Wat is bestandsdeling en hoe doe je het?

Inhoudsopgave:

Wat is bestandsdeling en hoe doe je het?
Wat is bestandsdeling en hoe doe je het?
Anonim

Bestandsdeling is het delen van een of meer computerbestanden via een netwerk met iemand in hetzelfde huis, een teamlid op het werk of een vriend in een ander land. U kunt ook bestanden delen gebruiken om overal toegang te krijgen tot uw bestanden.

Je kunt bestanden delen via een lokaal netwerk op kantoor of thuis, of je kunt bestanden delen via internet. Hier zijn verschillende methoden voor het delen van bestanden die u om welke reden dan ook kunt gebruiken.

Bestandsdeling is niet hetzelfde als netwerkdeling. Een bestand delen is het verzenden naar een ander apparaat, zoals een computer of telefoon. Netwerk delen deelt een netwerkverbinding zodat apparaten in de buurt toegang hebben tot netwerkbronnen. Met verschillende programma's kun je een internetverbinding delen.

Soorten bestandsdeling

Er zijn twee manieren om bestanden via een netwerk te delen: rechtstreeks tussen twee computers of tussen een computer en een server.

Wanneer een bestand wordt gedeeld tussen een computer en een server, uploadt de computer het bestand naar een opslaggebied op de server waar u het met anderen kunt delen. Mensen die toegang tot het bestand willen, downloaden het van die server.

Wanneer een bestand tussen twee computers via een netwerk wordt gedeeld, wordt het bestand rechtstreeks naar de andere persoon verzonden. Dit wordt vaak peer-to-peer (P2P) bestandsdeling genoemd en werkt door rechtstreeks met het apparaat van de andere persoon te communiceren, zonder dat er servers bij betrokken zijn.

Image
Image

Individuele bestanden en mappen delen

Er zijn verschillende manieren om bestanden via een netwerk te delen, en hoewel sommige methoden eenvoudiger zijn dan andere, lijken ze allemaal op elkaar.

Met een tool voor bestandsoverdracht

Een programma voor bestandsoverdracht op aanvraag is een snelle manier om bestanden via elk netwerk te delen, of het nu gaat om internet met iemand in een ander land of een lokaal netwerk tussen twee computers in een kantoor. U hebt meestal geen gebruikersaccount nodig om deze hulpprogramma's voor het delen van bestanden te gebruiken, en de aanwijzingen zijn vaak duidelijk.

FTP is een voorbeeld van het opzetten van een FTP-server op de computer die de bestanden heeft om te delen. Iedereen die de bestanden wil, gebruikt een FTP-client om met de server te communiceren om de bestanden te downloaden.

Er zijn ook peer-to-peer (P2P) tools voor het delen van bestanden, zoals ShareDrop. Met deze tool voor het delen van bestanden krijgt u een speciale URL die toegang geeft tot het downloaden van uw bestanden, en u kiest wat u wilt delen vanaf uw computer.

Image
Image

Takeafile en JustBeamIt zijn vergelijkbare services die bestanden via internet delen tussen twee computers. Je kunt ook torrents gebruiken.

Van een cloudopslagdienst

Cloudopslagservices slaan het bestand op een server op. Anderen kunnen het bestand downloaden als ze de link naar het bestand hebben.

Image
Image

Cloudopslagservices bieden hoge snelheden om bestanden te downloaden, snelheden die een normale gebruiker mogelijk niet kan ondersteunen (uw uploadbandbreedte beperkt de P2P-snelheden voor het delen van bestanden).

Gebruik een website voor online bestandsopslag om hetzelfde bestand met meerdere mensen te delen of om een bestand in de toekomst met iemand te delen en het niet opnieuw te uploaden. Het bestand wordt zo lang als u wilt opgeslagen in uw cloud-bestandsopslagaccount.

Tijdelijke cloudopslagservices bewaren bestanden een paar uur of dagen. WeTransfer en WeSendit.com zijn voorbeelden.

Over een berichtentoepassing

Een andere populaire manier om bestanden tussen computers te delen, is met een berichten-app. E-mail en sms zijn twee methoden, maar er zijn andere. Zoek naar een bestandskiezer waar je kunt kiezen welke bestanden je wilt delen.

Image
Image

Sommige apps die het delen van bestanden ondersteunen, zijn Facebook Messenger, WhatsApp, Slack en Skype. Velen zijn webgebaseerde berichtenservices, wat betekent dat u bestanden kunt delen zonder iets te installeren.

Gebruik je besturingssysteem

Een andere manier om bestanden via een netwerk te delen is met het besturingssysteem van je computer. Er zijn vaak tools ingebouwd in het besturingssysteem die dit kunnen, hoewel deze methode meestal alleen nuttig is voor het delen van bestanden via een lokaal netwerk.

Een toegewezen schijf is een ongecompliceerde manier om een netwerk voor het delen van bestanden in Windows op te zetten. Met een toegewezen schijf kunt u bestanden rechtstreeks downloaden van een andere computer die een netwerkshare instelt. U kunt het delen van bestanden ook instellen op een Mac en andere besturingssystemen.

Image
Image

Een hele computer delen

Wanneer een computer via een netwerk wordt gedeeld, wordt ook elk bestand en elke map op de computer gedeeld. Dit is niet iets dat u kunt doen met een P2P-bestandsoverdrachtservice, cloudopslagservice of berichten-app. Bij die methoden moet je specifieke bestanden kiezen om te delen, dus er is een andere oplossing nodig om de hele computer te delen.

U kunt bijvoorbeeld bestanden delen in Windows door de admin$-share in te schakelen, zodat iedereen op het lokale netwerk die het beheerderswachtwoord kent, toegang heeft tot elk bestand op de computer.

Image
Image

Een andere manier om toegang tot alle computerbestanden te delen, is met een programma voor externe toegang. Deze tools werken anders dan een typisch hulpprogramma voor het delen van bestanden, omdat in plaats van de eigenlijke bestanden te delen, alleen het computerscherm wordt gedeeld.

Image
Image

Installeer bijvoorbeeld een gratis programma voor externe toegang op uw werkcomputer om vanuit huis toegang te krijgen tot de werkcomputer. Wanneer u op afstand inlogt op de werkcomputer, bekijkt u de computer alsof u ervoor zit, wat betekent dat u de programma's, bestanden en al het andere op de computer deelt.

Aanbevolen: