Voor wie is de hifi van Apple Music precies?

Inhoudsopgave:

Voor wie is de hifi van Apple Music precies?
Voor wie is de hifi van Apple Music precies?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple's nieuwe lossless en Spatial Audio-niveaus komen vanaf juni naar Apple Music.
  • Ze zijn automatisch inbegrepen in het maandelijkse abonnement van $ 9,99.
  • Lossless audio werkt niet met AirPods; Ruimtelijke audio vereist ze.
Image
Image

In juni gaat Apple Music over op hifi en voegt Dolby Atmos-surroundgeluid toe. De vangst? De hoogwaardige audio werkt niet op AirPods en muziek moet speciaal voor Atmos worden ontworpen. Dus voor wie is dit allemaal bedoeld?

Apple's nieuwe muziekaanbod is een beetje ingewikkeld. Er zijn twee delen. Een daarvan is lossless audio, die in twee lagen wordt geleverd. De andere is Spatial Audio, die al bestaat voor video's op iOS, en surround sound brengt naar muziek die wordt beluisterd op AirPods. Spatial Audio is een leuke gimmick, maar heeft een aantal boeiende toepassingen. Lossless audio is ook een leuke toevoeging, maar de technische details gaan de meeste gebruikers te boven.

"Ruimtelijke audio kan een noviteit zijn voor het luisteren naar muziek in de typische zin, maar het kan dienen als een toegangspoort tot meer meeslepende ervaringen", vertelde Andrew Bellavia van audiomarktleider en leverancier van oplossingen, Knowles Corporation, via e-mail aan Lifewire.

"Stel je voor dat je een virtueel concert of theatervoorstelling bijwoont waarbij je kunt kiezen uit verschillende uitkijkpunten. Met virtuele audio kan het geluidsbeeld op elk punt worden aangepast aan de live-ervaring."

Verliezen op Lossless

Wanneer MP3- en AAC-bestanden worden gecomprimeerd, wordt een deel van de audio-informatie weggegooid of verloren. Lossless audio houdt al die gegevens bij, zodat je het hoort zoals het klonk op het mengpaneel van de artiest. Apple Music biedt nu twee niveaus van verliesvrije audio. Ik zal het persbericht knippen omdat het heel duidelijk is:

De Lossless-laag van Apple Music begint bij cd-kwaliteit, die 16 bit is bij 44,1 kHz (kilohertz), en gaat tot 24 bit bij 48 kHz, en is native afspeelbaar op Apple-apparaten. Voor de echte audiofiel biedt Apple Music ook Hi-Resolution Lossless tot 24 bit bij 192 kHz.

Geen van deze opties werkt via AirPods, zelfs niet de $550 AirPods Max. Bluetooth kan gewoon geen verliesvrije audio ondersteunen. Dat komt omdat Bluetooth zelf de audio comprimeert om deze te verzenden. Om te luisteren, moet je een bedrade hoofdtelefoon gebruiken, alsof het de jaren 2010 helemaal opnieuw waren. Dan wordt het nog gekker.

Om naar de Hi-Resolution Lossless-laag te luisteren, heb je niet alleen een bedrade hoofdtelefoon nodig, maar ook een gespecialiseerde Digital Analog Converter (DAC). De ingebouwde DAC van de iPhone strekt zich niet uit tot deze kwaliteitsniveaus. Maar om eerlijk te zijn, het soort audiofiel dat 192 kHz-audio zou waarderen, heeft vrijwel zeker al een dure DAC. En zelfs professionele muzikanten kunnen niet altijd het verschil zien.

Ik denk dat de game-changer opnieuw zal zijn dat muziekmakers Dolby Atmos native gebruiken en muziek maken met de bedoeling de meeslepende ervaring verder te brengen.

"Ik heb uitgebreide tests gedaan en ik kan het verschil niet zien tussen AAC met hoge bitrate (zoals Spotify Premium) en lossless", vertelde muzikant Richard Yot aan Lifewire in een forumpost.

"Ik kan ook het verschil niet zien tussen AAC met hoge bitrate en HD-audio zoals je die op Tidal of Amazon Music krijgt. Sommige mensen kunnen dat wel, maar je moet echt precies weten waar je naar moet luisteren."

Quadraphonic helemaal opnieuw?

Spatial Audio werkt met elke Apple- of Beats-hoofdtelefoon met de H1- of W1-chip, evenals de luidsprekers op de nieuwste iPhones, Macs, en brengt Dolby Atmos-surroundgeluid naar Apple Music.

In eerste instantie lijkt dit weer helemaal op de quadrafonie uit de jaren 70. Maar Spatial Audio is misschien wel de slaaphit van Apple Music, vooral wanneer Apple de catalogus uitbreidt.

Stel je voor dat je naar live-opnames luistert waarbij je het gevoel hebt alsof je midden in het publiek zit of in een jazzclub zit.

Image
Image

"Ik zie de aantrekkingskracht van het maken van ruimtelijke audio voor muziek die speciaal voor dat formaat is opgenomen, vooral live-optredens", vertelde professionele techsplainer Jeanette DePatie aan Lifewire via e-mail.

"Ik denk dat de meest waarschijnlijke gebruiker iemand zoals ik zal zijn. Ik ben al geabonneerd op Apple Music en luister er regelmatig naar op mijn thuisbioscoopsysteem, dat al is geconfigureerd voor Dolby Atmos."

En als er iets is waar muzikanten van houden, dan is het spelen met fancy geluid in hun werk. Het toevoegen van Dolby Atmos aan hun nummers kan erg verleidelijk zijn en Spatial Audio meer dan alleen een gimmick maken.

"Ik denk dat de game-changer opnieuw zal zijn dat muziekmakers Dolby Atmos native gebruiken en muziek maken met de bedoeling om de meeslepende ervaring verder te stimuleren", vertelde onderzoeker, muziekproducent en mixingenieur Ahmed Gelby aan Lifewire via e-mail.

Aanbevolen: