Apple iPhone SE (2020) Review: een verstandigere iPhone

Inhoudsopgave:

Apple iPhone SE (2020) Review: een verstandigere iPhone
Apple iPhone SE (2020) Review: een verstandigere iPhone
Anonim

Bottom Line

Power-gebruikers zouden waarschijnlijk moeten slagen, maar iedereen die een krachtige iPhone wil zonder zijn portemonnee te rekken, kan deze bijgewerkte erfenis geweldig vinden.

Apple iPhone SE (2020)

Image
Image

We hebben de Apple iPhone SE (2020) gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Apple's jaarlijkse iPhones zijn in de loop der jaren meestal groter en duurder geworden, maar de originele iPhone SE (2016) bleef in de line-up hangen om beide trends tegen te gaan. In wezen een iPhone 5S met nieuwere componenten, het was zowel veel kleiner als goedkoper dan elke andere recente iPhone in die tijd. Nou, het heeft een paar jaar geduurd, maar Apple heeft in 2020 eindelijk een nieuwe iPhone SE van de 2e generatie uitgebracht, en gelukkig zet het de trend voort met nieuw bronmateriaal.

In plaats daarvan is de nieuwe iPhone SE gebaseerd op het bekende, gepensioneerde iPhone 8-ontwerp, maar hij is een stuk kleiner dan de iPhone 12 en kost de helft minder, terwijl hij toch beschikt over een krachtige processor die alle hedendaagse apps kan uitvoeren en spelletjes. Er zijn hier een aantal afwegingen ten opzichte van het gebruik van een van de nieuwere modellen van Apple, maar de iPhone SE (2020) is een sterke keuze voor iedereen die een budgetvriendelijkere iOS-smartphone wil.

Ontwerp: het is de iPhone 8

Het ontwerp van de iPhone SE zal bekend zijn bij iedereen die eerder een iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7 of iPhone 8 had, omdat het de kernuitstraling van die populaire reeks handsets overneemt. Het is in wezen identiek aan de iPhone 8 van 2017, dankzij de glazen achterkant (in wit, zwart of rood) en de draadloze oplaadmogelijkheden die erin zitten.

De iPhone SE voelt schrikbarend klein aan in vergelijking met de populairste telefoons van vandaag.

Toch ziet de iPhone SE er grotendeels uit en voelt hij aan als een telefoon die zeven jaar geleden voor het eerst werd uitgebracht, waarbij recentere trends en ontwikkelingen worden overgeslagen. Het heeft dikke zwarte randen boven en onder het scherm met een standaard 16:9-scherm, in plaats van in een groter scherm te passen door de camera aan de voorkant in een inkeping of geperforeerde uitsparing te plaatsen. Het heeft ook de snelle Touch ID-vingerafdruksensor onder het scherm, terwijl Apple is overgestapt op Face ID-beveiliging en andere makers ofwel in-display of achtersensoren hebben geïmplementeerd.

De iPhone SE voelt ook schokkend klein aan in vergelijking met de populairste telefoons van vandaag. Weet je nog dat een telefoon met een 4,7-inch scherm groot leek in vergelijking met zijn voorgangers? Nu voelt het vreemd aan, maar er is een duidelijk voordeel voor iedereen met kleinere handen of die de voorkeur geeft aan het soort gebruik met één hand dat moeilijker is geworden met grote, recente rivalen.

Image
Image

Wat de afmetingen betreft, zit de iPhone SE qua afmetingen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 mini in, hoewel het hogere 5,4-inch scherm van de mini profiteert van de extra hoogte en het ontbreken van dikke randen.

Zelfs als de iPhone SE er een beetje gedateerd uitziet, voelt hij stevig en goed gemaakt aan en is de kans kleiner dat je een telefoon laat vallen die klein en dun genoeg is om stevig in één hand te houden. Het heeft echter IP67-certificering voor stof- en waterbestendigheid en kan tot 30 minuten in 1 meter water overleven. De meeste telefoons in deze prijsklasse, inclusief de Google Pixel 4a van $ 349, hebben geen certificering voor waterbestendigheid. Zelfs de ontgrendelde OnePlus 9 van $ 729 heeft het niet.

De basis-iPhone SE (2020) wordt geleverd met 64 GB interne opslag, wat niet veel is, maar het is hetzelfde bedrag als in de iPhone 12 en iPhone 12 mini. Net als die telefoons, kun je de startopslag verdubbelen voor een extra $ 50, wat een verstandige upgrade is als je veel games, media, foto's en apps wilt meenemen. Met geen enkele iPhone kun je de opslagcapaciteit na aankoop uitbreiden met een geheugenkaart, dus kies verstandig vanaf het begin.

Image
Image

Bottom Line

De 2020 iPhone SE is een belangrijke upgrade ten opzichte van het originele model, wat logisch is gezien de vier jaar durende kloof tussen de releases. De nieuwste iPhone SE heeft een groter scherm van 4,7 inch versus 4,0 inch op het originele model, plus aanzienlijk verbeterde algehele prestaties dankzij de nieuwere processor. Het maakt scherpere foto's aan beide kanten, heeft een batterij die langer meegaat, biedt draadloos opladen, twee keer zoveel interne opslag als basis en is waterbestendig.

Configuratieproces: snel en gemakkelijk

De iPhone SE (2020) is eenvoudig in te stellen als je de aan/uit-knop ingedrukt houdt om het apparaat te starten. Volg gewoon de aanwijzingen op het scherm, die u zullen vragen om in te loggen met (of te registreren) een Apple ID, te kiezen of u al dan niet wilt herstellen vanaf een back-up of gegevens van een andere telefoon wilt kopiëren, en stel de Touch ID-vingerafdruksensor samen met andere basisopties. Het is heel eenvoudig en ontworpen om u snel aan de slag te helpen.

Beeldkwaliteit: het is klein, maar stevig genoeg

Zoals eerder vermeld, voelt het scherm van de iPhone SE klein aan met 4,7 inch, deels omdat het een standaard 16:9-breedbeeldscherm is, in plaats van een groter scherm zoals op de meeste nieuwe telefoons. Het 5,4-inch scherm van de iPhone 12 mini heeft bijvoorbeeld een beeldverhouding van 19,5:9 en elimineert de grote randen boven en onder het scherm.

Image
Image

Dit 4,7-inch scherm heeft geen erg hoge resolutie van 1334x750, maar gezien het kleine formaat is het stevig helder en duidelijk. Het kan soms krap aanvoelen wanneer u op internet surft of bepaalde app-interfaces bekijkt, maar er is hier genoeg ruimte om uw taken uit te voeren en games effectief te spelen.

Dit oudere LCD-paneel ziet er echter een beetje modderig uit bij de overgang tussen apps en menu's, en het biedt niet het krachtigere contrast en de diepe zwartniveaus van de OLED-schermen van de iPhone 12-lijn. Voor een telefoon van $ 399 is de klus echter geklaard.

Prestaties: het is een krachtpatser ter grootte van een pint

Apple moet worden geprezen omdat het ervoor zorgt dat de iPhone SE zijn duurdere broers en zussen kan bijhouden, wat betekent dat het jarenlang wordt ondersteund met iOS-upgrades en alle dezelfde apps en games kan draaien zonder prestatieverlies. De 2020 iPhone SE gebruikt de A13 Bionic-chip van Apple, het huidige model (geïntroduceerd in de iPhone 11) toen dit toestel in april 2020 werd uitgebracht.

In termen van onbewerkte benchmarkscores is het sneller dan elke Android-telefoon die in 2020 is uitgebracht, zelfs degenen die twee tot drie keer zoveel kosten, en zelfs beter dan de Samsung Galaxy S21 van $ 800 van 2021 met de Qualcomm Snapdragon 888-chip. Het komt niet overeen met de A14 Bionic-chip van de iPhone 12, maar desondanks voelt de iPhone SE (2020) in het dagelijks gebruik soepel aan en is klaar om dat de komende jaren te blijven.

In termen van onbewerkte benchmarkscores is het sneller dan elke Android-telefoon die in 2020 is uitgebracht, zelfs die twee tot drie keer zo duur zijn.

Wat nog belangrijker is, het loopt ver vooruit op wat je nu in een telefoon van $ 400-500 vindt. In Geekbench 5 noteerde de iPhone SE een single-core score van 1, 335 en een multi-core score van 3, 436. Toen ik dezelfde test uitvoerde op de middenklasse Google Pixel 4a, plaatste hij een single-core score van 528 en een multi-core score van 1, 513. Met andere woorden, de iPhone SE (2020) heeft meer dan het dubbele van de pure verwerkingskracht van zijn belangrijkste rivaal in deze prijsklasse. Dat is behoorlijk ongelooflijk.

Dat voordeel komt ook tot uiting in gameprestaties, aangezien de iPhone SE (2020) is uitgerust als een premium vlaggenschiptelefoon. Games zoals League of Legends: Wild Rift en Asph alt 9: Legends draaien hier prachtig.

In de GFXBench-benchmarktest nam ik 60 frames per seconde op in zowel de glanzende Car Chase-test als de minder intensieve T-Rex-test. Vergelijk dat met de 16 fps van de Pixel 4a voor Car Chase en 50 fps voor T-Rex. De Pixel 4a kampt met een 1080p-paneel met een hogere resolutie, maar toch is dat een enorm verschil in de Car Chase-test.

Bottom Line

Je krijgt geen toegang tot de snelle 5G-connectiviteit die is geïntroduceerd met de iPhone 12-lijn: de iPhone SE (2020) houdt vast aan 4G LTE-snelheden. Op het 4G LTE-netwerk van Verizon, net ten noorden van Chicago, zag ik tijdens gebruik typische snelheden van 30-60 Mbps, inclusief een piekdownloadsnelheid van 76 Mbps. De ontgrendelde iPhone SE werkt met alle Amerikaanse netwerken.

Geluidskwaliteit: Klinkt goed

De luidsprekers van de iPhone SE werken goed voor speakerphone en video's, hoewel muziek een beetje beperkt klinkt op deze kleine luidsprekers. Naast de iPhone 12, levert de nieuwere telefoon van Apple een breder geluid en een beetje meer bas dan de SE kan opbrengen. Dat gezegd hebbende, de iPhone SE is perfect geschikt voor het afspelen van muziek als je geen externe luidspreker hebt om verbinding mee te maken.

Camera- en videokwaliteit: voornamelijk scherpe opnamen

Zelfs met een oudere vlaggenschipcamera aan boord maakt de iPhone SE (2020) uitstekende foto's bij sterke lichtomstandigheden. De foto's die ik overdag maakte terwijl ik onderweg was, laten sterke details en contrast zien met een goed beoordeelde kleurbalans. Elke nieuwe iPhone-camera is geweldig voor zijn tijd, en een paar jaar later zijn ze zelfs nog steeds geweldig, in ieder geval bij ideale verlichting.

Image
Image

Als de iPhone SE binnen is of met minder licht beschikbaar is, komt hij niet helemaal overeen met de iPhone 12, die beter in staat is om een reeks opnamescenario's aan te kunnen en een sterk resultaat neer te zetten. Hier resulteerden opnamen bij weinig licht in zachtheid en soms gebrek aan detail, of donkerder ogende resultaten dan verwacht. Er is ook geen nachtopnamemodus op de iPhone SE, dus je krijgt geen subtiel verlichte foto's als je 's avonds gaat fotograferen.

Zelfs met een oudere vlaggenschipcamera aan boord, maakt de iPhone SE (2020 Gen) uitstekende foto's bij sterke lichtomstandigheden.

Het is over het algemeen nog steeds een zeer goede camera, maar het is geen verrassing dat de nieuwere camera's van Apple slimmer en capabeler zijn. En helaas is het hier slechts de enkele 12-megapixel groothoekcamera: er is geen ultragroothoek- of telezoomlens naast. De 7-megapixel camera aan de voorkant maakt ondertussen solide selfies, maar mist de sensoren die Face ID-beveiliging en Animoji in andere recente iPhones mogelijk maken.

Image
Image

Batterij: het is het grootste probleem

De iPhone SE is niet gebouwd voor krachtige gebruikers, en dat is nergens duidelijker dan met de nietige batterij. De batterijcel van 1821 mAh is bijna 1.000 mAh kleiner dan die van de iPhone 12 en minder dan de helft van de hoeveelheid die je tegenwoordig in de meeste Android-telefoons aantreft.

In ieder geval, als je van plan bent om de telefoon te gebruiken voor meer dan lichte communicatie, webbrowsing en app-gebruik, dan wil je misschien een reservebatterij meenemen of je telefoon opladen voordat je van huis gaat of de kantoor voor een aanzienlijk tijdsbestek.

De levensduur van de batterij is verreweg de grootste zwakte van de iPhone SE.

In een week waarin ik de iPhone SE als mijn dagelijkse telefoon gebruikte, was ik aan het einde van elke nacht met minder dan 20 procent opgeladen. Op een van die dagen ging de batterij leeg voordat het naar bed ging, en op twee van de andere avonden was het 5 procent of minder. Daarentegen eindigde de iPhone 12 meestal dagen met ongeveer 30 procent in de tank tijdens mijn reviewtests. Levensduur van de batterij is verreweg de grootste zwakte van de iPhone SE.

Image
Image

Het kan echter snel worden opgeladen, met een oplader van 20 W in 30 minuten tot 50 procent. Helaas moet je, net als bij de iPhone 12-modellen, de wandoplader apart kopen of een bestaande gebruiken: de telefoon wordt alleen geleverd met de meegeleverde USB-C naar Lightning-kabel.

De iPhone SE ondersteunt ook draadloos opladen met een lagere snelheid (tot 7,5 W), wat ideaal is om uw batterij gedurende de dag geleidelijk op te laden. Draadloos opladen is een ongelooflijk zeldzame functie voor een telefoon voor deze prijs, dus het is een handig en onverwacht voordeel.

Software: Vlot zeilen

De iPhone SE heeft dezelfde iOS 14-interface die je op andere huidige Apple-telefoons zult vinden en staat klaar om de komende jaren jaarlijkse upgrades te ontvangen. Hoewel iOS 14 grotendeels iteratief is in zijn jaarlijkse verbeteringen, is de langverwachte toevoeging van grotere widgets op het startscherm, zoals kalenders, takenlijsten en roterende fotocarrousels, inderdaad zeer welkom.

Anders is iOS 14 net zo robuust, soepel en gebruiksvriendelijk als elke iOS-versie tot nu toe, en de App Store biedt nog steeds de grootste selectie van downloadbare apps en games voor elk mobiel besturingssysteem. Gelukkig heeft de krachtige iPhone SE er geen probleem mee om ze te gebruiken.

Prijs: de budgetvriendelijkere iPhone

Voor $ 399 is de huidige generatie iPhone SE $ 300 goedkoper dan de iPhone 12 Mini en de helft van de prijs van de standaard iPhone 12. Toegegeven, er zijn hier een paar opmerkelijke compromissen: de levensduur van de batterij is helaas mager, het scherm is klein en minder helder, er is geen 5G-connectiviteit en de camera is niet zo consistent in verschillende lichtomstandigheden.

Image
Image

Dat gezegd hebbende, dit is nog steeds een krachtige iPhone dankzij de recente A13 Bionic-processor, en het biedt een vergelijkbare iOS-ervaring met dezelfde apps, games en een lange reeks jaarlijkse upgrades voor de boeg. Als je een meer casual gebruiker bent die de batterij niet snel leeg zal maken bij regelmatig gebruik en het compacte formaat niet erg vindt, is dit een geweldige optie voor een betaalbare smartphone.

Apple iPhone SE (2020) versus Google Pixel 4a

In de strijd om een capabele smartphone van minder dan $ 400 zijn dit op dit moment de twee beste opties. Google ging een andere route met zijn $ 349 Pixel 4a. Het heeft niet een van de krachtigste processors erin, ook al levert het behoorlijk soepele prestaties, maar richt zich in plaats daarvan op de camerakwaliteit.

De enkele 12-megapixel-shooter hier vertrouwt op software-smarts om geweldige foto's te maken in bijna alle scenario's, en verslaat zelfs sommige Android-telefoons die twee keer zoveel kosten. Het is beter bij weinig licht dan de iPhone SE en maakt ook geweldige nachtopnamen.

Bovendien heeft de Pixel 4a echt geen kritieke zwakke punten. Het ontwerp is een beetje saai, maar het is functioneel - en vanaf de voorkant zou ik het bijna volledig scherm zien met het grotere 5,8-inch scherm en de geperforeerde camera-uitsparing over de dikke rand van de iPhone SE. Het is ook een scherper en krachtiger uitziend scherm, en de levensduur van de batterij is aanzienlijk beter op de Pixel 4a. Als mijn budget beperkt was tot maximaal $ 400, zou ik de telefoon van Google over de iPhone SE nemen.

Batterijlevensduur terzijde, het is geweldig voor de prijs

Als je een betaalbare iPhone wilt en niet zoveel geeft om het uiterlijk of de nieuwste voorzieningen, dan is de iPhone SE (2020) een goede optie. Ja, hij is klein en mist functies zoals 5G en de Face ID-sensor, plus het scherm en de camera zijn niet zo sterk als op de iPhone 12. Maar voor de helft van de prijs van die telefoon en met een recente processor erin, dit is nog steeds een soepel werkende iPhone die alle apps en games aankan, en hij zal de komende jaren worden bijgewerkt met nieuwe software en beveiligingsupdates.

Specs

  • Productnaam iPhone SE (2020)
  • Product Merk Appel
  • UPC 190199503496
  • Prijs $399.00
  • Releasedatum april 2020
  • Gewicht 5.22 oz.
  • Productafmetingen 5,45 x 2,65 x 0,29 inch.
  • Kleur Zwart, rood, wit
  • Garantie 1 jaar
  • Platform iOS 14
  • Processor A13 Bionic
  • RAM 3GB
  • Opslag 64GB/128GB/256GB
  • Camera 12MP
  • Batterijcapaciteit 1, 821mAh
  • Poorten Bliksem
  • Waterdichte IP67

Aanbevolen: