Waarom mobiele telefoons zulke belachelijk hoge prijzen hebben

Inhoudsopgave:

Waarom mobiele telefoons zulke belachelijk hoge prijzen hebben
Waarom mobiele telefoons zulke belachelijk hoge prijzen hebben
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De originele mobiele telefoon van Motorola zou vandaag meer dan $ 10.000 kosten.
  • iPhone-prijzen zijn gestaag gestegen sinds de iPhone 6.
  • Apple en Samsung hebben driekwart van de Amerikaanse telefoonmarkt in handen.
Image
Image

Aangepast voor inflatie, zou de Motorola DynaTAC-telefoon uit 1983 vandaag $ 10, 380 kosten. De kosten van mobiele telefoons zijn daarna aanzienlijk gedaald, maar de laatste jaren sluipen ze weer omhoog, vooral omdat we ze nog steeds tegen hogere prijzen kopen.

De originele iPhone gelanceerd voor $ 400. De huidige goedkoopste iPhone is de iPhone 12 mini, die $ 729 kost voor het 64 GB-model, wat sowieso niet genoeg opslagruimte is. De originele Samsung Galaxy kostte $ 599, en nu kost het goedkoopste model $ 799. Dat is een behoorlijke wandeling, en meestal dalen de prijzen van gadgets, in plaats van stijgen. Wat is er aan de hand?

"Apple en Samsung domineren al jaren de markt, dus ze hebben de mogelijkheid om een premium te vragen, met name voor hun vlaggenschiptelefoons", Beth Klongpayabal, analysemanager en auteur van een nieuw rapport over telefoonprijzen op Savings.com, vertelde Lifewire via e-mail. "Met name Apple wordt door velen al tientallen jaren als een luxemerk beschouwd, waardoor ze dit nog meer kunnen doen."

De evolutie van telefoonprijzen

Image
Image

Vroeger kochten we onze telefoons door naar de winkel van de koerier te gaan en te kijken wat er beschikbaar was voor een acceptabel maandelijks bedrag. We hebben nooit de prijzen van de handsets gekend, en het kon ons ook niet schelen. Nu kan het vaak goedkoper zijn om direct een telefoon te kopen en u aan te melden voor een pay-as-you-go-abonnement. En op de een of andere manier vinden we deze prijzen nog steeds goed.

De 128 GB iPhone 12, het model met voldoende opslagruimte om nuttig te zijn, kost $ 879 plus belasting. Velen van ons zullen onze telefoons om de paar jaar vervangen, voor een groot bedrag. Ondertussen is de MacBook Air vergelijkbaar geprijsd en kunnen Windows-laptops voor veel minder worden gekocht. En toch, hoeveel van ons zouden overwegen om elke twee jaar een laptop te vervangen?

"Consumentenaudioproducten hebben vaak hoge prijzen, waarbij merken als Beats een premie vragen, ondanks dat ze weinig kosten om te produceren."

Volgens de studie van Savings.com zijn de iPhone-prijzen sinds de iPhone 6 van 2014 gestegen. Die handset kostte $ 650. En onthoud, we kijken naar de minst dure modellen. De duurste iPhone die je vandaag kunt kopen, is de iPhone Pro Max, die begint bij $ 1.099 en uitkomt op $ 1. 399. De Galaxy S21 Ultra 5G 512 GB is een vergelijkbare $ 1.379.

In feite, zegt de studie, is Nokia de enige grote westerse fabrikant die de grens van $ 1.000 niet heeft overschreden. Over het algemeen zijn de telefoonprijzen sinds 2012 gestegen. Daarvoor, van 1982-2011, daalden ze.

Tegelijkertijd is de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone vrijwel gelijk gebleven, dankzij de uitbreiding van Apple van het ene model naar een reeks modellen, tegen verschillende prijzen. "De gemiddelde verkoopprijs is sinds 2008 ook redelijk constant gebleven", zegt analist en Apple-specialist Horace Dediu op Twitter.

En een deel van de verandering is gewoon oude economie. "Als je rekening houdt met inflatie, zou de iPhone van 2007 van $ 600 nu $ 742 zijn", zegt Dediu in een andere tweet.

Niet-telefoonprijzen

Hebben andere categorieën hun prijzen het afgelopen decennium verhoogd? Volgens Klongpayabal hebben ze dat niet.

"Consumentenaudioproducten hebben vaak hoge prijzen, waarbij merken als Beats (Apple) een premie vragen, ondanks dat ze weinig kosten om te produceren", zegt Klongpayabal."Dat gezegd hebbende, telefoons lijken de enige categorie te zijn waar de prijzen jaar na jaar blijven stijgen, vergeleken met een categorie zoals computers, waar je een budgetvriendelijke optie kunt kopen zonder veel in te leveren op capaciteit."

Image
Image

Waarom zijn telefoons dan zo duur? Omdat ze dat kunnen zijn. Volgens cijfers van IDC verscheepte Samsung in het derde kwartaal van 2020 80 miljoen telefoons, gevolgd door Huawei met 52 miljoen. Samsung verscheepte in die periode bijna een kwart van alle telefoons. In de VS hebben Samsung en Apple in 2020 meer dan 70% van de smartphoneverkopen in beslag genomen, en het jaar daarvoor zelfs nog meer. Alleen Apple maakt ongeveer de helft van alle smartphones die in de VS worden verkocht.

Op de een of andere manier zijn telefoonfabrikanten erin geslaagd om de prijzen van hun goedkoopste handsets voortdurend te verhogen, terwijl ze steeds duurdere modellen aan de bovenkant toevoegen. Ondertussen blijven we onze zakcomputers om de paar jaar upgraden tegen deze hoge prijzen. En het is een echte overwinning voor Apple en Samsung, want het ziet er niet naar uit dat deze trend snel zal vertragen.

Aanbevolen: