USB-C: alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

USB-C: alles wat u moet weten
USB-C: alles wat u moet weten
Anonim

USB Type C-connectoren, vaak USB-C genoemd, zijn klein en dun en hebben een asymmetrisch en ovaal uiterlijk. Ze verschillen in meer opzichten van eerdere Universal Serial Bus (USB)-typen dan alleen uiterlijk.

Een groot verschil tussen de USB-C-kabelconnector in vergelijking met USB Type-A en USB Type B, is dat deze volledig omkeerbaar is. Dit betekent dat er geen 'right side up' manier is waarop het moet worden aangesloten.

USB-C ondersteunt USB4, 3.2 en 3.1, maar is ook achterwaarts compatibel met zowel USB 3.0 als USB 2.0. Zie de USB fysieke compatibiliteitstabel voor details.

De USB-C 24-pins kabel kan video, stroom (tot 100 watt) en data (tot 10 Gb/s) doorgeven, wat betekent dat hij niet alleen kan worden gebruikt voor het aansluiten van monitoren maar ook het opladen van krachtige apparaten en het overbrengen van gegevens van het ene apparaat naar het andere, zoals van een telefoon naar een computer of van de ene telefoon naar de andere.

De standaard USB-C-kabel heeft aan beide uiteinden een USB Type C-connector. Voor apparaten die USB Type C-kabels nodig hebben, zijn er echter USB-C naar USB-A-converters beschikbaar die kunnen worden gebruikt om USB-C-apparaten op te laden of om gegevens ervan naar een computer over te brengen via de standaard USB Type-A-poort.

De kabels en adapters die worden gebruikt voor USB Type C zijn meestal wit, maar dat is geen vereiste. Ze kunnen elke kleur hebben: blauw, zwart, rood, enz.

Image
Image
USB Type C-kabel.

AmazonBasics

USB Type C gebruikt

Aangezien USB Type C relatief nieuw is en lang niet zo gewoon als USB Type A en B, is de kans klein dat de meeste van uw apparaten al een USB-C-kabel nodig hebben.

Echter, net als bij eerdere implementaties van USB, zal USB-C op een dag beschikbaar zijn in alle apparaten die we momenteel zien met USB, zoals flashdrives, laptops, desktops, tablets, telefoons, monitoren, voeding banken en externe harde schijven.

Apple's MacBook is een voorbeeld van een computer die USB-C ondersteunt voor opladen, gegevensoverdracht en video-uitvoer. Sommige Chromebook-versies hebben ook USB-C-aansluitingen. USB-C wordt ook gebruikt voor sommige hoofdtelefoons in plaats van de standaardaansluiting, zoals deze ZINSOKO-oordopjes.

Omdat USB-C-poorten niet zo gebruikelijk zijn als USB Type-A, hebben sommige apparaten, zoals deze flashdrive van SanDisk, beide connectoren zodat deze op elk type USB-poort kan worden gebruikt.

USB Type C-compatibiliteit

USB Type C-kabels zijn veel kleiner dan USB-A en USB-B, dus ze kunnen niet op dat soort poorten worden aangesloten.

Er zijn echter tal van adapters beschikbaar waarmee u allerlei dingen kunt doen terwijl u uw USB-C-apparaat behoudt, zoals het aansluiten op een oudere USB-A-poort met een USB-C/USB-A-kabel die aan de ene kant de nieuwere USB-C-connector heeft en aan de andere kant de oudere USB-A-connector.

Als je een ouder apparaat gebruikt dat alleen USB-A-stekkers heeft, maar je computer alleen een USB-C-aansluiting heeft, kun je die USB 3 nog steeds gebruiken.1-poort met dat apparaat met behulp van een adapter die aan beide uiteinden de juiste aansluitingen heeft (USB Type-A aan het ene uiteinde voor het apparaat en USB Type C aan het andere om het op de computer aan te sluiten).

Waar een USB-connector kopen en wat ze kosten

Elke grote elektronicawinkel, zoals Best Buy, verkoopt USB-kabels. Grote winkelketens in het algemeen, zoals Walmart, verkopen ze ook en zelfs winkels voor kantoorbenodigdheden hebben meestal ook kleine collecties. Online winkels verkopen ze vaak tegen gereduceerde prijzen.

USB-kabels kosten meestal tussen $ 10 en $ 15.

FAQ

    Laadt USB-C in beide richtingen op?

    USB Type C-connectoren zijn omkeerbaar. Dit betekent dat u een USB-C-kabel op elke manier kunt aansluiten, in tegenstelling tot andere soorten USB-connectoren.

    Wat gebeurt er als je twee USB-C-opladers aansluit?

    Als je een apparaat probeert op te laden met twee USB-C-opladers, selecteert het energiebeheersysteem van het apparaat de adapter met het meeste vermogen. Als gevolg hiervan laadt het apparaat op met de krachtigere lader en niet met de minder krachtige lader.

Aanbevolen: