Hoe AI ons kan helpen beter te horen

Inhoudsopgave:

Hoe AI ons kan helpen beter te horen
Hoe AI ons kan helpen beter te horen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een reeks nieuwe hoortoestellen die vorige week tijdens de Consumer Electronics Show werden aangekondigd, claimen geluiden te verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie.
  • The WIDEX MOMENT gebruikt AI om te leren hoe gebruikers hun omgeving het liefst horen en vergelijkt deze met miljoenen instellingen die in de cloud zijn opgeslagen.
  • De Oticon More is getraind op 12 miljoen geluiden, dus het verwerkt spraak in lawaai meer als het menselijk brein, beweert het bedrijf.
Image
Image

Nieuwe hoortoestellen gebruiken kunstmatige intelligentie om meer realistische geluiden te produceren, beweren fabrikanten.

Het onlangs uitgebrachte WIDEX MOMENT gebruikt AI om te leren hoe gebruikers hun omgeving het liefst horen en vergelijkt dit met miljoenen instellingen die in de cloud zijn opgeslagen om de luisterervaring te personaliseren. Het is een van een groeiend aantal hoortoestellen die gebruikmaken van nieuwe technologieën.

"WIDEX MOMENT met PureSound pakt een van de grote onopgeloste uitdagingen voor hoortoestelgebruikers aan: hoe goed het geluid ook klinkt, het klinkt nog steeds kunstmatig, alsof je naar een opname van je stem luistert in plaats van hoe het klonk voordat je gehoor werd aangetast, "zei Kerrie Coughlin, de vice-president van Widex Marketing, in een e-mailinterview.

"Met andere woorden, ongeacht de technologische mogelijkheden, hebben hoortoestellen altijd als hoortoestellen geklonken."

We kunnen je niet horen

The MOMENT en andere hightech hoortoestellen pakken een probleem aan waarmee veel Amerikanen worden geconfronteerd. Ongeveer een op de drie mensen in de V. S. tussen 65 en 74 jaar heeft gehoorverlies en volgens het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders heeft bijna de helft van de 75-plussers moeite met horen.

Traditionele hoortoestellen kunnen levens veranderen, maar ze hebben hun grenzen. Het geluid dat een gebruiker hoort, is veranderd omdat het, wanneer het in het hoortoestel wordt verwerkt, het trommelvlies iets later bereikt dan het geluid dat rechtstreeks door het oor zelf gaat. Wanneer deze twee "niet gesynchroniseerde" signalen vermengen, is het resultaat een kunstmatig geluid.

Om dit probleem te voorkomen, gebruikt het MOMENT een parallel verwerkingspad om de latentie te verminderen. Het bedrijf beweert dat het hoortoestel geluid 10 keer sneller verwerkt dan andere apparaten, waardoor de verwerkingslatentie wordt teruggebracht tot 0,5 milliseconde.

Met andere woorden, ongeacht de technologische mogelijkheden, hebben hoortoestellen altijd als hoortoestellen geklonken.

"Veel hoortoestellen produceren een signaal dat de hersenen niet kennen, waardoor je opnieuw moet leren horen", zei Coughlin."Veel hiervan is te wijten aan de vertraging die optreedt tijdens de verwerking van geluid. WIDEX MOMENT met PureSound levert een waarachtiger signaal met minimale vertraging, zodat je hersenen het signaal herkennen en jij het geluid."

AI verhoogt ook de prestaties van het MOMENT, zei Coughlin. De software analyseert gebruikersvoorkeuren en leert hoe gebruikers hun omgeving het liefst horen door instellingen te analyseren. De AI doorzoekt ook miljoenen gebruikersinstellingen die in de cloud zijn opgeslagen om de luisterervaring te personaliseren.

Fabrikanten springen op AI

The MOMENT is niet het enige hoortoestel dat AI gebruikt. Vorige week op de Consumer Electronics Show lanceerde Oticon het Oticon More-hoortoestel met een ingebouwd diep neuraal netwerk (DNN). Het Oticon More-netwerk is getraind op 12 miljoen geluiden, dus het verwerkt spraak in ruis meer als het menselijk brein, beweert het bedrijf.

"De DNN in Oticon More heeft geleerd hoe de hersenen leren, natuurlijk in de loop van de tijd", zei Donald Schum, vice-president audiologie bij Oticon, in een persbericht.

"Elk geluid dat door het hoortoestel gaat, wordt vergeleken met de resultaten die zijn ontdekt in de leerfase. Dit stelt Oticon More in staat om een natuurlijker, voller en nauwkeuriger uitgebalanceerde geluidsscène te bieden, waardoor het voor de hersenen gemakkelijker wordt om optimaal presteren."

Er is ook de Orka One, een nieuw hoortoestel dat vorige week op de CES werd aangekondigd en dat beweert AI te gebruiken om achtergrondgeluid te verminderen. De ORKA One gebruikt een neuraal AI-netwerk op een chip in de behuizing van het hoortoestel, zegt het bedrijf.

Image
Image

Het netwerk identificeert en vermindert achtergrondgeluiden die menselijke stemmen kunnen afleiden en versterken. "Hoortoestellen met AI-denoise-technologie kunnen het achtergrondgeluid onderscheiden en gebruikers in staat stellen om geluiden met een lage frequentie duidelijk te horen", zegt het bedrijf op zijn website. "Dus hebben gebruikers een beter gehoor en kunt u moeiteloos praten met uw familie en vrienden in lawaaierige ruimtes."

Kunstmatige intelligentie verandert snel allerlei soorten technologieën, waaronder medische apparaten. Als een van deze gadgets de gebruikerservaring verbetert, kunnen ze een enorme zegen zijn voor mensen met gehoorverlies.

Aanbevolen: