EU Parlement steunt uw recht op reparatie

Inhoudsopgave:

EU Parlement steunt uw recht op reparatie
EU Parlement steunt uw recht op reparatie
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De EU heeft een resolutie over het recht op reparatie aangenomen en heeft nog geen wetten aangenomen.
  • Toekomstige wetten kunnen repareerbaarheidsscores en labels verplicht stellen en een einde maken aan de juridische blokkering van indie-reparatiewerkplaatsen.
  • Het repareren van je gadgets wordt jouw recht.
Image
Image

Het Europees Parlement heeft gestemd om het recht op reparatie te steunen. Deze resolutie moet leiden tot gadgets die kunnen worden geopend en gerepareerd, verplichte duurzaamheidslabels en meer.

In plaats van onze computers en telefoons om de paar jaar te moeten recyclen, kunnen we ze repareren en upgraden. Gadgets zullen ook worden geleverd met herstelscores, fabrikanten kunnen reparatiehandleidingen beschikbaar stellen en adverteerders zullen eventuele claims voor duurzaamheid moeten onderbouwen. Maar zal het enig verschil maken?

"Door dit verslag aan te nemen, heeft het Europees Parlement een duidelijke boodschap afgegeven: geharmoniseerde verplichte etikettering met vermelding van duurzaamheid en het aanpakken van voortijdige veroudering op EU-niveau zijn de weg vooruit", zei rapporteur David Cormand in een verklaring.

Resolutie, geen revolutie

Deze resolutie met recht op reparatie werd aangenomen met 395 stemmen voor en slechts 94 tegen (bij 207 onthoudingen). Maar het is geen wet.

De resolutie is precies dat, een belofte aan de Europese Commissie om in heel Europa wetswijzigingen door te voeren. Het is ook een uitstekende eerste stap, en de EU heeft een geschiedenis in het beschermen van consumenten. Bijvoorbeeld "Een hand die een smartphone vasthoudt met een kapot scherm." id=mntl-sc-block-image_1-0-1/> alt="

De iPhone 12 krijgt bijvoorbeeld een middelmatige 6/10. Het is vrij eenvoudig om de batterij of het scherm te vervangen, maar als je de achterkant kraakt, moet je alles verwijderen om erbij te kunnen. En dat is een goede beoordeling.

Microsoft's Surface Duo krijgt een zielige 2/10. Het wordt beschadigd door het gebruik van rare schroeven en veel te veel moeilijk te verwijderen lijm. In termen van herstelbaarheid zou het de Surface Dud moeten worden genoemd.

Het was niet altijd zo. Ik heb tot op de dag van vandaag een iMac uit 2010 draaiende gehouden, dankzij de eenvoudige reparatie ervan. Je kunt extra RAM toevoegen via een luik; je kunt de verouderde harde schijf en optische dvd/cd-drives verwisselen en vervangen door SSD's, en je hebt vrij gemakkelijk toegang tot alles binnenin voor reiniging en reparatie.

Vergelijk dat met de nieuwste M1-Macs, waarin niets door de gebruiker kan worden vervangen of geüpgraded.

Etikettering klinkt misschien als het soort flauwe, ineffectieve maatregel die politici graag invoeren, maar als het goed wordt gedaan, kan het een verschil maken. Labels moeten een "verbruiksmeter en duidelijke informatie over de geschatte levensduur van een product" bevatten, aldus het persbericht van het Europees Parlement.

Stel je voor dat je moet kiezen tussen twee schijnbaar identieke printers, slechts één heeft een groot groen label dat zegt dat hij minstens 10 jaar meegaat, en de andere belooft twee jaar.

Indie-reparatiewerkplaatsen

"Volgens een recent EU-onderzoek zou 77% van de EU-burgers liever hun apparaten repareren dan ze te vervangen", schrijft Kyle Wiens van iFixit. "79% vindt dat fabrikanten wettelijk verplicht zouden moeten zijn om de reparatie van digitale apparaten of de vervanging van hun individuele onderdelen te vergemakkelijken."

Dit is een dramatisch cijfer, maar niet iedereen wil een computer openen om hem te repareren, hoewel het eigenlijk gemakkelijker is dan je zou denken. Daarom richt de nieuwe EU-resolutie zich ook op onafhankelijke reparatiewerkplaatsen.

Geharmoniseerde verplichte etikettering met vermelding van duurzaamheid en het aanpakken van voortijdige veroudering op EU-niveau is de weg vooruit.

De resolutie roept bijvoorbeeld op tot "het verwijderen van juridische obstakels die reparatie, wederverkoop en hergebruik in de weg staan". Dat zou onafhankelijke reparatiewerkplaatsen kunnen helpen om gepatenteerde reparatiehandleidingen te bemachtigen en hun recht om reserveonderdelen te kopen te garanderen.

Dit laatste deel is belangrijk. Afgelopen december kondigde Nikon aan dat het zijn geautoriseerde reparatieprogramma zou stopzetten, waardoor onafhankelijke reparatiewerkplaatsen werden afgesloten. En in 2012 stopte het met het leveren van reserveonderdelen.

De Toekomst

Deze resolutie is slechts een sterke intentieverklaring. Daadwerkelijke wetgeving staat gepland voor 2021, maar ook als het langer duurt, is dat welkom. Het is niet alleen belangrijk voor knutselaars.

Het gebruik van de wet om herstel af te dwingen is gunstig voor kopers, maakt het veel gemakkelijker om je favoriete apparaten draaiende te houden en zal de wereld zelf ten goede komen door verbeterde duurzaamheid. Wie kan daar tegenin gaan?

Aanbevolen: