Wat is software voor desktoppublicaties?

Inhoudsopgave:

Wat is software voor desktoppublicaties?
Wat is software voor desktoppublicaties?
Anonim

Desktop publishing (DTP)-software is ontworpen voor het maken van visuele communicatie zoals brochures, visitekaartjes, wenskaarten, webpagina's, posters en meer voor professioneel of persoonlijk afdrukken, online of op het scherm.

Programma's zoals Adobe InDesign, Microsoft Publisher, QuarkXPress en Scribus zijn voorbeelden van desktop publishing-software. Professionele grafische ontwerpers en commerciële printtechnici gebruiken sommige hiervan, terwijl kantoormedewerkers, docenten, studenten, eigenaren van kleine bedrijven en niet-ontwerpers andere gebruiken. Hun keuzes zijn afhankelijk van mogelijkheden, budget en persoonlijke voorkeur.

Onder professionals verwijst "desktop publishing-software" voornamelijk naar hoogwaardige professionele softwaretoepassingen voor paginalay-out, waaronder Adobe InDesign en QuarkXPress.

Image
Image

Bottom Line

Andere toepassingen en hulpprogramma's die vaak worden opgenomen in de categorie desktoppublishingsoftware, kunnen beter worden geclassificeerd als apps voor afbeeldingen, webpublicaties en presentaties. Toch spelen ze een belangrijke rol in gedrukte en digitale media. De hier besproken DTP-programma's vervullen allemaal de kerntaak: het samenstellen van tekst en afbeeldingen in paginalay-outs voor publicatie.

Verhoogde opties voor thuispublicatie

Sinds de jaren negentig heeft de explosie van consumentenprogramma's en de bijbehorende reclamehype de term 'desktop publishing-software' uitgebreid tot software voor het maken van wenskaarten, kalenders, banners en andere sluwe printprojecten. Dit resulteerde in een breed scala aan goedkope, gebruiksvriendelijke software die geen traditionele ontwerp- en prepress-vaardigheden vereist om te gebruiken.

De primaire toepassingen voor paginalay-out die professionele grafische ontwerpers en prepress-technici voor commercieel drukwerk gebruiken, zijn daarentegen behoorlijk geavanceerd en putten uit verfijnde vaardigheden, variërend van grafisch ontwerp tot computervaardigheid. Deze omvatten meestal Adobe InDesign en QuarkXPress.

Wie maakt software voor desktoppublicaties?

De belangrijkste spelers in deze arena zijn Adobe, Corel, Microsoft en Quark, met producten die dicht bij de oorspronkelijke bedoeling van desktop publishing-software voor professionele paginalay-out blijven. Bovendien hebben Microsoft, Nova Development, Broderbund en anderen jarenlang consumentgerichte creativiteit en desktoppublishingsoftware voor thuisgebruik geproduceerd, van wisselende kwaliteit.

Adobe

Adobe maakt veel professionele softwarepakketten die door ontwerpers worden gebruikt. Je hebt vast wel eens gehoord van bijvoorbeeld Photoshop en Illustrator. De andere programma's van het bedrijf zijn geen paginalay-outsoftwaretoepassingen voor gedrukte publicaties; het zijn grafische software, webdesignsoftware, programma's voor het maken van en werken met het PDF-formaat, allemaal belangrijke toevoegingen aan het publicatieproces. Adobe InDesign domineert het gebied van professionele paginalay-outsoftware.

Image
Image

Corel

Corel is vooral bekend om zijn CorelDRAW Graphics Suite, die apps en tools bevat voor vectorillustratie, lay-out, fotobewerking en typografie. In het verleden produceerde Corel ook programma's voor creatief afdrukken en thuispublicaties, maar de belangrijkste software voor paginalay-out van Corel is het op vectoren gebaseerde CorelDraw.

Image
Image

Microsoft

Microsoft produceert Microsoft Word, Excel, PowerPoint en verschillende grafische en creatieve printprogramma's voor consumenten die alleen of in combinatie met andere toepassingen worden gebruikt om een of andere vorm van persoonlijke desktop publishing te doen. Microsoft's toegang tot paginalay-out voor afdrukken is Microsoft Publisher.

Image
Image

Quark

Quark maakt andere software, maar degene die het meest geassocieerd wordt met desktop publishing is QuarkXPress. De vele XTensions verbeteren en breiden de basismogelijkheden van het softwarepakket uit, zodat gebruikers de app aan hun behoeften kunnen aanpassen.

Image
Image

Soorten software die worden gebruikt bij desktoppublicaties

Over het algemeen vormen vier soorten software de tools voor desktoppublishing: tekstverwerking, paginalay-out, afbeeldingen en webpublicatie. De lijnen ertussen zijn echter wazig, op vrijwel dezelfde manier als die tussen professionele en thuis-apps. Veel van de beste ontwerpsoftware wordt gebruikt voor zowel print als web, en soms dient het ook als paginalay-out en grafische software, creatief printen en zakelijke software, of andere combinaties. Om deze reden bieden fabrikanten deze onderling gerelateerde apps vaak als suites aan.

Aanbevolen: