Hoe maak je een spreidingsplot in Excel

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een spreidingsplot in Excel
Hoe maak je een spreidingsplot in Excel
Anonim

Wat te weten

  • Selecteer ten minste twee kolommen of rijen met gegevens in Excel. Kies vervolgens Invoegen.
  • Selecteer in Charts het vervolgkeuzemenu Scatter (X, Y) of Bubble Chart. Selecteer Meer spreidingsdiagrammen en kies een grafiekstijl. Selecteer OK.
  • Excel voegt de grafiek in. Selecteer de grafiek en maak aanpassingen door op + (plus) te klikken om elementen weer te geven die u kunt toepassen of wijzigen.

Dit artikel legt uit hoe u een spreidingsplot maakt in Excel voor Windows- en Mac-computers. Het bevat ook informatie voor Android- en iOS-apparaten. De instructies zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010, Excel 2016, 2011 voor Mac, Excel 365 en Microsoft Excel op Android en iOS.

Een spreidingsdiagram maken in Excel op Windows of macOS

In Excel geeft een spreidingsdiagram gegevenspunten weer die zijn gepositioneerd op coördinaten op een x-as en y-as. Spreidingsdiagrammen worden soms X- en Y-diagrammen, spreidingsdiagrammen, spreidingsdiagrammen of spreidingsgrafieken genoemd.

Een spreidingsdiagram helpt u waardenparen te vergelijken en de relatie tussen twee variabelen te begrijpen. Volg deze stappen om een spreidingsplot in Excel te maken op laptop- of desktopsystemen.

  1. Controleer uw gegevensset om er zeker van te zijn dat u ten minste twee kolommen (of rijen) gegevens heeft. Idealiter bevat de eerste cel in elke reeks een tekstinvoer die de volgende cijfers beschrijft, zoals "Kilometerstand van de auto" of "Jaarlijkse onderhoudskosten".

    Image
    Image
  2. Selecteer met uw muis de cel in de linkerbovenhoek van de gegevens die u in kaart wilt brengen en sleep de cursor vervolgens naar de cel rechtsonder in de gegevensset om deze te selecteren.

    Image
    Image
  3. Selecteer Invoegen.

    Image
    Image
  4. Selecteer in Charts de vervolgkeuzelijst Scatter (X, Y) of Bubble Chart.

    Image
    Image
  5. Selecteer Meer Scatter Charts onderaan het menu.

    Image
    Image
  6. Selecteer de gewenste spreidingsdiagramoptie. (Scatter, Scatter met vloeiende lijnen en markeringen, Scatter met vloeiende lijnen, Verstrooien met rechte lijnen en markeringen, Verstrooien met rechte lijnen, Bubble of 3-D Bubble)

    Image
    Image
  7. Selecteer of u de twee kolommen met gegevens wilt vergelijken, of dat u de twee kolommen respectievelijk als x- en y-asindicatoren wilt gebruiken. Selecteer de grafiekstijl en selecteer vervolgens OK.

    Image
    Image
  8. Excel zou nu een grafiek in uw spreadsheet moeten hebben ingevoegd die uw gegevens weergeeft. Als uw grafiektitel, aslabels en andere grafiekelementen aan uw behoeften voldoen, kunt u op dit punt stoppen. In de meeste gevallen moet u echter een of meer grafiekelementen aanpassen.

    Image
    Image
  9. Klik (of tik) op een lege ruimte in de grafiek om de grafiek te selecteren.

    Image
    Image
  10. Pas vervolgens de weergave-opties van de grafiekelementen aan. Selecteer de + toets naast de grafiek om te kiezen welke grafiekelementen worden weergegeven. Als u het selectievakje naast elk element selecteert, wordt het item weergegeven. Schakel het selectievakje uit om een element te verbergen.

    Image
    Image

    De grafiekelementen kunnen zijn: Axes, Axis Titles, Chart Title,Gegevenslabels, Error Bars, Gridlines, Legend enTrendlijn Selecteer rechts van een elementnaam om een driehoek te zien die toegang geeft tot extra elementopties. Bijvoorbeeld, naast Gridlines , kunt u Primary Major Horizontal, Primary Major Vertical , inschakelen Primair Minor Horizontaal, Primair Minor Verticaal, of Meer opties

    In bijna alle gevallen moet u Axes, Axis Titles, Chart Title inschakelen, en Rasterlijnen.

  11. Selecteer indien gewenst, met de kaart geselecteerd, Kaartstijlen (penseel) om het uiterlijk aan te passen. U kunt kiezen uit verschillende grafiekstijlen en een vooraf geconfigureerd kleurenpalet selecteren.

    U kunt ook dubbelklikken (of tikken) op een grafiekelement om het te bewerken.

    Image
    Image
  12. Als u klaar bent, klikt (of tikt) u eenmaal op de kaart om deze te selecteren. Eenmaal geselecteerd, kunt u de grafiek overal op het huidige blad verplaatsen. U kunt het formaat van het diagram wijzigen door een van de hoeken van het diagram te selecteren en te verplaatsen. U kunt ook Ctrl+C gebruiken om de grafiek te kopiëren en vervolgens Ctrl+V om de grafiek ergens anders in uw Excel-spreadsheet te plakken.

Zie de handleiding van Microsoft voor het maken van allerlei soorten grafieken in Microsoft Office op Windows of macOS, zie Een grafiek maken van begin tot eind.

Een spreidingsdiagram maken in Excel op Android of iOS

Om een spreidingsplot te maken in Excel op Android- of iOS-apparaten, moet u de Microsoft Excel-app op uw telefoon installeren (Installeer Microsoft Excel op Android of Microsoft Excel voor iOS.)

  1. Zoals op desktopapparaten, controleer je dataset om er zeker van te zijn dat je ten minste twee kolommen (of rijen) met gegevens hebt. Idealiter bevat de eerste cel in elke reeks een tekstinvoer die de volgende cijfers beschrijft, zoals "Kilometerstand van de auto" of "Jaarlijkse onderhoudskosten".
  2. Tik op de cel in de linkerbovenhoek van de gegevens die u in kaart wilt brengen en sleep de cursor vervolgens naar de cel rechtsonder in de gegevensset om deze te selecteren. (Aangeduid met een kleine cirkel.)
  3. Op grotere apparaten, zoals een tablet, tikt u op Insert > Charts > X Y (Scatter).

    Tik op kleinere apparaten, zoals een telefoon, op het submenu-item in het onderste gedeelte van het scherm (het lijkt op een pijl die omhoog wijst) en tik vervolgens op het woord Home.

    Image
    Image
  4. Tik op Invoegen.
  5. Scroll omlaag naar Chart en selecteer.
  6. Scroll naar beneden en selecteer X Y (Scatter).

    Image
    Image
  7. Selecteer de gewenste spreidingsdiagramoptie.
  8. Excel zou nu een grafiek in uw spreadsheet moeten hebben ingevoegd die uw gegevens weergeeft. Als uw grafiektitel, aslabels en andere grafiekelementen aan uw behoeften voldoen, kunt u hier stoppen.

    Image
    Image

Een spreidingsdiagram aanpassen op een mobiel apparaat

Als u afzonderlijke grafiekelementen op een mobiel apparaat wilt aanpassen, moet u zich met een Microsoft 365-abonnement aanmelden bij Microsoft Excel op Android of iOS. (Deze opties worden grijs weergegeven.) Als u dat eenmaal heeft gedaan, kunt u de grafiekelementen als volgt aanpassen:

  1. Tik op de kaart om deze te selecteren.
  2. Tik vervolgens op menu-items zoals Lay-outs, Elementen, Kleuren of Stijlen om verschillende grafiekitems te openen en aan te passen.

    Image
    Image

Het proces voor het maken van een spreidingsplot op mobiele, laptop- en desktopsystemen is opmerkelijk vergelijkbaar. Voer uw gegevens in, selecteer deze, voeg een grafiek in en pas de grafiekdetails aan. De uitdaging blijft om ervoor te zorgen dat een spreidingsdiagram een geschikte manier is om uw gegevens te visualiseren en om de stijl van het spreidingsdiagram te selecteren die uw punt het beste illustreert.

Aanbevolen: