De stappen van het grafisch ontwerpproces

Inhoudsopgave:

De stappen van het grafisch ontwerpproces
De stappen van het grafisch ontwerpproces
Anonim

Door vaste stappen in het grafische ontwerpproces te volgen, kunt u de beste resultaten behalen. Zoals bij de meeste inspanningen, kan het organiseren van je aanpak en gefocust blijven je meest effectieve ontwerp helpen ontstaan.

De vijf fasen van een project

Over het algemeen doorlopen grafisch ontwerpers een paar veelvoorkomende fasen in elk nieuw project:

  1. Informatie verzamelen over het project.
  2. Brainstormen.
  3. Voorbereidende schetsen maken.
  4. Werken met de klant door verschillende wijzigingsrondes.
  5. Laat de laatste hand leggen.

Hier gaan we dieper in op elk van deze stappen.

Als je deze stappen volgt, zorg er dan voor dat je ze allemaal voltooit voordat je doorgaat naar de volgende. Elke stap is afhankelijk van de informatie die u krijgt van de vorige. Werken voor een klant is een samenwerkingsproces dat gemakkelijk kan ontsporen zonder een plan.

Image
Image

    Informatie verzamelen

    Kennis is macht. Voordat u iets anders doet, moet u precies weten wat uw klant nodig heeft, de omvang van het werk en de betalingsgegevens (hoeveel, wanneer en hoe).

    Als je wordt benaderd voor een nieuwe baan, maak dan een afspraak en stel vragen over de omvang van het werk. Deze moeten het volgende bevatten:

    • Wie is het publiek?
    • Wat is de boodschap?
    • Hoeveel pagina's zal het stuk bevatten?
    • Wat zijn de afmetingen?
    • Wat is het budget?
    • Wat is de deadline?
    • Kan de klant voorbeelden geven van ontwerpen die ze mooi vinden?
    • Is er een bestaand bedrijfsmerk dat moet worden gematcht?
    • Wordt het stuk strikt gedrukt, digitaal of beide?

    Maak gedetailleerde aantekeningen zodat je ze tijdens het ontwerpproces kunt raadplegen.

    Veel ontwerpers geven er de voorkeur aan deze fase via e-mail te doen, zodat ze een "papieren spoor" hebben waarnaar beide partijen kunnen teruggrijpen. Dit helpt verwarring en conflicten te voorkomen.

    Maak een overzicht

    Met behulp van de informatie die tijdens uw vergadering is verzameld, kunt u een schets van de inhoud en het doel van het project ontwikkelen.

    • Voor een website, inclusief alle belangrijke secties en de inhoud voor elke.
    • Vermeld ook de afmetingen en technische specificaties voor print- of webwerk.

    Presenteer dit overzicht aan uw klant en vraag om eventuele wijzigingen. Als je eenmaal overeenstemming hebt bereikt over de creatieve aspecten van het project, is het tijd om verder te gaan met de zakelijke aspecten.

    Een voorstel maken en presenteren

    Dit moet de "zakelijke" details van het project bevatten: vergoedingenstructuur (vaste vergoeding vs. uurtarief), mijlpalen, deadlines, verantwoordelijkheden (zowel klant als ontwerper), projectoplevering, kill-vergoedingen, enz. De exacte parameters van het project zijn bijzonder belangrijk om af te bakenen om "scope creep" te voorkomen - de neiging van projecten om verder te gaan dan de oorspronkelijke opzet en het oorspronkelijke budget. Een klant kan bijvoorbeeld een extra pagina voor een website of een aangepaste illustratie voor een brochure aanvragen; specificeer hoe toevoegingen zoals deze zullen worden afgehandeld, zodat u voor al uw werk wordt betaald en voldoende tijd krijgt om het te voltooien. Laat uw klant dit voorstel ondertekenen zodat het uw contract wordt.

    Gebruik een van de vele ontwerpcontracten die online beschikbaar zijn als uitgangspunt.

    Maak gebruik van je creativiteit

    Denk na over creatieve oplossingen voor het project.

    Je kunt de voorbeelden van favoriete werk van de klant als richtlijn gebruiken, maar je doel moet zijn om met iets nieuws en anders te komen dat zich onderscheidt van de rest (tenzij de klant natuurlijk specifiek vraagt dat je ontwerp passen in een grotere hoeveelheid onderpand).

    Hier zijn een paar manieren om de creatieve sappen te laten stromen:

    • Brainstorm: Kom samen met een groep en gooi ideeën rond zonder een oordeel te vellen.
    • Bezoek een museum: Laat je inspireren door de originelen.
    • Lees een boek: Iets ogenschijnlijk onbeduidends als een kleur of vorm in een grafisch ontwerpboek kan tot een volledig origineel idee leiden.
    • Maak een wandeling: Ga naar buiten en kijk naar de wereld; de natuur is de oorspronkelijke inspiratiebron. Mensen kijken kan ook tal van ideeën opleveren.
    • Tekenen: Zelfs als je niet professioneel tekent, kun je enkele ideeën op een pagina tekenen.

    Schetsen en wireframes

    Het is tijd om wat structuur aan je project te geven. Voordat u naar een softwareprogramma zoals Illustrator of InDesign gaat, maakt u een paar eenvoudige, met de hand getekende schetsen van de lay-out van het stuk. Uw klant uw basisideeën laten zien voordat u te veel tijd aan ontwerp besteedt, is een goede manier om erachter te komen of u op de goede weg bent. Snelle schetsen van logo-concepten, lijntekeningen van lay-outs die laten zien waar elementen op de pagina worden geplaatst, een snelle handgemaakte versie van een pakketontwerp enz. kunnen de klantfeedback genereren die zo belangrijk is om een richting te bepalen waar jullie het beiden over eens zijn. Voor webdesign zijn wireframes een geweldige manier om te beginnen.

    Ontwerp meerdere versies

    Nu je je onderzoek hebt gedaan, je inhoud hebt afgerond en goedkeuring hebt gekregen voor enkele schetsen, kun je doorgaan naar de eigenlijke ontwerpfasen.

    Hoewel je het uiteindelijke ontwerp in één keer zou kunnen uitschakelen, is het het beste om je klant ten minste twee versies te presenteren. Dit biedt opties en stelt u in staat om de favoriete elementen van de klant van elk te combineren.

    Specificeer in uw voorstel/contract precies hoeveel unieke versies u aanlevert. Te veel opties leiden tot onnodig werk en kunnen de klant overweldigen, wat je uiteindelijk kan frustreren. Beperk deze ronde bij voorkeur tot twee of drie originele ontwerpen.

    Zorg ervoor dat je de versies of ideeën bewaart die je op dat moment niet wilt presenteren (inclusief degene die je misschien niet eens leuk vindt). Je weet nooit wanneer ze van pas zullen komen voor toekomstige projecten.

    Revisies

    Laat uw klant weten dat u het "mixen en matchen" van de ontwerpen die u levert aanmoedigt. Ze houden misschien van de achtergrondkleur op het ene ontwerp en de lettertypekeuzes op een ander.

    Van hun suggesties kun je de tweede ontwerpronde presenteren. Wees niet bang om je mening te geven over wat er het beste uitziet. U bent tenslotte de ontwerper en de klant beta alt u voor uw expertise.

    Zelfs na deze tweede ronde kun je meestal nog een paar rondes van wijzigingen verwachten voordat je een definitief ontwerp bereikt. Onthoud: het ontwerp gaat niet over jou; uw klant beta alt u om hun boodschap te vertalen naar iets tastbaars. Geef je deskundige mening, maar laat ego je missie niet vertroebelen.

Aanbevolen: