Hoe het IP-adres van een printer te vinden

Inhoudsopgave:

Hoe het IP-adres van een printer te vinden
Hoe het IP-adres van een printer te vinden
Anonim

Wat te weten

  • Eenvoudigste methode: zoek in het printermenu naar View Wireless Details.
  • Volgende gemakkelijkste: Ga in Windows naar Printereigenschappen en ga naar Web Services of Poorten.
  • Om de opdrachtprompt te gebruiken: Voer netstat -r in en druk op Enter.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u op vier manieren het IP-adres van een netwerkprinter in uw netwerk kunt vinden: in het printermenu, de printerinstellingen op uw computer, door een opdracht te geven of op uw router.

Zoek het IP-adres van de printer met behulp van het ingebouwde menu van de printer

Op de meeste printers is de netwerkinstelling te vinden in het printermenu onder Preferences, Options of Wireless Instellingen (als het een draadloze printer is).

Image
Image

Het IP-adres van de printer kan bovenaan het dialoogvenster met netwerkinstellingen worden weergegeven. Als je het niet ziet, klik dan door de submenu's, zoals View Wireless Details, om het IP-adres te vinden.

Image
Image

In de meeste gevallen kunt u dit IP-adres niet handmatig instellen. Uw draadloze router wijst automatisch IP-adressen toe aan apparaten die verbinding maken met uw thuisnetwerk.

Controleer de printerinstellingen op uw computer

Als je geen toegang hebt tot de printer of als je niet door het menusysteem wilt zoeken, zoek dan het IP-adres van de printer op elke computer waarop de printer is ingesteld.

Voor Windows

Open Configuratiescherm > Apparaten en printers. Klik met de rechtermuisknop op de printer en selecteer Eigenschappen.

Image
Image

Een van de twee sets tabbladen wordt weergegeven, afhankelijk van het type verbinding dat het printerstuurprogramma gebruikt. Als de printer is ingesteld onder een WSD-poort, maakt deze gebruik van Web Services for Devices-technologie om verbinding te maken met de printer. Selecteer in dit geval het tabblad Web Services om het IP-adres van de printer te zien in het IP-adresveld

Image
Image

Als u geen Web Services-tabblad ziet, is de printer ingesteld met een TCP/IP-poort. Zoek in dit geval het IP-adres in Printereigenschappen.

  1. Kies in Configuratiescherm Apparaten en printers.

    Image
    Image
  2. Klik met de rechtermuisknop op de printer en selecteer Eigenschappen.

    Image
    Image
  3. Selecteer het tabblad Poorten. Het IP-adres wordt weergegeven in het veld Port.

    Image
    Image
  4. Als u het IP-adres niet ziet, selecteert u Configure Port om het IP-adres te zien dat voor die printer is geconfigureerd.

    Deze methode om het IP-adres van een printer te vinden werkt voor alle versies van Windows, maar de stappen om naar het Configuratiescherm te gaan, kunnen enigszins variëren.

    In macOS zijn de IP-adressen van printers mogelijk niet zichtbaar voor Airprint-printers. Gebruik in plaats daarvan een van de andere methoden om het IP-adres voor de printer te vinden.

Vind het IP-adres door een commando uit te geven

Een andere snelle truc om het IP-adres van de printer te vinden is met de opdrachtprompt.

Voor Windows

  1. Ga naar het Start menu en voer cmd in.

    Image
    Image
  2. Kies in de sectie Best match Command Prompt.

    Image
    Image
  3. Voer netstat -r in en druk op Enter. Als de printer is aangesloten via TCP/IP (niet WSD), wordt de printer weergegeven in de lijst met Actieve Routes in de IPv4-routetabel.

    Image
    Image

Voor macOS

  1. Open Safari (of uw browser naar keuze) en voer localhost:631/printers in om een lijst met printers en bijbehorende IP-adressen te zien. Deze adressen verschijnen in de kolom Locatie als de printers beschikbaar zijn.
  2. Bij gebruik van een AirPrint-printer wordt het IP-adres mogelijk niet weergegeven met de bovenstaande methode. Open in dit geval Applications > Utilities > Terminal en voer ippfind inU ziet zoiets als ipp://uwprinter.local.:631/ipp/port1 , waarbij uwprinter een alfanumerieke uitdrukking is - in dit voorbeeld 829B95000000.local.

  3. Voer ping uwprinter.local in (waarbij uwprinter de alfanumerieke uitdrukking is die door de vorige stap is geretourneerd). Het resultaat geeft het IP-adres van de printer weer.

Zoek het IP-adres van een printer met behulp van de router

De laatste optie is om rechtstreeks naar je router te gaan. De router beheert al het netwerkverkeer, dus het IP-adres van de printer moet daar worden geregistreerd als een aangesloten apparaat. Log in op de router om het IP-adres te bekijken. U hebt de beheerders-ID en het wachtwoord voor de router nodig. Als je het niet weet, vraag het dan aan degene die de router voor je heeft ingesteld.

Eerst moet u het standaard IP-adres van de gateway weten. Ongeacht het type computer dat u op het netwerk gebruikt, is dit meestal https://10.1.1.1 of https://192.168.1.1. Als geen van beide werkt, zoek dan de jouwe op.

Voor Windows

  1. Klik op Start en voer cmd. in
  2. Selecteer onder Beste overeenkomst Opdrachtprompt.
  3. Voer ipconfig in. Let op het standaard IP-adres van de gateway.

    Image
    Image
  4. Open in MacOS System Preferences > Network > Advanced > TCP/IP. U ziet het standaard gateway-adres naast Router.

    Image
    Image
  5. De stappen zijn hetzelfde, ongeacht het besturingssysteem, maar kunnen enigszins variëren, afhankelijk van de fabrikant van de router. Open een webbrowser en typ het standaard gateway-IP-adres (uit de vorige stap) in de adresbalk.
  6. In het inlogscherm van de router logt u in op de router met de beheerders-ID en het wachtwoord.
  7. Selecteer in het routermenusysteem Verbonden apparaten.
  8. In het veld Hostnaam selecteert u de printer.
  9. Het IP-adres van de printer wordt vermeld onder IPV4-adres.

    Image
    Image

Wat u kunt doen met het IP-adres van uw printer

Zodra u het IP-adres van uw printer hebt, kunt u dit gebruiken om de printer in te stellen vanaf elke computer of elk mobiel apparaat dat op uw netwerk is aangesloten.

Als je het IP-adres van de printer bij de hand hebt, kun je ook een ping-opdracht in de opdrachtprompt typen vanaf elke computer als je printerproblemen hebt en moet controleren of de printer zich op het netwerk bevindt.

Aanbevolen: