Het formaat van de Windows van uw Mac wijzigen

Inhoudsopgave:

Het formaat van de Windows van uw Mac wijzigen
Het formaat van de Windows van uw Mac wijzigen
Anonim

Vóór OS X Lion heb je het formaat van een venster gewijzigd door op de groene cirkel in de linkerbovenhoek van het venster te klikken of door de rechterbenedenhoek van het venster omhoog of omlaag, van links naar rechts of diagonaal te slepen. Deze methoden werkten prima voor het aanpassen van de basisgrootte van een venster, maar meestal was het nodig om de grootte te combineren met het verplaatsen van het venster om alles precies te krijgen zoals u het wilde. In de loop der jaren heeft Apple wijzigingen aangebracht in de methoden voor het wijzigen van het formaat van vensters.

De informatie in dit artikel is van toepassing op OS X Lion (10.7) en hoger.

Image
Image

Met OS X Lion waagde Apple de sprong en bood het de mogelijkheid om het formaat van vensters op een Mac aan te passen door een zijde of hoek te slepen. Met deze eenvoudige wijziging kunt u de grootte van een venster vergroten of verkleinen door alleen de zijkant van het venster die een beetje moet worden aangepast, uit te breiden of te verkleinen. Als een venster bijvoorbeeld enige inhoud net buiten de rechterrand heeft, sleept u de rechterkant van het venster om de volledige inhoud te zien.

Formaat van een venster wijzigen

Verplaats je cursor naar een kant van een venster, boven, onder, links of rechts. Als de cursor de rand van het venster nadert, verandert deze in een pijl met twee uiteinden. Wanneer u de dubbele pijl ziet, klikt en sleept u om het formaat van het venster te wijzigen.

Resizing werkt ook op de hoeken van een venster. Verplaats uw cursor naar een willekeurige hoek om de dubbele pijl te maken. Klik en sleep. Als u de Option-toets ingedrukt houdt terwijl u een van de zijkanten of hoeken sleept, blijft het venster gecentreerd op zijn locatie.

Hoewel de grootte van de meeste vensters kan worden gewijzigd, kunnen sommige vensters niet worden vergroot of verkleind.

Bedien de beeldverhouding terwijl u het formaat van een venster wijzigt

De Option-toets is niet de enige toets die magie bevat voor het vergroten of verkleinen van vensters; de Shift-toets doet dat ook. Als u de Shift-toets ingedrukt houdt terwijl u een venster vergroot of verkleint, behoudt het venster zijn oorspronkelijke hoogte-breedteverhouding.

Als het venster bijvoorbeeld oorspronkelijk een beeldverhouding van 16:9 had en u dezelfde verhouding tussen breedte en hoogte wilt behouden, houdt u de Shift-toets ingedrukt voordat u een van de randen van het venster sleept.

Windows maximaliseren en minimaliseren

Om een venster te maximaliseren totdat het het hele computerscherm vult, klikt u op de groene knop in de linkerbovenhoek van het venster. Om het venster terug te brengen naar zijn oorspronkelijke grootte en plaatsing, drukt u nogmaals op de groene knop. Als je de knoppen in de linkerbovenhoek niet ziet, verplaats je je cursor naar de hoek om ze weer te geven.

Om een venster naar het Dock te minimaliseren, klikt u op de gele knop in de linkerbovenhoek van het venster of klikt u op Command + M. Om het terug te brengen naar zijn oorspronkelijke grootte en positie, klikt u op de miniatuur van het scherm in het Dock.

U kunt ook dubbelklikken op de titelbalk van een venster om het venster te maximaliseren of te minimaliseren, afhankelijk van uw instellingen. Ga naar Systeemvoorkeuren > Dock en vink het vakje naast Dubbelklik op de titelbalk van een venster om Selecteer zoom of minimize, afhankelijk van hoe u wilt dat de instelling werkt.

Image
Image

Formaat van gesplitste weergave Windows wijzigen

OS X El Capitan heeft een nieuw venstertype toegevoegd, het gesplitste venster. Met Split View kunt u twee apps op volledig scherm op uw Mac openen terwijl u beide app-vensters tegelijkertijd kunt bekijken.

Ga in macOS Catalina naar Split View door uw cursor over de groene knop in de linkerbovenhoek van het venster te bewegen en Tegelvenster naar links te selecteren van het scherm of Tegelvenster rechts van het scherm Herhaal het proces met een andere app totdat twee apps het scherm in gelijke ruimtes naast elkaar delen.

Het proces voor het openen van de modus Split View varieert afhankelijk van het Mac-besturingssysteem.

Image
Image

De opties voor het wijzigen van het formaat van vensters in Split View zijn beperkt. Nadat u twee vensters in de modus Gesplitst scherm hebt, kunt u de grootte van de vensters aanpassen door de balk in het midden van het scherm naar links of rechts te verplaatsen. Als je het ene venster smaller maakt, vult het andere venster de ruimte en wordt het breder.

Formaat van Windows wijzigen in macOS Monterey en later

Het formaat van vensters wijzigen wordt onder bepaalde omstandigheden nog eenvoudiger als je macOS Monterey (12.0) en hoger gebruikt. Als je je iPad als tweede monitor of een andere optie zoals een apart scherm of een tweede Mac gebruikt, worden vensters die je vanaf je hoofdcomputer verplaatst automatisch aangepast aan de nieuwe locatie. Je kunt deze andere technieken nog steeds gebruiken om de vensters te veranderen nadat je ze naar hun nieuwe huis hebt verplaatst, maar Apple wil ze met deze functie onmiddellijk bruikbaar maken.

Aanbevolen: