Het CATV (kabeltelevisie) datanetwerk uitgelegd

Inhoudsopgave:

Het CATV (kabeltelevisie) datanetwerk uitgelegd
Het CATV (kabeltelevisie) datanetwerk uitgelegd
Anonim

CATV is een afkorting voor kabeltelevisiedienst. De bekabelingsinfrastructuur die kabel-tv ondersteunt, ondersteunt ook kabelinternet. Veel internetserviceproviders (ISP's) bieden klanten kabelinternetservice, televisie en telefoonservice via dezelfde CATV-lijnen.

CATV-infrastructuur

Kabelproviders opereren rechtstreeks of leasen netwerkcapaciteit om klanten te ondersteunen. CATV-verkeer loopt meestal over glasvezelkabels aan de kant van de provider en over coaxkabels aan de kant van de klant.

Image
Image

DOCSIS

De meeste kabelnetwerken ondersteunen de Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS). DOCSIS definieert hoe digitale signalering via CATV-lijnen werkt. De originele DOCSIS 1.0 werd in 1997 geratificeerd en is in de loop der jaren geleidelijk verbeterd:

  • DOCSIS 1.1 (1999): Quality of Service (QoS)-mogelijkheid toegevoegd ter ondersteuning van Voice over IP (VoIP), een technologie die spraakcommunicatie via een internetverbinding mogelijk maakt.
  • DOCSIS 2.0 (2001): verhoogde datasnelheden voor upstream-verkeer.
  • DOCSIS 3.0 (2006): verhoogde datasnelheden en toegevoegde IPv6-ondersteuning.
  • DOCSIS 3.1 (2013+): sterk verhoogde datasnelheden.
  • DOCSIS 3.1 Full Duplex (2016): gestart met een doorlopend innovatieproject om het volledige gebruik van middelen mogelijk te maken voor gelijkwaardige upstream- en downstream-snelheden, terwijl achterwaartse compatibiliteit met eerdere DOCSIS-versies behouden blijft.

Om de volledige functieset en maximale prestaties van kabelinternetverbindingen te krijgen, moeten klanten een modem gebruiken die dezelfde of een hogere versie van DOCSIS ondersteunt dan het netwerk van hun provider.

Kabelinternetdiensten

Klanten met kabelinternet moeten een kabelmodem (meestal een DOCSIS-modem) installeren om hun breedbandrouters of andere apparaten op hun internetservice aan te sluiten. Thuisnetwerken gebruiken ook kabelgateway-apparaten die de functionaliteit van de kabelmodem en breedbandrouter in één apparaat combineren.

Klanten moeten zich abonneren op een abonnement om kabelinternet te kunnen ontvangen. Veel providers bieden meerdere abonnementen aan, variërend van laag tot hoog. Dit zijn enkele van de belangrijkste overwegingen:

  • Plannen die kabelinternet, kabeltelevisie en telefoondiensten combineren in één contract, worden gebundelde pakketten genoemd. Hoewel de kosten van gebundelde pakketten hoger zijn dan die van alleen internet, besparen sommige klanten geld door hun abonnement bij dezelfde provider te houden.
  • Sommige internetdiensten via de kabel beperken de hoeveelheid data die wordt gegenereerd tijdens elke factureringsperiode (normaal gesproken maandelijks), terwijl sommige onbeperkte data bieden.
  • De meeste providers bieden tegen een extra vergoeding kabelmodems aan voor klanten die ze liever niet kopen.

CATV-connectoren

Om een televisie op de kabeldienst aan te sluiten, wordt een coaxkabel op de tv aangesloten. Hetzelfde type kabel wordt gebruikt om een kabelmodem aan te sluiten op een kabelservice. Deze kabels gebruiken een standaard F-stijl connector, ook wel CATV-connector genoemd. Deze connectoren werden gebruikt met analoge tv-opstellingen voordat kabel-tv bestond.

Image
Image

CATV versus CAT5

Ondanks de vergelijkbare naamgeving is CATV niet gerelateerd aan categorie 5 (CAT5) of andere soorten traditionele netwerkkabels. CATV verwijst traditioneel ook naar een ander soort televisiedienst dan IPTV.

Aanbevolen: