Valve Steam Deck's succes kan afhangen van de software

Inhoudsopgave:

Valve Steam Deck's succes kan afhangen van de software
Valve Steam Deck's succes kan afhangen van de software
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Steam Deck zou de meeste games op Steam moeten spelen met 30 frames per seconde bij een lage tot gemiddelde detailinstelling.
  • Minder veeleisende titels zoals Counter-Strike en Ori and the Will of the Wisps zouden 60 FPS moeten halen.
  • Proton, waarmee spelers kunnen genieten van Windows-games op het Linux-gebaseerde besturingssysteem van Steam Deck, is een jokerteken.
Image
Image

Valve's Steam Deck kan je hele Steam-bibliotheek spelen, inclusief grafisch veeleisende games zoals Control en Doom Eternal, terwijl je onderweg bent.

Dat is tenminste het veld. Het is niet eenvoudig om pc-hardware in een apparaat te proppen dat iets groter is dan de Nintendo Switch. Thermische throttling en batterijprestaties kunnen de verwachtingen temperen. Toch is er reden om te hopen dat het Steam Deck zijn obstakels zal overwinnen en je Steam-bibliotheek zal veroveren.

"Het is heel gemakkelijk om te verwachten dat elke soort console-achtige grote game op zijn 720p-scherm minstens 30 frames per seconde zal krijgen bij fatsoenlijke instellingen," Alex, de Low Spec Gamer, een YouTube-maker die zich richt op gaming-hardware op instapniveau, zei in een Zoom-interview.

Kan Steam Deck moderne games uitvoeren?

Steam Deck is niet de eerste draagbare gaming-pc. Razer probeerde het idee met de Edge-gamingtablet in 2013 uit, hoewel het snel werd stopgezet. Tegenwoordig wordt het idee levend gehouden door kleinere bedrijven zoals GPD en Aya.

Hun inspanningen laten zien hoe Steam Deck zal presteren. Alex, die de Aya Neo op zijn YouTube-kanaal heeft beoordeeld, vertelde me dat hij Ori and the Will of the Wisps en Yakuza 0 kan spelen met 60 frames per seconde. Meer veeleisende titels zoals Persona 5 Strikers en Assassin's Creed Valhalla draaien op 30 frames per seconde.

Dat is al een acceptabele ervaring voor draagbaar gamen, en het Steam Deck zal zeker beter presteren dan Aya's Neo. De handheld van Valve heeft AMD's nieuwste RDNA 2.0 grafische architectuur, een grote upgrade van de Vega grafische architectuur die te vinden is in de Aya Neo. Andere gaming-handhelds, zoals de GPD Win 3 en OneXPlayer, vertrouwen op Intel's Xe geïntegreerde grafische kaart.

"Als de nieuwe [grafische] architectuur meer uit zijn 15 watt kan halen, zoals AMD heeft beloofd, kan dat hopelijk 30% tot 40% betere prestaties betekenen", zei Alex. "Vergeleken met al het andere dat momenteel op de markt is, zou het op papier zeker de sterkste handheld moeten zijn."

Het Steam Deck zou huidige games moeten verwerken met de oorspronkelijke resolutie van 1.280 x 800 met lage tot gemiddelde detailinstellingen. Oudere en minder veeleisende titels zullen 60 frames per seconde overschrijden. Maar hoe zit het met nieuwe, grafisch geavanceerde games die gericht zijn op de Xbox Series X en PlayStation 5?

Het is waarschijnlijk dat deze nieuwe releases spelers zullen dwingen om de visuele instellingen tot het absolute minimum te verlagen. Dat betekent echter niet dat Steam Deck-bezitters ongelukkig zullen zijn.

"De Nintendo Switch heeft mij bewezen dat er een groter aantal mensen is dat een game-portabiliteit wil spelen", zei Alex. "Zelfs als dat betekent dat je visueel moet opofferen."

Proton is het jokerteken

De specificaties van het Steam Deck zijn geschikt voor de taak, maar er is een probleem dat de prestaties kan bemoeilijken. Het wordt niet geleverd met Windows en gebruikt in plaats daarvan SteamOS, het op Linux gebaseerde besturingssysteem van Valve.

Windows-games kunnen worden gespeeld via een compatibiliteitslaag genaamd Proton die native Windows-programma's verta alt naar code die een op Linux gebaseerd besturingssysteem aankan. Steam Deck zal Proton voor het eerst voor een mainstream pc-gamingpubliek plaatsen.

Fans van Proton onderhouden een compatibiliteitsdatabase genaamd ProtonDB. Het goede nieuws is dat 75% van de 100 populairste games van Steam als speelbaar wordt gerapporteerd. Het slechte nieuws is dat ProtonDB's lijst met "borked"-of niet-speelbare-games hits bevat zoals Apex Legends en Destiny 2.

Image
Image

ProtonDB vermeldt ook veel games als "speelbaar met tweaks". Alex vertelde me dat tweaks kunnen bestaan uit het gebruik van een specifieke versie van Proton, het wijzigen van een configuratiebestand in Proton of het wijzigen van gamebestanden.

Het is onduidelijk hoe Proton zal presteren. Games die onder Proton slecht draaien, kunnen met een lagere framerate spelen dan minder capabele draagbare gaming-pc's met Windows.

Gamers hebben echter de mogelijkheid om Proton te omzeilen door Windows op het Steam Deck te installeren. Valve heeft niet onthuld hoe dit zal werken, maar het zal waarschijnlijk niet verschillen van een laptop-pc. Maar dit is niet gratis; Windows 10 Home kost $ 139,99.

Betalen voor een Windows-licentie is niet voor iedereen een optie en voor sommigen kan het het punt van het kopen van een handheld met SteamOS tenietdoen. De hardware van Valve is aan het werk, maar het is de software die uiteindelijk zijn prestaties zal maken of breken.

Aanbevolen: