De Surface Laptop 4 is geweldig, maar uiteindelijk gedoemd

Inhoudsopgave:

De Surface Laptop 4 is geweldig, maar uiteindelijk gedoemd
De Surface Laptop 4 is geweldig, maar uiteindelijk gedoemd
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Microsoft's Surface Laptop 4 scoort goed op het gebied van batterijduur en prestaties.
  • Maar de identiek geprijsde MacBook Air is sneller en gaat langer mee.
  • Apple's M1-chip maakt de waarde van toekomstige Windows-laptops twijfelachtig.
Image
Image

Microsoft's Surface Laptop 4 is een van de beste Windows-laptops die je nu kunt kopen, maar dat is niet genoeg om ze te redden.

Ik gaf de Surface Laptop 4 een sterke score in mijn review voor Lifewire. De batterijduur, prestaties en bouwkwaliteit zijn uitstekend, zeker voor een laptop met een 13.5-inch scherm. De Laptop 4 is geweldig voor op reis, maar krachtig genoeg om foto's te bewerken, AI op te schalen en te programmeren. Het is hoe dan ook een geweldige laptop.

Toch wordt mijn lof afgestompt door een onvermijdelijk nadeel. Ondanks al zijn voordelen kan ik de Surface Laptop 4 niet aanbevelen boven Apple's MacBook Air.

De Surface Laptop 4 is snel. De MacBook Air is sneller

Ik heb de Surface Laptop 4 getest met behulp van de GeekBench 5-processorbenchmark. Het instapmodel dat ik heb beoordeeld, aangedreven door een zes-core AMD-processor, haalde een multi-core score van 5, 448.

Dat is uitstekend! De nieuwe Surface Laptop 4 op instapniveau is ongeveer vier en een half keer sneller in deze benchmark dan de originele Surface Laptop op instapniveau met een Intel Core m3-7Y30 dual-coreprocessor, uitgebracht in 2017.

Image
Image

Notebookcheck, die een Laptop 4 15-inch met de optionele acht-core Ryzen 7-processor beoordeelde, zag een GeekBench 5 multi-core score van 7, 156. Dat is concurrerend met de Ryzen 7 2700-processor in mijn gaming-pc.

Er is maar één probleem: de MacBook Air is sneller. GeekBench 5 laat zien dat de basis MacBook Air de verbeterde Surface Laptop 4 kan verslaan in zowel single- als multi-core tests. De MacBook Air van $ 999 overtreft de $ 999 Surface Laptop 4 die ik heb beoordeeld en overtreft zijn multi-coreprestaties met meer dan 35%. Het is een soortgelijk verhaal in graphics, waar de M1-chip van Apple hoger staat dan Radeon RX Vega 11, de beste versie van Radeon-graphics die te vinden is op AMD's Ryzen-chips.

Apple's M1 levert het beste van twee werelden

Als de MacBook Air sneller is dan de Surface Laptop 4 in alle workloads, zelfs voor de basisprijs van $ 999, waarom dan de Laptop 4 kopen?

Vroeger was er een eenvoudig antwoord: levensduur van de batterij. AMD- en Intel-processors met meer cores en hogere kloksnelheden zouden meer stroom verbruiken. Toen ik bijvoorbeeld Dell's 2018 XPS 13 beoordeelde, merkte ik dat het Core i5-model drie uur langer meeging dan de Core i7-variant van het hoogste niveau. Deze afweging blijft gebruikelijk in Windows-laptops. De langzaamste modellen gaan doorgaans het langst mee als ze zijn opgeladen, terwijl gaming-laptops enorme batterijen kunnen verbruiken in minder dan drie uur.

Image
Image

Apple's M1 vraagt niet om compromissen. Bij mijn tests ging de Surface Laptop 4 niet langer dan negen uur mee op een lading, en zeven of acht was normaal. Jeremy Laukkonen, die de MacBook Air (M1, 2020) voor Lifewire recenseerde, zag 12 uur uithoudingsvermogen.

Om het nog erger te maken voor Surface, ontdekte Max Tech's vergelijking van de Laptop 4 en MacBook Air dat de Air een grotere voorsprong heeft op het gebied van prestaties op batterijstroom.

De MacBook Air heeft ook geen ventilator, dus hij is altijd stil. De Surface Laptop 4 is niet luid voor een Windows-laptop, maar hij kan een herrie maken als hij hard wordt ingedrukt.

Windows is de enige reden om een Windows-laptop te kopen

Dus, waarom de Surface Laptop 4 kopen?

Het enige goede antwoord is Windows. Ongeveer 75% van alle pc's wereldwijd gebruikt Windows. Dat is echter een grote daling ten opzichte van de absolute dominantie van Windows aan het begin van het millennium. En naarmate het marktaandeel van Windows op desktops is verzwakt, is dat van MacOS enorm gestegen. Windows is nog steeds belangrijk, ja, maar veel shoppers zijn bereid en in staat om het te dumpen.

Ze doen precies dat. Zeven van Amazon's top 25 best verkochte laptops zijn nu M1 MacBook-varianten. Gartners rapport over pc-verzendingen in het eerste kwartaal van 2021 gaf Apple een verbluffende stijging van 111,5%, waarmee Acer de vierde plaats wereldwijd veroverde.

Windows zelf heeft geen richting. Microsoft blijft updates uitbrengen, maar zijn pogingen om nieuwe functies toe te voegen, zoals Continuum en Windows Mixed Reality, zijn niet van de grond gekomen. Sommige functies, zoals Cortana, zijn bijna verlaten.

En Apple is nog maar net begonnen; Naar verwachting zullen nieuwere, snellere chips eind 2021 een opnieuw ontworpen MacBook Pro van stroom voorzien. Dit zal high-end Windows-laptops tot de dood leiden om te vechten tegen kopers die, om welke reden dan ook, geen andere keuze hebben dan bij Windows te blijven.

Aanbevolen: