Hoe HDMI over lange afstanden aan te sluiten

Inhoudsopgave:

Hoe HDMI over lange afstanden aan te sluiten
Hoe HDMI over lange afstanden aan te sluiten
Anonim

Wat te weten

  • Bekabelde oplossing: gebruik Ethernet-kabels om apparaten aan te sluiten op een internetrouter.
  • Draadloze oplossing: sluit een HDMI-kabel aan op de uitgang van het apparaat en op een externe zender.

Dit artikel legt verschillende manieren uit om HDMI over lange afstanden aan te sluiten.

HDMI: de voor- en nadelen

Het mooie van HDMI is dat je zowel audio als video van een bron (zoals een Blu-ray Disc-speler) naar een bestemming (zoals een thuisbioscoopontvanger of tv) kunt sturen met een enkele kabel.

HDMI heeft echter problemen, zoals incidentele problemen die voortvloeien uit de handshake-vereisten (zowel de bron als de tv of videoprojector moeten elkaar herkennen om de verbinding tot stand te brengen).

Een bijkomend probleem met HDMI is de doeltreffendheid ervan over lange afstanden. Voor het beste resultaat wordt aanbevolen dat HDMI-bron- en bestemmingsapparaten niet verder dan 5 meter uit elkaar staan. HDMI-kabels kunnen dit echter betrouwbaar verlengen tot ongeveer 30 voet. Als ze goed zijn geconstrueerd (en dat betekent niet per se extreem duur), kunnen sommige HDMI-kabels de signaalintegriteit uitbreiden tot 15 meter.

Het verlengen van deze afstand kan lastig zijn. Mogelijk ziet u een effect dat bekend staat als de sprankeling en kunt u meer handdrukproblemen krijgen. Toch kunt u deze problemen tegenkomen met korte HDMI-kabellengtes.

Dus, wat doe je als je die afstand wilt uitbreiden tot meer dan 50 voet, tot 100 tot 300 voet, of je hele huis, zodat HDMI-apparaten op meerdere locaties kunnen worden gekocht en bestemd?

Problemen met HDMI-verbinding oplossen

Bekabelde oplossing: HDMI via Cat

Een manier om HDMI uit te breiden is met Ethernet-kabels. Hetzelfde type Ethernet Cat5-, 5e-, 6- en Cat7-kabels dat wordt gebruikt om apparaten aan te sluiten op een internetrouter of thuis-/kantoornetwerk, kan ook de audio- en videosignalen overbrengen die in een thuisbioscoopopstelling worden gebruikt.

Image
Image

Dit wordt gedaan door een HDMI-naar-Cat5 (5e, 6, 7) converterkit te gebruiken. Deze kits zijn verkrijgbaar van merken als Gofanco en Monoprice. Dit type kit wordt geleverd met een zender en ontvanger, die beide op wisselstroom worden aangesloten.

Hier zijn de stappen om dit in te stellen.

  1. Plaats de zender en ontvanger waar u elk apparaat wilt hebben.
  2. Sluit een HDMI-bron aan (dvd-/Blu-ray Disc-speler, kabel-/satellietdecoder, mediastreamer, gameconsole of de HDMI-uitgang van een thuisbioscoopontvanger als deze zich ver van uw tv of video bevindt projector) naar de HDMI-ingang op de zender.
  3. Sluit het ene uiteinde van een Cat5e, 6, 7-kabel aan op de Ethernet-uitgang van de zender.
  4. Sluit het andere uiteinde van de Cat-kabel aan op de Ethernet-ingang op de ontvanger.
  5. Sluit de HDMI-uitgang van de ontvanger aan op de tv of videoprojector.
  6. Steek de zender en ontvanger in het stopcontact en controleer of de installatie werkt.
  7. Als de installatie niet werkt, voer dan de verbindingsconfiguratie opnieuw uit of raadpleeg onze HDMI-tips voor probleemoplossing. Als het je niet lukt, neem dan contact op met de technische ondersteuning van je converters.

Naast HDMI-uitbreiding met Cat5e-, 6- of 7-kabels, kunnen vergelijkbare zenders/ontvangers HDMI ook overbrengen via glasvezel of RF-coax. Glasvezel kan HDMI over lange afstanden verlengen (zoals anderhalve kilometer of meer).

De fysieke lay-out en opstelling zijn hetzelfde als bij extenders die Cat-kabels gebruiken. De HDMI-bron is aangesloten op een zender, die het HDMI-signaal omzet in glasvezel of coax, die op zijn beurt is aangesloten op een ontvanger die het signaal dat binnenkomt via glasvezel of coax terug omzet naar HDMI.

Optische HDMI-kabel

Converters gebruiken om HDMI uit te breiden via Cat, Fiber of Coax werkt. Er is echter ook de mogelijkheid om HDMI-kabels te gebruiken met glasvezelconverters ingebouwd in de HDMI-connectoren. Deze kabels werken net als elke andere HDMI-kabel. Sluit het ene uiteinde aan op de bron, het andere uiteinde op een tv of videoprojector en je bent klaar om te gaan.

Image
Image

Deze kabels zijn er in verschillende lengtes. Afhankelijk van de fabrikant kunt u mogelijk aangepaste lengtes bestellen. Optische HDMI-kabeltechnologie ondersteunt lengtes van 300 voet of meer.

Optische HDMI-kabels zijn verkrijgbaar van merken als FIBBR, Gofanco, Monoprice en Sewell Direct.

Draadloze HDMI-oplossingen

Een andere manier om HDMI-apparaten aan te sluiten is draadloos. Deze oplossing kan de noodzaak voor een lange HDMI-kabel in een grote kamer elimineren, meestal op een afstand van 30 tot 60 voet. Sommige eenheden kunnen tot 50 voet of meer dekking bieden.

Image
Image

De manier waarop draadloze HDMI-connectiviteit werkt, is vergelijkbaar met de stappen die worden gebruikt met Cat-, Fiber- en Coax-converters. Je sluit een korte HDMI-kabel aan op de HDMI-uitgang van een bronapparaat (Blu-ray-speler, mediastreamer of kabel-/satellietbox) op een externe zender. De zender stuurt het audio-/videosignaal draadloos naar een ontvanger, die in turn, is aangesloten op een tv of videoprojector met een korte HDMI-kabel.

Draadloze HDMI is grotendeels uit de gratie geraakt. Je kunt nog steeds apparaten vinden die dit ondersteunen, maar er is geen overeengekomen standaard. De bedrijven die de apparaten produceren, doen dit volledig alleen.

Er waren twee grote concurrerende draadloze HDMI-formaten, die elk hun eigen producten ondersteunen: WHDI en Wireless HD (WiHD). Beide formaten zijn uit de gratie geraakt, waarbij beide er niet in slagen om de standaard te worden. In plaats daarvan blijven de bedrijven die deze formaten hebben aangenomen hun eigen apparaten produceren op basis van de potentiële standaarden.

WHDI verzendt HDMI-signalen via de 5 GHz-frequentieband. Het zendbereik kan tot 30 meter of meer zijn (afhankelijk van het product). Voorbeelden van merken die draadloze HDMI-producten aanbieden met WHDI-technologie zijn ActionTec, IOGEAR en Nyrius.

WiHD verzendt HDMI-signalen via de 60 GHz-frequentieband. Het zendbereik bereikt een maximum van ongeveer 60 voet, maar neemt af of wordt niet-effectief bij het verzenden door muren. De resultaten zijn het beste als de zender en ontvanger zich binnen het gezichtsveld bevinden. Sommige merken die draadloze HDMI-producten aanbieden met WiHD-technologie zijn DVDO en Monoprice.

Beide opties maken het gemakkelijker om HDMI-bronnen en tv's of videoprojectoren aan te sluiten zonder een lelijke kabel.

Echter, net als bij traditionele bedrade HDMI-connectiviteit, kunnen er eigenaardigheden zijn zoals afstand, line-of-site-problemen en interferentie in de buurt van een draadloze router of vergelijkbaar apparaat (afhankelijk van of u WHDI of WiHD gebruikt).

Er zijn ook verschillen in hoe beide methoden kunnen worden geïmplementeerd op merk- en modelniveau, bijvoorbeeld of sommige surround sound-indelingen en 3D kunnen worden ondergebracht. Veel draadloze HDMI-zenders en -ontvangers zijn niet 4K-compatibel, maar zijn beschikbaar op een groeiend aantal apparaten. Als je 4K-compatibiliteit nodig hebt, controleer dan de productkenmerken en specificaties om er zeker van te zijn dat deze aanwezig zijn.

The Bottom Line

HDMI is de belangrijkste verbinding die wordt gebruikt in thuisbioscoop, en het zal niet snel verdwijnen.

Aan de positieve kant biedt HDMI de mogelijkheid om HD (en 4K) video en vereiste audioformaten over te dragen van broncomponenten naar thuisbioscoopontvangers en videoschermen. Zelfs de pc-wereld is aan boord gekomen met HDMI-connectiviteit, een standaardfunctie op zowel desktops als laptops.

Ondanks de wijdverbreide acceptatie is HDMI echter niet probleemloos. Een van de zwakke punten is het onvermogen om videosignalen over lange afstanden over te dragen zonder extra ondersteuning.

Op bekabelde opties zijn het meest stabiel bij gebruik van HDMI in combinatie met Ethernet, glasvezel, coax of het gebruik van optische HDMI-kabels. Toch zijn draadloze alternatieven haalbaar voor thuisgebruik.

Als je een thuisbioscoopsysteem opzet met een grote afstand tussen de HDMI-aangesloten componenten en de componenten werken niet, overweeg dan de hierboven besproken opties als mogelijke oplossingen.

De kosten voor het implementeren van elke oplossing kunnen variëren, dus inventariseer uw specifieke behoeften en welke optie binnen uw budget aan die behoeften zal voldoen.

Aanbevolen: