De rol van besturingssystemen in computernetwerken

Inhoudsopgave:

De rol van besturingssystemen in computernetwerken
De rol van besturingssystemen in computernetwerken
Anonim

Elke computer wordt geleverd met een besturingssysteem (OS) en netwerkmogelijkheden zijn ingebouwd in alle moderne besturingssystemen. Het besturingssysteem bestaat uit software die de apps, functies en hardware op een apparaat beheert, en het biedt een interface die wordt gebruikt om met die functies te communiceren. OS-software werkt op laptops, desktopcomputers, smartphones, tablets, netwerkrouters en andere slimme apparaten.

Soorten besturingssystemen

De meest bekende en meest gebruikte besturingssystemen zijn die op personal computers, zoals Microsoft Windows, macOS en Linux (een UNIX-achtig besturingssysteem).

Sommige besturingssystemen zijn ontworpen voor bepaalde soorten apparatuur, waaronder de volgende:

  • Apple iOS, iPadOS en Google Android voor smartphones en tablets.
  • Solaris, HP-UX, DG-UX en andere varianten van Unix voor servercomputers.
  • DEC VMS (virtueel geheugensysteem) voor mainframecomputers.
  • Apple tvOS voor digitale mediaspelers van Apple TV.
  • Wear voor Google smartwatches.

Andere besturingssystemen die in het verleden gebruikelijk waren:

  • Novell Netware was in de jaren negentig een populair besturingssysteem voor Windows-computers.
  • IBM OS/2 was een vroeg Windows-besturingssysteem dat een tijdlang concurreerde met Microsoft Windows, maar beperkt succes had op de consumentenmarkt.
  • Multics was een innovatief besturingssysteem dat in de jaren zestig voor mainframes werd gemaakt. Het beïnvloedde de ontwikkeling van Unix.

Netwerkbesturingssystemen

Een modern besturingssysteem bevat ingebouwde software die is ontworpen om netwerken te vereenvoudigen. Typische OS-software omvat een implementatie van TCP/IP en gerelateerde hulpprogramma's zoals ping en traceroute, samen met apparaatstuurprogramma's en andere software om automatisch de Ethernet- of draadloze interface voor een apparaat in te schakelen.

De besturingssystemen van mobiele apparaten bieden normaal gesproken programma's om Wi-Fi, Bluetooth en andere draadloze verbindingen mogelijk te maken.

Image
Image

Vroege versies van Microsoft Windows boden geen ondersteuning voor computernetwerken. Microsoft heeft basisnetwerkmogelijkheden toegevoegd, te beginnen met Windows 95 en Windows for Workgroups.

Microsoft introduceerde de functie Internet Connection Sharing (ICS) in Windows 98 Second Edition (Win98 SE) en Windows HomeGroup voor thuisnetwerken in Windows 7. Vergelijk dat met Unix, dat vanaf het begin is ontworpen voor netwerken.

Image
Image

Tegenwoordig is netwerkondersteuning eerder de norm dan de uitzondering. De meeste moderne besturingssystemen kwalificeren als netwerkbesturingssystemen omdat ze internettoegang mogelijk maken en thuisnetwerken ondersteunen.

Geïntegreerde besturingssystemen

Een embedded OS ondersteunt geen of beperkte configuratie van zijn software. Geïntegreerde besturingssystemen, zoals die in routers, bevatten bijvoorbeeld een vooraf geconfigureerde webserver, DHCP-server en sommige hulpprogramma's, maar laten de installatie van nieuwe programma's niet toe. Voorbeelden van embedded besturingssystemen voor routers zijn:

  • Cisco IOS (Internetwork Operating System)
  • DD-WRT
  • Juniper Junos

Aanbevolen: