Lenovo ThinkPad X1 Nano Review: een lichtgewicht laptopoptie

Inhoudsopgave:

Lenovo ThinkPad X1 Nano Review: een lichtgewicht laptopoptie
Lenovo ThinkPad X1 Nano Review: een lichtgewicht laptopoptie
Anonim

Bottom Line

Lenovo's ThinkPad X1 Nano heeft een geweldige batterijduur, sterke prestaties en een extreem hoge prijs.

Lenovo ThinkPad X1 Nano

Image
Image

Lenovo heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen. Lees verder voor hun volledige mening.

Lenovo's ThinkPad X1 Nano belooft alle productiviteit van een grotere, zwaardere laptop en is een van de dunste, lichtste laptops die vandaag beschikbaar zijn. Hij weegt slechts twee pond, maar bevat Intel's nieuwste Core-processors met Intel Xe-graphics en een 13-inch scherm. Dat is in één oogopslag een indrukwekkende prestatie. Is de X1 Nano een vedergewicht kampioen, of geeft hij mee onder druk?

Ontwerp: Klassiek ThinkPad

Het verbaast me hoe moeiteloos het klassieke ThinkPad-uiterlijk overgaat in de ultramoderne, superlichte ThinkPad X1 Nano. De abyssal zwarte afwerking van de laptop, die actief omgevingslicht naar een andere dimensie lijkt te zuigen, is onmiskenbaar.

De donkere buitenkant zorgt voor een look die zowel ambachtelijk als luxueus is. Lenovo bedekt het chassis van koolstofvezel en magnesium wijselijk met een gripvolle, zachte afwerking die door de jaren heen veel ThinkPads siert. Het heeft de neiging om gemakkelijk te krassen, maar ruimt goed op en zorgt ervoor dat de laptop niet uit je hand of een open tas glijdt.

Image
Image

De X1 Nano weegt slechts twee pond, en hoewel technisch gezien 0,68 inch dik, voelt hij door het agressief afgeschuinde ontwerp dunner in de hand. Ik was elke keer een beetje geschrokken als ik het oppakte. Dit is een 13-inch Windows-machine, maar hij weegt een half pond minder dan mijn iPad Pro met aangesloten toetsenbord.

Desalniettemin is de X1 Nano stevig en leisteenachtig wanneer hij wordt gehanteerd. Er zit wat flex in het schermdeksel en het chassis kan kreunen als je het met één hand oppakt terwijl het open is, maar dat is het ergste. Het is veel duurzamer dan LG's Gram-laptops of Lenovo's ThinkPad X1 Titanium Yoga.

Bottom Line

Lenovo's ThinkPad X1 Nano is een nieuw model. Het is vergelijkbaar met de ThinkPad X1 Carbon-lijn, die nu een half decennium oud is, maar nog draagbaarder is. De X1 Nano heeft alle ThinkPad-specifieke functies die liefhebbers mogen verwachten, waaronder een TrackPointer, vingerafdruklezer en de typische ThinkPad-toetsenbordindeling, die de locatie van de functie- en bedieningstoetsen verwisselt.

Display: goed, maar niet goed genoeg

Lenovo biedt een paar weergaveopties voor de ThinkPad X1 Nano: de ene is een touchscreen met een glanzende laag en de andere is een niet-aanraakscherm met een matte laag. Ik heb de laatste getest.

Afgezien van ondersteuning voor aanraakinvoer en de reflectie van het scherm, zijn de twee opties bijna identiek. Beide hebben een beeldverhouding van 16:10 en een resolutie van 2160 x 1350. Dat komt neer op 195 pixels per inch, wat lager is dan een MacBook Air, maar iets scherper dan het 1080p-scherm dat je aantreft op de instapversies van de meeste concurrenten, zoals de Dell XPS 13.

Image
Image

Het matte scherm dat ik heb getest, was betrouwbaar maar onopvallend. Het bereikte een contrastverhouding van maximaal 1.370:1 en een respectabele maximale helderheid van 463 cd/m2 met een goede kleurnauwkeurigheid en dekking van het volledige sRGB-kleurengamma. Het is een aangenaam en functioneel scherm, maar niet een die er uitzonderlijk scherp of levendig uitziet.

Dit is een veelvoorkomend thema onder mobiele ThinkPads van het hoogste niveau. Het probleem van Lenovo is niet een beeldscherm dat tekortschiet, maar in plaats daarvan een onvermogen om gelijke tred te houden met de nieuwste ontwikkelingen. De MacBook Air biedt True Tone en dekking van het DCI-P3-gamma, terwijl Dell's XPS 13 nu verkrijgbaar is met een OLED-scherm. De X1 Nano voelt in vergelijking alledaags aan.

Prestaties: Intel's processors vervullen hun potentieel

De ThinkPad X1 Nano-varianten op instapniveau hebben een Intel Core i5-1130G7 quad-core CPU, 8 GB RAM en een SSD-schijf van 256 GB. Mijn opgewaardeerde review-eenheid had een Intel Core i7-1160G7 quad-core CPU met 16 GB RAM en 512 GB opslagruimte. Verdere upgrades kunnen de processor een boost geven tot een Core i7-1180G7 en de opslag uitbreiden tot 1TB.

De prestaties van de X1 Nano zijn typerend voor dunne, lichte Windows-laptops. GeekBench 5 behaalde een single-core score van 1.463 en een multi-core score van 5.098, terwijl PCMark 10 een algemene score van 4.598 behaalde. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met concurrenten zoals de Microsoft Surface Laptop 4 en Razer Book 13, maar achter Apple's meest recente MacBook Air en MacBook Pro.

Het is geweldig om zoveel grafische kracht te zien in een laptop die zo weinig weegt.

Vergeet echter de grootte van de X1 Nano niet. Hij is kleiner en lichter dan al deze machines. Lenovo heeft ook de fans getemd die, hoewel niet stil, kalm blijven onder alles behalve de zwaarste belasting. De X1 Nano kan gemakkelijk door de dagelijkse productiviteit heen of foto- of videobewerking aanpakken als je met kleine bestandsgroottes werkt.

Hoewel de processor presteerde zoals verwacht, leverde de Intel Xe geïntegreerde grafische kaart een verrassing op. Het haalde een score van 4.258 in 3D Mark Fire Strike en scoorde 76,6 frames per seconde in de GFXBench Car Chase-test.

Deze sterke scores verslaan discrete grafische opties op instapniveau, zoals Nvidia's MX350. Deze incarnatie van Intel Xe verslaat ook Radeon RX Vega-graphics die naast AMD-processors worden gevonden.

Image
Image

Het is geweldig om deze grafische kracht te zien in een laptop die zo weinig weegt. Veeleisende games zoals Watch Dogs Legion of Assassins Creed Valhalla blijven buiten bereik zonder serieuze concessies aan de beeldkwaliteit, maar populaire games zoals Minecraft, Path of Exile en zelfs Grand Theft Auto V zijn speelbaar met gemiddeld tot hoog detail met 30 tot 60 frames per seconde. seconde.

Uw ervaring kan variëren, aangezien de X1 Nano op instapniveau wordt geleverd met een Intel Xe grafische implementatie die 80 uitvoeringseenheden (EU's) heeft, 16 minder dan de 96 in mijn testeenheid. Ik heb andere laptops getest met de slankere, 80 EU-variant, en ontdekte dat deze ongeveer 15 tot 20 procent langzamer is in real-world gaming. Dat is echter nog steeds genoeg voor veel oudere 3D-games.

Ik kwam zeer tevreden weg met de prestaties van de X1 Nano. Nee, het kan de MacBook Air of Pro niet verslaan. Maar het is extreem snel voor een compacte Windows-laptop.

Productiviteit: TrackPoint voor de overwinning

Hoewel licht en slank, verschilt de voetafdruk van de X1 Nano nauwelijks van concurrerende 13-inch laptops. Dat laat genoeg ruimte over voor een groot, comfortabel toetsenbord en een polssteun die groot genoeg is om de handen van de meeste (maar zeker niet alle) eigenaren van de tafel te houden.

Het is een geweldig toetsenbord. De toetsaanslag is kort, maar de scherpe, lineaire toetsactie maakt dit gemakkelijk over het hoofd te zien, en de ruime lay-out zal jagen en pikken tot een minimum beperken. Een eenvoudige witte achtergrondverlichting van het toetsenbord is standaard, maar biedt slechts twee helderheidsniveaus. Lenovo zegt ook dat het toetsenbord morsbestendig is. Ik heb besloten om die functie niet op de proef te stellen.

De TrackPoint, een klein rood puntje dat kan worden gebruikt voor muisinvoer, stipt in het midden van het toetsenbord. Fans van deze ongebruikelijke input (zoals ikzelf) zullen er meteen mee aan de slag gaan. De TrackPoint is handig omdat u hiermee de muis kunt besturen zonder uw handen uit een comfortabele typpositie te halen.

De toetsaanslag is kort, maar door de heldere, lineaire toetsactie is dit gemakkelijk over het hoofd te zien.

De TrackPoint brengt het touchpad in gevaar. Het is groot genoeg met een breedte van ongeveer 4 inch en een diepte van 2 en een halve inch, maar geïntegreerde knoppen bevinden zich alleen aan de bovenkant van het touchpad. Dit is de perfecte positie voor gebruik met de TrackPoint, maar ziet er vreemd uit als je de voorkeur geeft aan het touchpad. U kunt echter nog steeds op het touchpad tikken om de rechter- of linkermuisknop te activeren.

De X1 Nano is verkrijgbaar met een touchscreen, maar mijn model had deze functie niet. Het is belangrijk op te merken dat de Nano een laptop is en geen 2-in-1, dus het touchscreen zal minder nuttig zijn dan op Lenovo's ThinkPad X12 Detachable of Microsoft's Surface Pro-lijn. Het touchscreen voegt ongeveer vier ons toe aan het gewicht van de laptop.

Bottom Line

De ThinkPad X1 Nano is de nieuwste in een reeks Dolby Atmos-gecertificeerde laptops die ik heb getest. Het bevat een paar woofers en tweeters met een gecombineerd vermogen van zes watt. Het resultaat is een krachtig, vlezig geluid dat in de meeste situaties aangenaam is. Het is luid genoeg om een kleine kamer met geluid te vullen en levert helder geluid. Films en muziek zijn ook leuk, hoewel de luidsprekers verward of verward kunnen raken bij hogere volumes.

Netwerk: blijf in de buurt van een router

Hoewel snel in de meeste tests, struikelt de ThinkPad X1 Nano in netwerkprestaties. Het kan maximale downloadsnelheden bereiken van meer dan 800 Mbps op Wi-Fi 6 wanneer het in dezelfde kamer als mijn router wordt gebruikt. Dit geldt voor bijna elke laptop die ik test. Het bereikte echter snelheden die niet hoger waren dan 30 Mbps in mijn vrijstaande kantoor. Dat is niet geweldig. Microsoft's Surface Laptop 4 ha alt tot 103 Mbps in hetzelfde gebied.

De X1 Nano heeft optionele 4G- en 5G-connectiviteit. Je beta alt er echter een premie voor: varianten met 5G worden verkocht voor meer dan $ 3.000. Mijn testapparaat had geen mobiele data, dus ik kon de mobiele ontvangst niet testen.

Camera: matige webcam, maar Windows Hello is geweldig

Alle ThinkPad X1 Nano-modellen worden geleverd met een 720p-webcam. Het ziet er goed uit in een goed verlichte kamer, maar worstelt met zelfs matige verlichting. Je ziet er korrelig en wazig uit, tenzij je de verlichting van je thuiskantoor aanvult met een ringlicht.

Image
Image

De laptop heeft een IR-camera die compatibel is met Windows Hello voor inloggen via gezichtsherkenning. Deze functie is snel en foutloos, zelfs in een donkere kamer. De IR-camera maakt ook een functie mogelijk die Lenovo Human Presence Detection noemt. Hierdoor wordt het scherm automatisch uitgeschakeld wanneer u zich van de laptop verwijdert en vervolgens weer aan wanneer u terugkomt.

Er wordt een privacyluik meegeleverd om de webcam fysiek te blokkeren. Als u dit activeert, wordt de webcam ook uitgeschakeld.

Batterij: lange dag? Geen probleem

Een batterij van 48 wattuur zit in het slanke, lichte chassis van de ThinkPad X1 Nano en maakt zeker het grootste deel van zijn gewicht. De efficiënte 11e generatie Intel Core-processor maakt er goed gebruik van.

Ik zag een batterijlevensduur van ongeveer acht tot negen uur in dagelijkse productiviteit, inclusief surfen op het web, documentbewerking en lichte fotobewerking. Mijn geautomatiseerde testbenchmark (die surfen op het web en browsergebaseerde productiviteit simuleert) rapporteerde negen en een half uur batterijduur. Veeleisende workloads, zoals gamen of videobewerking, zullen de batterij sneller leegmaken, maar de meeste mensen zullen merken dat de batterij van de X1 Nano een lange werkdag aankan met weinig pauzes.

Ik zag een batterijlevensduur van ongeveer acht tot negen uur in de dagelijkse productiviteit, inclusief surfen op het web, documentbewerking en lichte fotobewerking.

Dit is een geweldig resultaat. De X1 Nano kan Apple's MacBook Air of Pro niet evenaren, maar hij verslaat een beetje de Surface Laptop 4 van Microsoft en is vergelijkbaar met Razer's Book 13. Je zult ook merken dat de X1 Nano, in tegenstelling tot de Laptop 4, het maximale scherm niet agressief afdekt helderheid bij gebruik op batterij. De X1 Nano is prettiger om te gebruiken in lichte kamers of buiten.

Software: Windows 10 Pro zonder verrassingen

Elke ThinkPad X1 Nano draait op Windows 10 Pro. Het is een vanille-installatie die bijna volledig geen software van derden bevat. De weinige geïnstalleerde apps worden gebruikt om hardwarefuncties zoals de Dolby Atmos-luidsprekers te bedienen. Er is geen vooraf geïnstalleerde antivirus, afgezien van Windows Defender, dat bij alle Windows-installaties is inbegrepen.

De laptop wordt geleverd met Lenovo's Commercial Vantage-software, een functioneel en intuïtief bedieningspaneel dat kan worden gebruikt om stuurprogramma's bij te werken, camera-instellingen te wijzigen of het energiebeheerschema te wijzigen. Het is meestal overbodig met de eigen ingebouwde functies van Windows, maar het verzamelen van deze instellingen op één plek is beter voor eigenaren die geïntimideerd zijn door het Windows-menu Instellingen. Als je het niet leuk vindt, geen probleem; je kunt het gewoon negeren en de eigen menu's van Windows gebruiken.

Prijs: het is gewoon te duur

De prijs begint technisch bij een adviesprijs van $ 2.499, maar zoals bij alle Lenovo-laptops is de echte verkoopprijs altijd veel lager. Het instapmodel X1 Nano kost ongeveer $ 1.450. Mijn testapparaat, uitgerust met een Core i7-1160G7-processor, 16 GB RAM en een 512 GB solid-state drive, kost ongeveer $ 1.825.

Het heeft voordelen, zoals het vederlichte gewicht en de IR-camera, maar het heeft ook nadelen, zoals een middelmatig scherm en lage wifi-snelheden.

Dit wordt de grootste fout van de X1 Nano. Een vergelijkbaar uitgeruste Dell XPS 13 heeft een adviesprijs van $ 1.499 en is vaak te koop voor ongeveer $ 1.375. Apple's MacBook Air begint bij $ 999, wat oploopt tot $ 1.449 wanneer uitgerust met dezelfde hoeveelheid RAM en opslag.

Het is moeilijk om de premium van de X1 Nano te rechtvaardigen. Het heeft voordelen, zoals het vederlichte gewicht en de IR-camera, maar het heeft ook nadelen, zoals een matig beeldscherm en lage wifi-snelheden.

Lenovo ThinkPad X1 Nano vs. Dell XPS 13

De X1 Nano en XPS 13 zien er bijna identiek uit als je naar hun specificaties kijkt. Ze bieden dezelfde reeks Intel Core-processors, hebben een vergelijkbare batterijduur en gaan van top tot teen in grootte en dikte. Sommige belangrijke verschillen doen de weegschaal echter in het voordeel van Dell kantelen.

Beeldkwaliteit is een grote overwinning voor Dell. De basis XPS 13 heeft een 1080p-scherm dat inferieur is aan de X1 Nano, maar Dell biedt twee upgrades: een OLED-scherm met toonaangevende beeldkwaliteit of een helder, scherp 4K-scherm. De X1 Nano kan met geen van beide concurreren.

Dell's XPS 13 is beschikbaar met Intel Core 11e-generatie processors tot aan de Core i7-1185G7, terwijl de X1 Nano de beste is bij de Core i7-1180G7. U kunt een XPS 13 met de Core i7-processor kopen tegen een veel lagere prijs dan de Lenovo.

De X1 Nano is draagbaarder. Hij is meer dan een halve pond lichter en je voelt het verschil echt in de hand. Ik denk ook dat de X1 Nano duurzamer is, wat veel zegt: de XPS 13 is een verfijnde machine.

Uiteindelijk kantelt de prijs het oordeel gemakkelijk in het voordeel van Dell. De XPS 13 kan worden geconfigureerd met betere hardware voor elke prijs, waardoor meer waarde wordt geperst uit elke dollar die u uitgeeft. Dat is de moeite waard om het extra gewicht te verdragen.

Een krachtpatser voor draagbare productiviteit

Lenovo's ThinkPad X1 Nano is het laatste woord in draagbare productiviteit, met een geweldig toetsenbord, sterke prestaties en een lange batterijduur in een lichte maar robuuste behuizing. Het is jammer dat de prijs van de X1 Nano hem buiten spel zet voor kopers die niet de dunste, lichtste laptop nodig hebben die mogelijk is.

Specs

  • Productnaam ThinkPad X1 Nano
  • Product Merk Lenovo
  • MPN 20UNS02400
  • Prijs $3, 129.00
  • Releasedatum februari 2021
  • Gewicht 1,99 lbs.
  • Productafmetingen 11,53 x 0,66 x 8,18 inch.
  • Kleur Zwart
  • Garantie 1 jaar beperkte garantie
  • Platform Windows 10
  • processor Intel Core i7-1160G7
  • RAM 16GB
  • Opslag 512GB
  • Camera 720p
  • Batterijcapaciteit 48 wattuur
  • Poorten 2x USB-C 4 / Thunderbolt 4 met Power Delivery en DisplayPort-modus, 1x 3,5 mm audio-aansluiting

Aanbevolen: