USB: alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

USB: alles wat u moet weten
USB: alles wat u moet weten
Anonim

USB, een afkorting voor Universal Serial Bus, is een standaard type verbinding voor veel soorten apparaten. Over het algemeen verwijst USB naar de soorten kabels en connectoren die worden gebruikt om deze vele soorten externe apparaten op computers aan te sluiten.

Wat is USB?

De Universal Serial Bus-standaard is buitengewoon succesvol geweest. USB-poorten en kabels worden gebruikt om hardware zoals printers, scanners, toetsenborden, muizen, flashdrives, externe harde schijven, joysticks, camera's, monitoren en meer aan te sluiten op allerlei soorten computers, waaronder desktops, tablets, laptops, netbooks, enz..

USB is zelfs zo gewoon geworden dat je de aansluiting op bijna elk computerachtig apparaat zult vinden, zoals videogameconsoles, audio-/visuele apparatuur voor thuis en zelfs in veel auto's.

Vóór USB zouden veel van die apparaten via seriële en parallelle poorten op een computer worden aangesloten, en andere zoals PS/2.

Veel draagbare apparaten, zoals smartphones, eBook-readers en kleine tablets, gebruiken USB voornamelijk om op te laden. Opladen via USB is zo gewoon geworden dat het nu gemakkelijk is om vervangende stopcontacten te vinden in bouwmarkten met ingebouwde USB-poorten, waardoor er geen USB-lichtnetadapter nodig is.

Image
Image

USB-versies

Er zijn verschillende belangrijke USB-standaarden geweest, waarbij USB4 de nieuwste is:

  • USB4: Op basis van de Thunderbolt 3-specificatie ondersteunt USB4 40 Gbps (40, 960 Mbps).
  • USB 3.2 Gen 2x2: Ook bekend als USB 3.2, kunnen compatibele apparaten gegevens overbrengen met 20 Gbps (20, 480 Mbps), Superspeed+ USB dual-lane genoemd.
  • USB 3.2 Gen 2: voorheen USB 3.1 genoemd, kunnen compatibele apparaten gegevens overbrengen met 10 Gbps (10, 240 Mbps), Superspeed+ genoemd.
  • USB 3.2 Gen 1: voorheen USB 3.0 genoemd, compatibele hardware kan een maximale overdrachtssnelheid bereiken van 5 Gbps (5, 120 Mbps), SuperSpeed USB genoemd.
  • USB 2.0: USB 2.0-compatibele apparaten kunnen een maximale overdrachtssnelheid van 480 Mbps bereiken, genaamd High-Speed USB.
  • USB 1.1: USB 1.1-apparaten kunnen een maximale overdrachtssnelheid van 12 Mbps bereiken, Full Speed USB genoemd.

De meeste USB-apparaten en -kabels voldoen tegenwoordig aan USB 2.0 en een groeiend aantal aan USB 3.0.

De onderdelen van een via USB aangesloten systeem, inclusief de host (zoals een computer), de kabel en het apparaat, kunnen allemaal verschillende USB-standaarden ondersteunen, zolang ze fysiek compatibel zijn. Alle onderdelen moeten echter dezelfde standaard ondersteunen als u wilt dat de maximale gegevenssnelheid wordt bereikt.

Alles wat u moet weten over USB-poorten en kabels

USB-connectoren

Er bestaan een aantal verschillende USB-aansluitingen, die we hieronder allemaal beschrijven.

De mannelijke connector op de kabel of flashdrive wordt meestal de plug genoemd. De vrouwelijke connector op het apparaat, de computer of de verlengkabel wordt meestal het stopcontact. genoemd

  • USB Type C: Deze stekkers en stopcontacten worden vaak eenvoudigweg USB-C genoemd en zijn rechthoekig met vier afgeronde hoeken. Er bestaan alleen USB 3.1 Type C-stekkers en -aansluitingen (en dus kabels), maar er zijn adapters beschikbaar voor achterwaartse compatibiliteit met USB 3.0- en 2.0-connectoren. Deze nieuwste USB-connector heeft eindelijk het probleem opgelost van welke kant naar boven gaat. Dankzij het symmetrische ontwerp kan het op beide manieren in de houder worden gestoken, zodat u het nooit opnieuw hoeft te proberen (een van de grootste ergernissen van eerdere USB-stekkers). Deze worden op grote schaal toegepast op smartphones en andere apparaten.
  • USB Type A: Officieel USB Standard-A genoemd, deze stekkers en stopcontacten zijn rechthoekig en zijn de meest voorkomende USB-connectoren. USB 1.1 Type A, USB 2.0 Type A en USB 3.0 Type A stekkers en stopcontacten zijn fysiek compatibel.
  • USB Type B: Officieel USB Standard-B genoemd, deze stekkers en stopcontacten hebben een vierkante vorm met een extra inkeping aan de bovenkant, het meest opvallend op USB 3.0 Type B-connectoren. USB 1.1 Type B- en USB 2.0 Type B-stekkers zijn fysiek compatibel met USB 3.0 Type B-aansluitingen, maar USB 3.0 Type B-stekkers zijn niet compatibel met USB 2.0 Type B- of USB 1.1 Type B-aansluitingen.
  • Een USB Powered-B-connector wordt ook gespecificeerd in de USB 3.0-standaard. Dit stopcontact is fysiek compatibel met USB 1.1- en USB 2.0 Standard-B-stekkers, en natuurlijk ook met USB 3.0 Standard-B en Powered-B-stekkers.
  • USB Micro-A: USB 3.0 Micro-A-stekkers zien eruit als twee verschillende rechthoekige stekkers die aan elkaar zijn gefuseerd, de ene iets langer dan de andere. USB 3.0 Micro-A-stekkers zijn alleen compatibel met USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.
  • USB 2.0 Micro-A-stekkers zijn erg klein en rechthoekig en lijken in veel opzichten op een gekrompen USB Type A-stekker. USB Micro-A-stekkers zijn fysiek compatibel met zowel USB 2.0- als USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.
  • USB Micro-B: USB 3.0 Micro-B-stekkers zien er bijna identiek uit als USB 3.0 Micro-A-stekkers, omdat ze eruitzien als twee afzonderlijke, maar verbonden, stekkers. USB 3.0 Micro-B-stekkers zijn compatibel met zowel USB 3.0 Micro-B-aansluitingen als USB 3.0 Micro-AB-aansluitingen.
  • USB 2.0 Micro-B-stekkers zijn erg klein en rechthoekig, maar de twee hoeken aan een van de lange zijden zijn afgeschuind. USB Micro-B-stekkers zijn fysiek compatibel met zowel USB 2.0 Micro-B- als Micro-AB-aansluitingen, evenals met USB 3.0 Micro-B- en Micro-AB-aansluitingen.
  • USB Mini-A: De USB 2.0 Mini-A-stekker is rechthoekig, maar één kant is meer afgerond. USB Mini-A-stekkers zijn alleen compatibel met USB Mini-AB-aansluitingen. Er is geen USB 3.0 Mini-A-connector.
  • USB Mini-B: De USB 2.0 Mini-B-stekker is rechthoekig met een kleine inkeping aan weerszijden, en ziet er bijna uit als een langgerekt stuk brood als je er recht naar kijkt. USB Mini-B-stekkers zijn fysiek compatibel met zowel USB 2.0 Mini-B- en Mini-AB-contactdozen. Er is geen USB 3.0 Mini-B-connector.

Voor alle duidelijkheid: er zijn geen USB Micro-A- of USB Mini-A-aansluitingen, alleen USB Micro-A-stekkers en USB Mini-A-stekkers. Deze "A"-stekkers passen in "AB"-contactdozen.

USB-probleemoplossing

Het gebruik van een USB-apparaat is meestal vrij eenvoudig: sluit het gewoon aan. Helaas is het niet altijd zo eenvoudig.

Sommige gloednieuwe, via USB aangesloten hardware heeft speciale stuurprogramma's nodig om volledig te kunnen functioneren. Andere keren kan een USB-apparaat dat al jaren normaal werkt, plotseling stoppen met werken zonder een duidelijke reden waarom.

Volg deze handleiding over wat u moet doen als uw USB-poorten niet werken, of deze handleiding voor reparaties voor wat u moet doen als een USB-apparaat niet wordt herkend in Windows, als een van deze het probleem is dat u ervaart.

Normaal gesproken is het beste advies voor het oplossen van problemen echter specifiek voor het apparaat dat u gebruikt. Gebruik de zoekbalk bovenaan deze pagina om extra hulp te vinden, of het nu voor je telefoon, streaming-stick of een ander USB-apparaat is.

FAQ

    Wie heeft de USB-standaard gemaakt?

    USB is ontwikkeld in samenwerking tussen Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC en Nortel. De USB-standaard wordt onderhouden door het USB Implementers Forum (USB-IF).

    Wat is de huidige USB-standaard?

    Sinds 2019 is USB4 de huidige USB-standaard. Alleen USB-C-connectoren (in plaats van traditionele mini/micro-USB) kunnen USB4 ondersteunen.

    Wat betekenen 2.0 en 3.0 op een flashstation?

    Als u een nummer zoals 2.0 of 3.0 op uw flashstation ziet, verwijst dit naar de USB-versie die het apparaat ondersteunt. Flash-drives die USB 3.0 ondersteunen, kunnen gegevens iets sneller overdragen, maar dat maakt niet zoveel uit aangezien de meeste poorten achterwaarts compatibel zijn.

    Wat zijn de voordelen van USB ten opzichte van EIA-232F?

    EIA-232F is een oudere verbindingsstandaard die is vervangen door USB. De USB-standaard is sneller en verbruikt minder stroom, waardoor hij veel efficiënter is.

Aanbevolen: