Een bekraste cd repareren

Inhoudsopgave:

Een bekraste cd repareren
Een bekraste cd repareren
Anonim

Hoewel streaming de populairste manier is om naar muziek te luisteren, worden er nog steeds miljarden cd's afgespeeld. Ze in goede conditie houden is de sleutel tot hun levensduur. Als een cd overslaat of vastloopt, kunnen er vlekken of vuil op de schijf zitten. Als dat zo is, is een goede reiniging waarschijnlijk de beste manier van handelen. Als de cd na het reinigen echter nog steeds overslaat of vastloopt, kan deze worden bekrast. Als een cd is bekrast, zijn er verschillende methoden die u kunt proberen om de cd te repareren zodat hij weer kan worden afgespeeld.

U kunt de volgende methoden gebruiken om bekraste dvd's te repareren.

Optie één: de tandpastamethode

Wat je nodig hebt:

  • Tandpasta zonder gel.
  • Baking soda (optioneel; kan al in de tandpasta zitten of kan erdoor gemengd worden).
  • Warm water.
  • Natte en droge microvezeldoeken.
  1. Knijp wat tandpasta (of een mengsel van tandpasta en bakpoeder) op de glanzende kant van de cd waar de krassen zichtbaar zijn, niet op de kant van het label. Verspreid vervolgens de tandpasta met uw vinger of een microvezeldoek.

    Image
    Image
  2. Verspreid de tandpasta op de cd radiaal, vanuit het midden naar buiten. Als de cd echter cirkelvormige krassen heeft, gebruik dan een cirkelvormige beweging (niet aanbevolen bij het reinigen van cd's) om de tandpasta te verspreiden. Zelfs als slechts een klein deel van de cd is bekrast, moet u toch het hele oppervlak bedekken.

    Image
    Image
  3. Spoel de cd af onder een gootsteenkraan (gebruik een natte microvezeldoek om te helpen).

    Image
    Image
  4. Droog de cd af met een droge microvezeldoek (gebruik een radiale beweging).

    Image
    Image
  5. Controleer de cd op resterende tandpastaresten en zichtbare krassen.
  6. Test de cd in uw speler of het cd-station van uw pc.

Optie twee: de polijstproductmethode

Wat je nodig hebt:

  • Een wrijvend product zoals 3M, Pledge meubelpoets, Turtle Wax metaalpoets of Novus Plastic Cleaner
  • Natte en droge microvezeldoeken
  • Warm water

Hoewel Brasso metaalreiniger vaak wordt genoemd als geschikt polijstmiddel, is er gemeld dat de formulering is veranderd, wat meer schade aan uw cd's dan goed kan doen.

  1. Zorg ervoor dat u zich in een goed geventileerde ruimte bevindt om te voorkomen dat u de dampen van het gebruikte polijstproduct inademt.
  2. Breng het polijstproduct aan op een droge microvezeldoek.

    Image
    Image
  3. Wrijf het polijstproduct op het CD-oppervlak met radiale bewegingen en let daarbij op de bekraste gebieden. Gebruik ongeveer 10 slagen op elk gebied.

    Image
    Image
  4. Spoel de cd af met warm water.
  5. Laat de cd aan de lucht drogen op een vlakke ondergrond.
  6. Gebruik een microvezeldoek om de rest van de cd voorzichtig af te drogen (gebruik een radiale beweging).
  7. Test de cd in uw speler of het cd-station van uw pc.

Optie drie: de wasmethode

Wat je nodig hebt:

  • Een waxproduct: vaseline (petroleumgelei), lippenbalsem, vloeibare autowas of meubelwas
  • Een droge microvezeldoek

Deze methode biedt slechts een tijdelijke oplossing.

  1. Waskrassen met een dunne laag van het door jou gekozen waxproduct (gebruik een radiale beweging). Als er maar een paar krassen zijn, hoeft u niet de hele cd te coaten. Wrijf in plaats daarvan de was in de gebieden waar de krassen zich bevinden.

    Image
    Image
  2. Leg de cd een paar minuten opzij zodat de was in de krassen terechtkomt.
  3. Veeg de cd in een radiale beweging af met een droge microvezeldoek om de overtollige was te verwijderen. Let ook op de instructies voor het gebruik van de was die je hebt gekozen, want sommige moeten drogen voordat ze worden afgeveegd, terwijl andere nat moeten worden afgeveegd.
  4. Test de cd. Als het werkt, maak dan een kopie van de inhoud op een andere schijf of de harde schijf van uw pc voor opslag of om over te zetten naar een andere schijf, een flashstation of een cloudservice.
  5. Eenmaal gekopieerd, bewaar de schijf of gooi hem weg. Weggooien kan het beste zijn omdat het effect van de wasmethode tijdelijk is.

Optie vier: de pindakaasmethode

Als je niet over de benodigdheden beschikt om de vorige methoden uit te voeren, kun je pindakaas gebruiken om een bekraste cd te repareren.

Gebruik romige pindakaas. De dikke stijl kan de cd verder beschadigen.

Wat je nodig hebt:

  • Pindakaas
  • Natte en droge microvezeldoeken
  • Warm water
  1. Spoel de cd af met warm water en droog hem af met een microvezeldoek om er zeker van te zijn dat het oppervlak vrij is van plakkerig of los vuil.
  2. Plaats wat romige pindakaas op een andere microvezeldoek en verdeel het op het cd-oppervlak met een radiale beweging (van het midden naar de rand).

    Image
    Image
  3. Spoel de cd af in combinatie met een natte microvezeldoek. Gebruik bij gebruik van de doek een radiale beweging van binnen naar buiten.
  4. Zodra de pindakaas is verwijderd, laat je hem aan de lucht drogen of droog je hem lichtjes af met een schone, droge microvezeldoek.
  5. Test de cd.

Optie vijf: de bananenmethode

Dit is de vreemdste methode die tijdelijk kan werken voor kleine vegen of krassen. Dit zal waarschijnlijk niet werken voor diepere of uitgebreide krassen. Overweeg de eerder besproken opties voordat u deze probeert.

Wat je nodig hebt:

  • Een gepelde verse banaan (gooi de schil niet weg)
  • Een droge katoenen of microvezeldoek
  • Warm water of glasreiniger
  1. Snijd de banaan zodat het ene uiteinde in een radiale beweging op het cd-oppervlak kan worden geveegd.

    Image
    Image
  2. Gebruik de binnenkant van de bananenschil om het oppervlak van de cd met een radiale beweging af te vegen.

    Image
    Image
  3. Reinig de cd verder met een droge katoenen of microvezeldoek. Als er nog resten of deeltjes aanwezig zijn, gebruik dan een natte doek of glasreiniger (licht) om het af te werken.
  4. Test de cd.

CD-reparatiesets

Als je voorzichtig bent met het zelf repareren van bekraste cd's en je het niet erg vindt om wat geld uit te geven, kun je ervoor kiezen om een cd-reparatieset of specifieke cd-reinigingsoplossingen te gebruiken. Afhankelijk van de kit of oplossing kan het zowel uw cd's reinigen als kleine oppervlaktekrassen herstellen.

Image
Image

Met een van de bovenstaande oplossingen is het mogelijk dat de resultaten een cd niet altijd weer afspeelbaar maken. Het kan zijn dat u nog wat krassen ziet. Deze kunnen dieper zijn dan de geschetste methoden kunnen repareren.

Aanbevolen: