Attrib-opdracht (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)

Inhoudsopgave:

Attrib-opdracht (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Attrib-opdracht (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Anonim

De attrib opdracht toont of wijzigt de bestandskenmerken voor een bestand of map. Het wordt uitgevoerd vanaf de opdrachtprompt in alle versies van Windows.

Image
Image

'Attrib' Commando Beschikbaarheid

De opdracht attrib is beschikbaar in de opdrachtprompt in alle Windows-besturingssystemen, inclusief Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, plus oudere versies van Windows ook.

Alle offline diagnostische en reparatietools die beschikbaar zijn met de verschillende versies van Windows, inclusief geavanceerde opstartopties, systeemherstelopties en herstelconsole, bevatten ook attrib in enige capaciteit.

Dit attrib commando is ook beschikbaar in MS-DOS als een DOS commando.

De beschikbaarheid van bepaalde attrib-opdrachtschakelaars en andere attrib-opdrachtsyntaxis kan verschillen van besturingssysteem tot besturingssysteem.

'Attrib'-opdrachtsyntaxis en schakelaars

De opdracht heeft de volgende algemene vorm:

attrib [+a|-a] [+h|-h] [+i|-i] [+r|-r] [+s|-s] [+v|-v] [+ x|-x] [station:][pad][bestandsnaam] [/s [/d] [/l]

Als je niet zeker weet hoe je de attrib-opdrachtsyntaxis moet interpreteren die je hierboven of in de onderstaande tabel ziet, is het raadzaam om te leren hoe je de opdrachtsyntaxis moet lezen.

Attrib-opdrachtopties
Item Uitleg
attrib Voer alleen het attrib-commando uit om de attributen te zien die zijn ingesteld op de bestanden in de map van waaruit u het commando uitvoert.
+a Stelt het archiefbestandskenmerk in op het bestand of de map.
- a Wist het archiefkenmerk.
+h Stelt het verborgen bestandskenmerk in op het bestand of de map.
- h Verwijdert het verborgen kenmerk.
+i Stelt het 'not content indexed' bestandskenmerk in op het bestand of de directory.
- i Verwijdert het bestandskenmerk 'niet inhoud geïndexeerd'.
+r Stelt het alleen-lezen bestandskenmerk in op het bestand of de map.
- r Wist het alleen-lezen attribuut.
+s Stelt het systeembestandskenmerk in op het bestand of de map.
- s Wist het systeemkenmerk.
+v Stelt het integriteitsbestandskenmerk in op het bestand of de map.
- v Wist het integriteitskenmerk.
+x Stelt het no scrub-bestandskenmerk in op het bestand of de map.
- x Wist het no scrub-attribuut.
schijf :, pad, bestandsnaam Dit is het bestand (bestandsnaam, optioneel met schijf en pad), directory (pad, optioneel met schijf) of schijf waarvan u de attributen wilt bekijken of wijzigen. Gebruik van jokertekens is toegestaan.
/s Gebruik deze schakelaar om de weergave van het bestandskenmerk of de wijzigingen die u aanbrengt in de submappen uit te voeren binnen het station en/of pad dat u hebt opgegeven, of die in de map van waaruit u uitvoert als u dat niet doet specificeer een station of pad.
/d Deze attrib-optie omvat mappen, niet alleen bestanden, naar wat je ook uitvoert. Je kunt /d alleen gebruiken met /s.
/l De /l optie past alles wat je doet met het attrib commando toe op de Symbolische Link zelf in plaats van op het doel van de Symbolische Link. De /l-schakelaar werkt alleen als u ook de /s-schakelaar gebruikt.
/? Gebruik de help-schakelaar met het attrib-commando om details over de bovenstaande opties direct in het opdrachtpromptvenster weer te geven. attrib /? uitvoeren is hetzelfde als het help commando gebruiken om help attrib. uit te voeren

In de herstelconsole zijn +c en - c schakelaars van toepassing op attrib. Ze stellen respectievelijk het gecomprimeerde bestandskenmerk in en wissen het. Buiten dit diagnostische gebied in Windows XP gebruikt u de opdracht compact om bestandscompressie vanaf de opdrachtregel af te handelen.

Als een jokerteken is toegestaan met attrib, betekent dit dat u een asterisk kunt gebruiken om het kenmerk op een groep bestanden toe te passen. Indien van toepassing, moet u echter eerst het systeem- of verborgen kenmerk wissen voordat u een van de andere kenmerken van het bestand kunt wijzigen.

Attrib-opdrachtvoorbeelden

attrib +r c:\windows\system\secretfolder

In het bovenstaande voorbeeld zet attrib het alleen-lezen attribuut aan, met de optie +r, voor de map met geheime mappen in c:\windows\system.

attrib -h c:\config.sys

In dit voorbeeld is het verborgen bestandskenmerk van het bestand config.sys dat zich in de hoofdmap van de c:-schijf bevindt, gewist door de optie -h te gebruiken.

attrib -h -r -s c:\boot\bcd

Deze keer verwijdert attrib verschillende bestandskenmerken uit het bcd-bestand, een belangrijk bestand dat moet werken om Windows te kunnen starten. Het uitvoeren van de opdracht attrib, zoals hierboven weergegeven, is een belangrijk onderdeel van het proces dat wordt beschreven in de stappen die nodig zijn voor het opnieuw opbouwen van de BCD in Windows.

attrib +a f:. & attrib -a f:.bak

Bij het bovenstaande voorbeeld passen we +a toe om het archiefkenmerk in te stellen op alle bestanden die op de f:-schijf staan, maar gebruiken we vervolgens & om het archiefkenmerk te verwijderen van elk bestand op f: dat de.bak bestandsextensie.

In het bovenstaande voorbeeld geven BAK-bestanden bestanden aan waarvan al een back-up is gemaakt, wat betekent dat ze niet opnieuw hoeven te worden gearchiveerd/geback-upt, vandaar de noodzaak om het archiefkenmerk te verwijderen.

attrib mijnafbeelding.jpg

Om te eindigen met een eenvoudig attrib voorbeeld, dit toont gewoon de attributen van een bestand met de naam myimage.jpg. Als u de tweede helft zou verwijderen en alleen de opdracht attrib zou uitvoeren, zou het de attributen voor alle bestanden in de huidige map weergeven.

Attrib-opdrachtfouten

Zoals bij de meeste opdrachten in de opdrachtprompt, gebruik je dubbele aanhalingstekens rond een map- of bestandsnaam met spaties. Als je dit vergeet te doen met het attrib-commando, krijg je een "Parameter format not correct -" error.

In plaats van mijn map in de opdrachtprompt te typen om het pad naar een map met die naam weer te geven, typt u bijvoorbeeld "mijn map" om de aanhalingstekens te gebruiken.

Attrib-opdrachtfouten zoals Toegang geweigerd betekenen dat u niet genoeg toegang hebt tot de bestanden waarin u kenmerkwijzigingen probeert aan te brengen. Word eigenaar van die bestanden in Windows en probeer het opnieuw.

Wijzigingen in het Attrib-commando

De attrib-opdrachtopties +i, - i en /l waren eerst beschikbaar in Windows Vista en zijn bewaard tot en met Windows 10.

De +v, - v, +x en - x schakelaars voor de attrib opdracht zijn alleen beschikbaar in Windows 7, Windows 8 en Windows 10.

'Attrib'-gerelateerde commando's

Het is gebruikelijk dat het xcopy-commando het kenmerk van een bestand beïnvloedt nadat het ergens een back-up van heeft gemaakt. De schakeloptie /m van de opdracht xcopy schakelt bijvoorbeeld het archiefkenmerk uit nadat het bestand is gekopieerd.

Op dezelfde manier behoudt de schakeloptie xcopy /k het alleen-lezen kenmerk van een bestand nadat het is gekopieerd.

Kenmerken bekijken in Explorer

Image
Image

Je kunt ook attributen voor bestanden en mappen in Explorer bekijken en beheren met behulp van gewone menuknoppen. Dit kan voor jou de voorkeur hebben als je niet bekend bent met de opdrachtregel.

Doe dit door met de rechtermuisknop op het object te klikken en naar de Properties > General tab te gaan.

Aanbevolen: