Wat is TFTP? (Trivial File Transfer Protocol)

Inhoudsopgave:

Wat is TFTP? (Trivial File Transfer Protocol)
Wat is TFTP? (Trivial File Transfer Protocol)
Anonim

Trivial File Transfer Protocol is een technologie die bestanden tussen netwerkapparaten overdraagt en is een vereenvoudigde versie van het robuustere File Transfer Protocol. TFTP is in de jaren 70 ontwikkeld voor computers die onvoldoende geheugen of schijfruimte hebben om volledige FTP-ondersteuning te bieden. Tegenwoordig wordt TFTP aangetroffen op breedbandrouters voor consumenten en commerciële netwerkrouters.

Thuisnetwerkbeheerders gebruiken TFTP om de routerfirmware te upgraden, terwijl professionele beheerders TFTP gebruiken om software over bedrijfsnetwerken te distribueren.

Hoe TFTP werkt

Net als FTP gebruikt TFTP client- en serversoftware om verbindingen te maken tussen twee apparaten. Vanaf een TFTP-client kunnen individuele bestanden worden geüpload naar of gedownload van de server. De server host de bestanden en de client vraagt of verzendt bestanden.

TFTP kan ook worden gebruikt om op afstand een computer op te starten en een back-up te maken van netwerk- of routerconfiguratiebestanden.

TFTP vertrouwt op UDP om gegevens te transporteren.

TFTP-client- en serversoftware

Command-line TFTP-clients zijn opgenomen in de huidige versies van Microsoft Windows, Linux en macOS. TFTP-clients met grafische interfaces zijn ook beschikbaar als freeware, zoals TFTPD32, die een TFTP-server bevat. Windows TFTP Utility is een ander voorbeeld van een GUI-client en server voor TFTP, en er zijn andere gratis FTP-clients.

Image
Image

Microsoft Windows wordt niet geleverd met een TFTP-server, maar er zijn verschillende gratis Windows TFTP-servers beschikbaar om te downloaden. Linux- en macOS-systemen gebruiken de tftpd TFTP-server, hoewel deze standaard kan zijn uitgeschakeld.

Netwerkexperts raden aan om TFTP-servers zorgvuldig te configureren om mogelijke beveiligingsproblemen te voorkomen.

Hoe de TFTP-client in Windows te gebruiken

De TFTP-client in Windows is standaard niet ingeschakeld. Schakel het in via de applet Programma's en onderdelen van het Configuratiescherm.

  1. Open Configuratiescherm. Ga naar Windows Search en zoek naar Configuratiescherm.

    Image
    Image
  2. In Configuratiescherm, selecteer Programma's.

    Image
    Image
  3. Selecteer Windows-functies in- of uitschakelen.

    Of voer de optionalfeatures opdracht uit in de opdrachtprompt of het dialoogvenster Uitvoeren.

    Image
    Image
  4. In het Windows-functies dialoogvenster selecteert u TFTP Client.

    Mogelijk moet u opnieuw opstarten om de wijzigingen door te voeren.

    Image
    Image
  5. Toegang tot TFTP via de opdrachtprompt met de opdracht tftp. Gebruik de help-opdracht of bekijk de tftp-opdrachtregelreferentiepagina op de Microsoft-website.

TFTP versus FTP

Trivial File Transfer Protocol verschilt van FTP in deze belangrijke opzichten:

  • Originele versies van TFTP overgedragen bestanden tot 32 MB groot. Sommige nieuwere TFTP-servers verwijderen deze beperking of beperken de bestandsgrootte tot 4 GB.
  • In tegenstelling tot FTP heeft TFTP geen inlogfunctie, dus het vraagt niet om een gebruikersnaam en wachtwoord. Vermijd het gebruik van TFTP om gevoelige bestanden te delen; je kunt deze bestanden niet beschermen of de toegang tot de bestanden controleren.
  • Het aanbieden, hernoemen en verwijderen van bestanden via TFTP is meestal niet toegestaan.
  • TFTP gebruikt UDP-poort 69 om netwerkverbindingen tot stand te brengen, terwijl FTP TCP-poorten 20 en 21 gebruikt.

Omdat TFTP wordt geïmplementeerd met UDP, werkt het over het algemeen alleen op lokale netwerken.

Aanbevolen: