor een willekeurig aantal verschillende gebieden van Windows te configureren.

Deze applets zijn samengevoegd op één plaats, het Configuratiescherm, om ze gemakkelijker toegankelijk te maken dan met een standaardtoepassing die op uw computer is geïnstalleerd.

Wat zijn de verschillende applets van het Configuratiescherm?

Er zijn veel applets voor het Configuratiescherm in Windows. Sommige zijn uniek voor individuele versies van Windows, meestal op naam, maar een groot deel ervan is vrijwel hetzelfde in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Bijvoorbeeld de applets Programma's en onderdelen en Standaardprogramma's die worden gebruikt om programma's en Windows-functies te installeren of te verwijderen, heette vroeger Programma's toevoegen of verwijderen vóór Windows Vista.

Vanaf Windows Vista kunt u updates voor het Windows-besturingssysteem installeren via de applet van het Windows Update-configuratiescherm.

Een die voor veel mensen nuttig is, is de applet Systeemconfiguratiescherm. Je kunt deze applet gebruiken om te controleren welke versie van Windows je hebt en om basissysteeminformatie te zien, zoals de hoeveelheid RAM die de computer heeft geïnstalleerd, de volledige computernaam, of Windows al dan niet is geactiveerd, en meer.

Twee andere populaire applets zijn Apparaatbeheer en Systeembeheer.

Image
Image

Applets van het Configuratiescherm openen

Configuratiescherm-applets worden meestal geopend via het Configuratiescherm zelf. Selecteer ze gewoon zoals u iets op de computer zou openen.

De meeste applets zijn echter ook toegankelijk vanuit het dialoogvenster Opdrachtprompt en Uitvoeren met speciale opdrachten. Als u de opdracht kunt onthouden, is het veel sneller om het dialoogvenster Uitvoeren te gebruiken om de applet te openen dan om via het Configuratiescherm te klikken/tikken.

Een voorbeeld is te zien bij de applet Programma's en onderdelen. Om deze applet snel te openen, zodat u programma's kunt verwijderen, typt u gewoon control appwiz.cpl in een opdrachtprompt of het dialoogvenster Uitvoeren.

Een andere die niet zo gemakkelijk te onthouden is, is control /name Microsoft. DeviceManager, waarvan je waarschijnlijk kunt raden dat het een commando is dat wordt gebruikt om Apparaatbeheer te openen.

Bekijk onze lijst met commando's van het Configuratiescherm in Windows voor een lijst van elke applet van het Configuratiescherm en de bijbehorende commando's.

Meer over Applets van het Configuratiescherm

Er zijn enkele applets voor het Configuratiescherm die kunnen worden geopend zonder een speciaal commando te gebruiken of zelfs zonder het Configuratiescherm te openen. Een daarvan is Personalisatie (of Weergave voorafgaand aan Windows Vista), die ook kan worden gestart door met de rechtermuisknop te klikken of op het bureaublad te tikken en vast te houden.

Sommige programma's van derden installeren applets in het Configuratiescherm om het voor de gebruiker gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot bepaalde applicatie-instellingen. Dit betekent dat er mogelijk extra applets op uw computer staan, die niet van Microsoft zijn.

Het programma IObit Uninstaller, dat een alternatief is voor de ingebouwde programma's en onderdelen van Windows, is een gratis verwijderprogramma dat toegankelijk is via de applet van het Configuratiescherm.

Sommige andere applets die mogelijk zijn geïnstalleerd met niet-Microsoft-programma's en hulpprogramma's, zijn Java, NVIDIA en Flash.

Registersleutels onder HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ worden gebruikt om registerwaarden vast te houden die de locatie van CPL-bestanden beschrijven die door het Configuratiescherm worden gebruikt als applets, evenals voor de locatie van CLSID-variabelen voor applets die hebben geen gekoppelde CPL-bestanden.

Deze registersleutels zijn \Explorer\ControlPanel\NameSpace\ en \Control Panel\Cpls\ - nogmaals, die zich beide in de HKEY_LOCAL_MACHINE registercomponent bevinden.

FAQ

    Wat zijn de beperkingen van applets?

    Applets kunnen geen bestanden wijzigen, bibliotheken laden of communiceren met servers buiten de plaats waar de applet is opgeslagen. Online Java-applets hebben geen toegang tot bepaalde systeemeigenschappen en kunnen geen programma's op uw computer uitvoeren.

    Wat is een Java-applet?

    Java-applets zijn kleine programma's die in een webbrowser worden uitgevoerd. U moet Java inschakelen in Chrome om Java-applets te kunnen gebruiken.

    Wat is een IFTTT-applet?

    IFTTT is een gratis, webgebaseerde service voor het maken van aangepaste applets om uw apps te verbinden. IFTTT-applets zijn in wezen voorwaardelijke uitspraken die een kettingreactie veroorzaken tussen ten minste twee van je apps, vandaar de naam "Als dit dan dat."

Aanbevolen: