TIFF- en TIF-bestanden uitgelegd & Hoe ze te openen

Inhoudsopgave:

TIFF- en TIF-bestanden uitgelegd & Hoe ze te openen
TIFF- en TIF-bestanden uitgelegd & Hoe ze te openen
Anonim

Wat te weten

  • Een TIF/TIFF-bestand is een getagd afbeeldingsbestand.
  • Bekijk er een met XnView of het afbeeldingsprogramma dat in uw besturingssysteem is ingebouwd.
  • Converteer er een naar JPG,-p.webp" />

Dit artikel beschrijft wat TIF/TIFF-bestanden zijn en hoe ze uniek zijn in vergelijking met andere afbeeldingen, welke programma's er een kunnen openen en hoe je er een kunt converteren naar een ander beeldformaat.

Wat zijn TIF- en TIFF-bestanden?

Een bestand met de TIF- of TIFF-bestandsextensie is een getagd afbeeldingsbestand. Dit type bestand wordt gebruikt voor afbeeldingen van het rastertype van hoge kwaliteit. Het formaat ondersteunt lossless compressie, waarbij er geen beeldgegevens verloren gaan tijdens het compressieproces. Hierdoor kunnen grafische kunstenaars en fotografen hun hoogwaardige foto's archiveren in een beheersbare hoeveelheid opslagruimte zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Image
Image

TIFF en TIF kunnen door elkaar worden gebruikt. TIFF is een acroniem voor tagged image file format.

GeoTIFF-afbeeldingsbestanden gebruiken ook de TIF-bestandsextensie. Dit zijn afbeeldingsbestanden die GPS-coördinaten opslaan als metadata bij het bestand, met behulp van de uitbreidbare functies van het TIFF-formaat.

Sommige toepassingen voor scannen, faxen en optische tekenherkenning (OCR) gebruiken ook TIF-bestanden.

Hoe een TIF-bestand te openen

Windows Photo Viewer en Photos, beide meegeleverd met de andere versie van Windows, kunnen worden gebruikt om een TIF-bestand te openen. Deze apps bieden echter geen mogelijkheid om ze te bewerken.

Image
Image

Op een Mac kan de Preview-app TIF-bestanden openen.

Apps van derden zijn ook beschikbaar voor het bekijken en bewerken van TIF-bestanden, vooral in het geval van TIF-bestanden met meerdere pagina's. Populaire apps zijn onder meer GraphicConverter, ACDSee, ColorStrokes en XnView.

Hoe TIF-bestanden te bewerken

Een optie voor het bewerken van een TIF-bestand is om een van de onderstaande conversietools te gebruiken. Je krijgt een TIF-editor en converter in één tool.

Als je het bestand in het TIF-formaat wilt houden maar het wilt bewerken, kun je het gratis fotobewerkingsprogramma GIMP gebruiken. Andere populaire foto- en grafische tools kunnen ook met TIF-bestanden werken, zoals Adobe Photoshop, maar deze zijn vaak niet gratis beschikbaar.

Als je met een GeoTIFF-afbeeldingsbestand werkt, kun je het TIF-bestand openen met een programma zoals Geosoft Oasis montaj, ESRI ArcGIS Desktop of GDAL.

Een TIF-bestand converteren

Als je een afbeeldingseditor of viewer op je computer hebt die TIF-bestanden ondersteunt, kun je het bestand in dat programma openen en het TIF-bestand vervolgens opslaan in een ander afbeeldingsformaat, zoals JPG.

Dit kan meestal worden bereikt via het menu Bestand van het programma, zoals Bestand > Opslaan als, en een ander beeldformaat selecteren.

Image
Image

Er zijn ook gratis programma's voor het converteren van afbeeldingen die je kunt gebruiken, waarvan sommige volledig online draaien, zodat je niets hoeft te downloaden. In sommige gevallen kunnen gratis online documentconversieprogramma's ook TIF-bestandsconversies aan.

CoolUtils.com en Zamzar zijn bijvoorbeeld twee gratis online TIF-converters die TIF kunnen converteren naar JPG, GIF, PNG, ICO, TGA en zelfs PDF-bestandsindelingen. GeoTIFF-beeldbestanden kunnen over het algemeen op dezelfde manier worden geconverteerd als een gewoon TIF/TIFF-bestand.

Als u een GeoTIFF-afbeeldingsbestand converteert, kunnen de GPS-metagegevens tijdens het proces verloren gaan.

Meer informatie over het TIF/TIFF-formaat

Het TIFF-formaat is ontwikkeld door een bedrijf genaamd Aldus Corporation voor desktop publishing-doeleinden. Adobe bezit nu het auteursrecht op de TIF-indeling.

Versie 1 van de standaard werd uitgebracht in 1986, TIFF werd een internationale standaardindeling in 1993 en 6.0 is de nieuwste versie.

Aanbevolen: